Krem z pieczonych buraków

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Dla miłośników buraków polecamy krem z pieczonych buraków z dodatkiem fety :)

DSC_8865x900

Składniki:
– 1 kg buraków
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 l bulionu mięsnego
– 1 marchewka
– ćwiartka selera
– sól, pieprz
– feta

Najpierw przygotowujemy buraki – myjemy je, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i owijamy w folię. Do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki żeby się szybciej upiekły. Buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 50-60 minut aż buraki zmiękną. Upieczone i wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę wody.

Krem z buraków podajemy z kawałkami buraków i z fetą. Zamiast fety można też dać grzanki.

Smacznego :)

DSC_8848x900

DSC_8874x900

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Krem z pieczonych buraków”

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *