Konkurs – wygraj książkę „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy”

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

W nawiązaniu do postu o naszym doświadczeniach z dietą Dąbrowskiej razem z Wydawnictwem „Wam” zapraszamy Was na pierwszy z trzech konkursów, gdzie co tydzień do wygrania będzie książka Beaty Anny Dąbrowskiej. W pierwszym konkursie do wygrania jest książka „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy” :)

 

Zasady konkursu:

1. Tematem konkursu będzie „jabłko”. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać na maila 1 przepis i 1 zdjęcie na dowolne danie z jabłkiem – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 15 sierpnia 2018 r. do północy.
3. Do 19 sierpnia 2018 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
4. Wygraną jest 1 książka Beaty Anny Dąbrowskiej „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy”.
5. Prosimy przesyłać  wyłącznie po jednej propozycji :)
6. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
7. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)

 

Ważne !!!

Bardzo prosimy aby każdy mail zawierał zgody (przepisy wysłane bez zgód nie będą mogły zostać opublikowane a tym samym brać udziału w konkursie).

1. Wyrażam zgodę na opublikowanie przepisu wraz ze zdjęciem i podaniem imienia autora przepisu na stronie „Kuchenne Wariacje” celem wzięcia udziału w konkursie.

2. Wyrażam zgodę na otrzymanie drogą elektroniczną, na podany adres e-mail, informacji o ewentualnej wygranej w konkursie

3. Wyrażam zgodę na wysłanie (w przypadku wygranej) na podany adres domowy nagrody w konkursie.

 

Przepisy konkursowe:

1. Marta G – drożdżówki z mąki pełnoziarnistej z jabłkami

Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
– 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
– 1 jajko,
– szczypta soli,
– 1 szklanka mleka,
– 1 łyżeczka ksylitolu,
– 1/2 kostki drożdży.
W ciepłym mleku rozpuszczamy ksylitol i drożdże. Zostawiamy na 15 minut. Rozczyn z ksylitolem nie będzie się pienił, ale nie przejmujemy się tym jest dobry po 15 minutach i ciasto urośnie. Mąki, jajko,szczyptę soli wsypujemy do miski. Wlewamy rozczyn i ugniatamy ciasto. Jeżeli ciasto się klei dosypujemy jeszcze mąki. Odstawiamy na około godzinkę w ciepłe miejsce, najlepiej przykrywając ściereczką. Po tym czasie formujemy z ciasta gniazdka.Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie kroimy 2 jabłka w kostkę posypujemy ksylitolem i cynamonem. Nakładany jabłka na gniazdka. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypujemy migdałami. Można zrobić polewę np. z gorzkiej czekolady

 

2. Sandra J – Wegańska zupa chrzanowa z jabłkiem

Składniki:
-włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
-3-4 ziemniaki
-2 półsłodkie jabłka
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-5 liści laurowych
-5 ziaren ziela angielskiego
-1 łyżeczka suszonego majeranku
-1 słoiczek chrzanu
-sól i pieprz do smaku
-2 litry wody
-do przystrojenia smażona cebulka oraz ulubione kiełki
-olej do smażenia warzyw

Sposób przygotowania:
Kroimy w kosteczkę cebulę, marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki. Rozgrzewamy w garnku olej i smażymy przez kilka minut pokrojone warzywa oraz ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz majeranek i chrzan, a następnie całość blendujemy. Można na końcu dodać jeszcze soli lub pieprzu. Wylewamy zupę na talerz i posypujemy prażoną cebulką oraz kiełkami np. rzodkiewki lub brokułu.

 

3. Magdalena W – szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem gruszek

Potrzebujemy:
3 szklanki maki,
250 margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka,
1 cale jajko,
0,5 szklanki cukru (wedle uznania)
1,5 kg jabłek
0,5 kg gruszek
łyżeczka cynamonu
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wszystkie te składniki należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu. W tym czasie obieramy jabłka i gruszki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i wsypujemy galaretkę cytrynową oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Wyjmuje 1 cześć ciasta, którą rozprowadzam na blaszkę, na to jabłka z gruszkami. Przykrywam drugą częścią ciasta. Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 C, piec 50 – 60 min. Aż wierzch będzie lekko rumiany. Po wyciągnięciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
4. Monika O – jabłka pieczone z bakaliami
Składniki:
– 4 średnie jabłka
– 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych)
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 2 łyżki miodu
– szczypta mielonego cynamonu
– sok z cytrynySposób wykonania:
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gniazdka nasienne wyrzucić a pozostałą część z jabłek pokroić w kostkę, wymieszać z bakaliami i miodem.
Jabłka napełnić (kopiasto), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *