Krem z zielonego groszku

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jesień w pełni więc okres gorących zup u nas pełną parą (pomimo że dzisiaj za oknem cieplutkie słoneczko) dlatego też mamy kolejną propozycję na zupę krem. Tym razem jest to krem z zielonego groszku o delikatnej konsystencji i smaku :)

DSC_9468x

Składniki:

– 450 g mrożonego zielonego groszku (jeżeli nie macie mrożonego groszku można użyć również ten z puszki)
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– pieprz, sól, kminek mielony
– 500 ml bulionu warzywnego
– 100 g śmietanki 18%
– 1 żółtko

Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy zielony groszek i gotujemy do miękkości. Kiedy groszek nam się ugotuje to 2 łyżki odstawiamy sobie na bok do dekoracji a resztę blendujemy na gładką masę. Do kremu dodajemy bulion warzywny i mieszamy. Na koniec śmietankę łączymy z żółtkiem i dodajemy do niej niewielką ilość zupy a potem wlewamy do kremu. Gotowy krem dekorujemy śmietanką i groszkami które wcześniej odłożyliśmy. Jeżeli ktoś ma ochotę to do kremu może dodać groszek ptysiowy czy grzanki.

Smacznego :)

DSC_5126x

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.