Kurczak w melasie i pestkach granatu

Magda

Dziś mamy dla Was kolejny przepis z książki “WHAT KATIE ATE weekend Katie”. Szczerze powiedziawszy nie mogliśmy się oprzeć, aby z tej książki znowu coś nie przyrządzić. Ten kurczak na pewno przypadnie Wam do gustu – soczysty i aromatyczny :)

kurczak-w-melasie-i-w-pestkach granatuSkładniki:
– 12 udek lub 4 filety z kurczaka
– ćwiartka granatu
– kilka listków mięty

Składniki na marynatę:
– 2 łyżki oliwy
– 80 ml melasy z granatów
– sok z 1 cytryny
– 3 duże ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy grilowej
– 1 łyżka octu jabłkowego
– listki z 2 gałązek świeżej mięty
– sól morska, pieprz

Składniki na 4 porcje.

kurczak-w-melasie-i-pestkach granatu

Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miski dajemy wszystkie składki, czosnek i miętę drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę (jeżeli mamy udka), filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Następnie dobrze go mieszamy aby został cały pokryty marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).

Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię grilową lub grilla i obsmażamy kurczaka z obu stron aż nabierze złocistego koloru. Kurczaka przekładamy na talerz i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.

Ciekawy kwaśno słodki smak na pewno przypadnie wielu osobom do gustu :)

Smacznego :)

kurczak-w-melasie-w-pestkach granatu

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *