Kreolski kurczak ze szpinakiem i ryżem

Magda

Wczoraj była recenzja książki “Diet coaching” a dzisiaj przepis z tej książki na kreolskiego kurczaka ze szpinakiem i ryżem – bardzo smaczne i pikantne danie :)

Kreolski kurczak ze szpinakiem i ryżem

Składniki na kreolskiego kurczaka:

– 1 szklanka brązowego ryżu
– 1/4 łyżeczki suszonego chili
– oliwa z oliwek
– 2 piersi z kurczaka
– 1 seler średniej wielkości
– 1 puszka pomidorów
– 30 g mrożonego szpinaku
– 1 szklanka sosu chili (u nas 5 łyżek)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 zielona papryka (u nas czerwona)
– 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii lub suszonej
– 1 łyżka zielonej pietruszki
– 1/4 łyżeczki suszonej czerwonej papryki

Składniki na 4 porcje.

Kreolski kurczak ze szpinakiem i ryżem

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem suszonego chili.

Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i podsmażamy. Następnie dodajemy selera i paprykę pokrojoną w paski i resztę składników. Wszystko dusimy do miękkości i podajemy z ryżem. Szybko i prosto :)

Nasze uwagi:
– w przepisie nie było podane jak kroić resztę warzyw więc pokroiliśmy w paski jak kurczaka – tutaj pełna dowolność
– według nas szklanka sosu chili to bardzo dużo ze względu na ostrość więc u nas było 5 łyżek, a i tak danie było ostre
– w przepisie po usmażeniu kurczaka dodaje się wszystkie składniki na raz, a my najpierw podsmażyliśmy kurczaka na cebuli z czosnkiem a dopiero później resztę składników

Smacznego :)

Kreolski kurczak ze szpinakiem i ryżem

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Kreolski kurczak ze szpinakiem i ryżem”

    1. Tak pomidory są z puszki jak pisze w przepisie. My zazwyczaj używamy tych pokrojonych w kawałki. Po uduszeniu robi się z nich sos i nie koniecznie widać je w daniu.

Skomentuj Gdzie pomidory są Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *