Kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym

Magda

Dzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym :)

Kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym

Składniki na kremówkę:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

Zamiast gotowego ciasta można zrobić zdecydowanie lepsze domowe – przepis na domowe ciasto francuskie użyte w tej kremówce jest tutaj.

Składniki na masę kremowo-budyniową:

– 750 ml mleka 3,2%
– 1 laska wanilii
– 120 g cukru
– 5 żółtek
– 45 g mąki ziemniaczanej
– 30 g mąki pszennej
– 100 g masła

Składniki na masę śmietanową:

– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 15 g żelatyny
– 20 g cukru pudru

Forma prostokątna 35×25 cm.

Zaczynamy od upieczenia ciasta – dwa blaty. Gotowe ciasto lub domowe (rozwałkowane) przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem aby zbyt nie wyrosło. Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie miało mocny złoty kolor. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło dlatego co jakiś czas uchylamy piekarnik i nakłuwamy rosnące ciasto aby po upieczeniu było płaskie i dobrze wypieczone :) Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Jeżeli nie mamy możliwości upiec oba blaty ciasta jednoczenie to powyższe powtarzamy dwukrotnie.

Gdy upieczone ciasto nam stygnie robimy masę kremowo-budyniową.
Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy wanilię, cukier i zagotowujemy. Osobno miksujemy resztę mleka (150 ml) z żółtkami  oraz mąkami. Mieszankę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy i gotujemy jak budyń. Cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje i straci posmak mąki – jak w przypadku kremu pâtissière.  Gotowy krem przykrywamy folią tak aby dokładnie go dotykała i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy wystudzoną budyniową masę i krótko miksujemy do połączenia całości.

Gotowy krem przekładamy na jeden z upieczonych blatów ciasta francuskiego, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby masa stężała.

Gdy masa kremowo-budyniowa nam tężeje robimy masę śmietanową. Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody tyle żeby przykryło żelatynę) i odstawiamy na 5-10 minut aby nam napęczniała. Potem podgrzewamy żelatynę do momentu aż całkiem się rozpuści (na za bardzo żeby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących). Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i przestudzoną żelatynę.

Gotową masę przekładamy na masę budyniową i przykrywamy drugim blatem upieczonego ciasta warstwą. Wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia. Przed podaniem kremówkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym

Inspiracja na masę z bloga Doroty Świątkowskiej.
Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *