Kurczak po chińsku z ryżem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jeżeli lubicie ryż i kurczaka to zapraszam w podróż do Chin na potrawkę z kurczaka. Szybkie i proste danie do zrobienia przez każdego.

Składniki:
– 1 woreczek ryżu
– 2 piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1/2  opakowania warzyw mrożonych (włoszczyzna lub chińszczyzna)
– 1 łyżka oliwy
– przyprawy

Najpierw rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę dusimy. Potem wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka a na końcu mrożone warzywka.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i przyprawą do kurczaka. Jeżeli ktoś lubi można też użyć gotowy fix do dań po chińsku. W między czasie gotujemy ryż. Ja używam ryż Basmati bo jest smaczny i szybko się gotuje.

Na talerzu układamy ryż i dajemy go na boli a na środku dodajemy potrawkę i gotowe. Pyszne i szybkie danie – polecam :)

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Kurczak po chińsku z ryżem

  1. Ej osobiście zrobiłem tak jak ty masz w przepisie, ale zamiast dać wszystko i przyprawić najpierw bym mięso przyprawił a dopiero dał warzywa. Ale jak kto woli . ;)

    1. Nie sprecyzowałam w przepisie że najpierw mięso przyprawiam a potem dorzucam warzywa, a tak robię zawsze co widać nawet na zdjęciu kurczaka. Dzięki za uwagę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *