Makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-porowym

Magda

Takiego kurczaka robię zazwyczaj kiedy mam mało czasu a trzeba coś szybko ugotować.  Tym razem będzie to kurczak w sosie paprykowo-porowym z jogurtem. Danie lekkie i smaczne.
 
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula czerwona
– 1 por
– 1 papryka zielona
– 1 marchewka
– 1 łyżka masła
– 1/2 kubeczka jogurtu typu grecki
– przyprawy – pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
– makaron muszelki
 

W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy razem. Teraz kroimy paprykę w kostkę i dorzucamy, potem pora pokrojonego na małe kawałki i na końcu marchewkę startą na tarce.

Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, próbujemy a jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy.

W międzyczasie gotujemy makaron. Tym razem wykorzystałam makaron muszelki który bardzo lubię.

Na końcu nakładamy do misek makaron, na niego kurczaka z sosem warzywnym :)

Smacznego :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-porowym”

Skomentuj naleśniki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *