- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dla miłośników buraków polecamy krem z pieczonych buraków z dodatkiem fety :)
Składniki:
– 1 kg buraków
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 l bulionu mięsnego
– 1 marchewka
– ćwiartka selera
– sól, pieprz
– feta
Najpierw przygotowujemy buraki – myjemy je, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i owijamy w folię. Do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki żeby się szybciej upiekły. Buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 50-60 minut aż buraki zmiękną. Upieczone i wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę wody.
Krem z buraków podajemy z kawałkami buraków i z fetą. Zamiast fety można też dać grzanki.
Smacznego :)
cudowny obrazek, zapewne jak i smak :)
Dzięki :) Polecam :)
uwielbiam buraczki, to co dla mnie :)
Polecam spróbować :)