Kurczak po baskijsku

Magda

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki Sekrety francuskiej kuchareczki, a jest nim kurczak po baskijsku.

Kurczak po baskijsku

Składniki na kurczaka po baskijsku:

– 2 łyżki masła
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 500 g pomidorów
– 500 g piersi z kurczaka
– sól
– pieprz
– tymianek
– 1 mała cukinia (ok. 300 g)
– 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Składniki na 4 porcje.

Kurczak po baskijsku

W głębokim rondelku rozpuszczamy masło i smażymy posiekane cebule i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i podsmażamy aż się zarumieni. Teraz dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Po 10 minutach dodajemy papryki pokrojone w grube paski oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy bulion, przyprawiamy i dusimy aż warzywa będą miękkie.

Według wskazówek z książki do dania można również dodać szynkę i bakłażana, a zamiast masła użyć oliwy.

Kurczaka możemy podać z ryżem.

Autorka książki sugeruje, że odpowiednim trunkiem do tego dania jest lekkie białe wino :)

Smacznego :)

Kurczak po baskijsku

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *