Krem pomidorowy z makaronem naleśnikowym

Magda

Tym razem mamy dla Was propozycję rozgrzewającej zupy krem pomidorowej w połączeniu z makaronem naleśnikowym z dodatkiem bazylii :)

DSC_9495x

Składniki na krem pomidorowy:

– 1 kg pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– pół papryki chili
– 2 łyżki masła
– pieprz, sól, papryka chili
– bazylia
– 1 łyżeczka miodu

Składniki na naleśniki:

– 200 ml mleka
– 100 ml wody mineralnej gazowanej
– 150 g mąki
– 2 jajka
– pieprz, sól
– bazylia
– olej do smażenia

Składniki na 3 porcje.

DSC_9513x

Najpierw przygotowujemy krem z pomidorów. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz paprykę chili. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory i dusimy do miękkości. Krem przyprawiamy solą, pieprzem, chili, miodem oraz posiekaną bazylią. Gotowe pomidory  blendujemy na krem.

Teraz zabieramy się za zrobienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz. Teraz rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.

Gotowe naleśniki zwijamy w ruloniki i tniemy w paski. Krem nalewamy do miseczek i na wierzch dajemy naleśnikowy makaron.

Smacznego :)

DSC_9521x

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Krem pomidorowy z makaronem naleśnikowym”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *