Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Ostatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami :) Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie :)

DSC_8367x900

Składniki:
– 150g karmelizowanej dyni (TUTAJ przepis)
– 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
– 25g łuskanych orzechów włoskich
– 1 jajko (białko)

Składniki na 12-15 szt.

Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut ;)

DSC_8363x900

Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi naszych kwadratów łączymy na górze tworząc taką kopertę/sakiewkę – połączenia rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu koperty nam się za bardzo nie „otwierały”. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każą z naszych kopert smarujemy białkiem jajka :)

Gotowe koperty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut aż wierzch się zrumieni.

Smacznego :)

DSC_8361x900

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.