Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Ostatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami :) Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie :)

DSC_8367x900

Składniki:
– 150g karmelizowanej dyni (TUTAJ przepis)
– 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
– 25g łuskanych orzechów włoskich
– 1 jajko (białko)

Składniki na 12-15 szt.

Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut ;)

DSC_8363x900

Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi naszych kwadratów łączymy na górze tworząc taką kopertę/sakiewkę – połączenia rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu koperty nam się za bardzo nie “otwierały”. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każą z naszych kopert smarujemy białkiem jajka :)

Gotowe koperty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut aż wierzch się zrumieni.

Smacznego :)

DSC_8361x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *