Konkurs: wygraj książkę „Raw Food”

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

 Jeżeli macie ochotę zgarnąć jedną z dwóch książek Janka Paszkowskiego „Raw Food” to zapraszamy do naszego kolejnego książkowego konkursu :)

Konkurs: wygraj książkę „Raw Food”

Zasady konkursu RAW FOOD:

1. To nie najlepsza pora na świeże warzywa i owoce niemniej książka Janka jest nimi przepełniona więc i nasz konkurs do tego nawiąże :) Czekamy na Wasze pomysły na potrawy zawierające surowe warzywa i owoce :) Mogą to być sałatki, dania główne, przekąski czy koktajle :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotowujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 10 stycznia 2016 r. do północy.
4. Do 12 stycznia 2016 r. poinformujemy do kogo powędrują książki :)
5. Wygraną jest jedna z dwóch książek „RAW FOOD”
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :) Prosimy o podpis w e-mailu żebyśmy wiedzieli, że to nie jakiś automat wysyła tylko osoba z krwi i kości ;) A tak naprawdę to po prostu będzie nam miło jak nie będą to maile takie bezosobowe :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami ;)
8. Wysyłka książek tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Poniżej Wasze propozycje :)

 01. Deser z kaszy gryczanej z bananem i karobem – Ewa W.

– 1 szklanka kaszy gryczanej, ugotowane
– 2 łyżki karobu
– 1 banan
– 1/2 szklanki mleka, u mnie migdałowe
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– odrobina startej,gorzkiej czekolady
Banana obierz i przekrój na pół. Jedno połowę przełóż do miseczki,dodaj mleko i karob. Zmiksuj blenderem.
Zmiksowanego banana przelej do rondelka i postaw na średnim ogniu,doprowadź do wrzenia.
Do zawartości rondelka dodaj kaszę gryczaną,zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż kasza zgęstnieje.
Drugą część banana pokrój w kostkę dodaj do kaszy,dodaj również jogurt i wymieszaj. Całość przełóż do miseczki czy pucharka na deser.Posyp czekoladą.
Ja dodatkowo kaszę polewam jogurtem i dodaję kilka plasterki banana.

01

02. Sałatka niespodzianka – Joanna M.

Już za chwilę przyjdą goście,
Czym ja teraz ich ugoszczę?
Wiem, mam pomysł na sałatkę.
Każdy będzie miał na nią chrapkę

Winogrona w kostkę kroję,
Jabłka, gruszki też dodaję.
Wrzucam cząstki mandarynki,
skrapiam sokiem z cytrynki.

Szybko zapełniona miska cała,
Hm… coś bym jeszcze tu dodała.
Sos jogurtowo-truskawkowy dodam,
taką bombę witaminową gościom podam.

02

03. Mrożona herbata z syropem z melona i owocami – Justyna L.

Składniki na 1 litr napoju:
– 4 saszetki ulubionej herbaty
– 2 łyżki syropu z melona
– 2 łyżki miodu
– świeże liście mięty
– owoce świeże – maliny, jagody, borówki, brzoskwinia
– 1 cytryna lub limonka
– kostki lodu

Przygotowanie:
Do dzbanka włożyć herbatę oraz liście mięty, zalać gorącą wodą i parzyć ok. 4 min.
Do wystudzonej herbaty dodać syrop z melona i miód. Następnie umyte i pokrojone owoce przełożyć do herbaty. Tak przygotowany wywar w dzbanku pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem, wciskamy pół cytryny do dzbanka, a drugą połowę kroimy w plastry i wraz z kostkami lodu wkładamy do herbaty. Szklankę z herbatą można udekorować miętą.

Należy pamiętać, aby miód do herbaty dodać dopiero po jej wystudzeniu, aby gorąca woda nie zabiła jego cennych wartości. Aby herbata była mocniejsza, kostki lodu można przygotować z esencji herbaty zamiast wody.

