Kurczak słodko-ostry z makaronem ryżowym

Magda

Dzisiaj mamy dla Was coś smacznego z orientalną nutą czyli kurczaka w sosie słodko-ostrym z makaronem ryżowym :)

kurczak-slodko-ostry-z-makaronem

Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 marchewka
– 1 czerwona papryka
– 100 g kukurydzy z puszki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 5 plastrów ananasa
– sól, pieprz
– szczypta chili
– 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao
– 60 g makaronu nitki z brązowego ryżu Tao Tao

Składniki na 2 porcje.

Kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i posypujemy mąką, słodką papryką i troszkę solimy.

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka i dusimy. Jak kurczak się lekko zrumieni dodajemy troszkę wody żeby się nie przypalił. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną na zapałki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, ananasa pokrojonego na kawałki oraz sos. Na koniec całość doprawiamy.

Makaron ryżowy lekko solimy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po pięciu minutach makaron jest gotowy.

Na talerz nakładamy makaron a na niego naszego kurczaka :)

Smacznego :)

kurczak-slodko-ostry-z-makaronem-ryzowym

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Kurczak słodko-ostry z makaronem ryżowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *