Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Tym razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków.

DSC_6997x

Składniki na naleśniki:
– 230 g mąki
– 230 ml mleka
– 2 jajka
– 180 ml wody mineralnej gazowanej
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:
– 2 cebule
– 2 łyżki masła
– 500 g pieczarek
– 500 g białej kapusty
– pieprz, sól

Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia.

Wychodzi 8-10 porcji.

DSC_7010x

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do krokietów. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę studzimy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy kapustę i dusimy ok. 15 minut.

W między czasie w drugim garnku na 1 łyżce masła smażymy na cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodajemy odrobinę oleju, żeby nam się nie przykleiły do patelni. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawiamy 1 chochelkę ciasta do obtaczania krokietów.

Po usmażeniu naleśników zaczynamy zawijać krokiety. Na każdy naleśnik dajemy farsz kapuściano-pieczarkowy, boki składamy do środka i zwijamy w rulon. Krokieta moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony  na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru.

Smacznego :)

DSC_7014x

DSC_6982x

2 thoughts on “Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.