03

04. Letnie TRIO owocowo- miodowe – Justyna D.

Składniki (na 2 porcje):
4 kiwi
1 duży banan
2 dojrzałe mango
100 g jeżyn
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Kiwi oraz banana obrać, pokroić w kostkę. Mango obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić na mniejsze części. Przygotować 3 wysokie szklanki. Do pierwszego wrzucić jeżyny i 1 łyżkę miodu. Do drugiego banana, mango oraz 1 łyżkę miodu, a do trzeciego pokrojone kiwi i ostatnią łyżkę miodu. Każde naczynie z owocami oddzielnie zmiksować blenderem do powstania musu. Na dnie dwóch wysokich szklanek umieścić zmiksowane kiwi, na kiwi delikatnie wyłożyć masę jeżynową. Na nią wylać mus mangowy. Całość schłodzić w lodówce około 30 minut. Podawać ze świeżą miętą.

 

04

05. Sałatka nicejska – Anna B.

– 6 liści sałaty,
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach,
– 1 pomidor,
– 1 ogórek,
– kawałek zielonej papryki,
– 2 jajka ugotowane na twardo,
– świeże listki bazylii

Sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki octu jabłkowego,
– sól, pieprz

Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i jajka kroimy w cząstki, ogórka w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na półmisku układamy sałatę, warzywa oraz jajka. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Polewamy sosem, posypujemy bazylią.
 

05

06. Mini serniczki z porzeczkami i agrestem – Justyna R.

Składniki:
-400 g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie 4 opakowania po 100 g)
-250 g agrestu
-250 g czerwonych porzeczek
-3 galaretki agrestowe
-2,5 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Gdy galaretka będzie zimna przelewamy ją po równo do 4-5 szerokich szklanek lub pucharków. Wrzucamy umyty i osuszony na papierowym ręczniku agrest. Odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
2. W tym czasie rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki w 1,5 szklanki wrzątku. Odkładamy do wystudzenia i stężenia. Porzeczki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy do miski. Dodajemy serki i ostrożnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy tężejącą galaretkę.
3. Masę wykładamy na galaretkę agrestową. Odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.

06

07. Surówka  z pora – Elżbieta P.

Składniki:
1 por (biała część)
pół jabłka
1 mała marchewka,
sól , pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka naturalnego jogurtu

Pora czyścimy z zewnętrznych liści , myjemy a następnie kroimy w kostkę lub w krążki. Wsypujemy go na durszlak i przelewamy wrzątkiem, zostawiamy do odcieknięcia. Jabłko ścieramy na grubych oczkach to samo robimy z marchewką. Por jeśli jest taka potrzeba odciskamy rękami , dodajemy marchew i jabłko. Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem oraz majonezem. Surówka gotowa w parę minut a smakuje idealnie.

09

08. Raw surówka  – Radek

Robi się ją prosto ponieważ składnikami są poszatkowane jabłka i biała rzodkiew.  Jeśli mam chwilę czasu dodaję do niej też kawałek grejfruta albo pomarańczy. Może to nie jest jakiś skomplikowany egzotyczny przepis ale zaręczam że zrobienie tej surówki zajmuje mało czasu, kosztuje mało pieniędzy a jest bardzo smaczna i można ją robić o każdej porze roku!

07

09. Torcik biszkoptowy z żelką z owoców leśnych  – Ania K.

Składniki:

Biszkopt:
4jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
Sposób wykonania:
1.Jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę
2.Dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy już łopatką
3. pieczemy w 170*C około 30-40 min
żelka owocowa:
500-600 gram owoców leśnych
2-3 łyżki żelatyny
100-200 ml wody
cukier puder (do smaku)
1.Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy
2.Dodajemy wodę (ilość nie powinna być za duża aby nie rozwodnić masy owocowej) i cukier puder
3.Żelatynę roztapiany w 50ml gorącej wody
4.Dodajemy do owoców i dobrze mieszamy
Na spód blachy wykładamy biszkopt docięty do 1/4 jej wysokości
Na górę wylewamy lekko zastygniętą ale nadal płynną żelkę owocową
Wstawiamy do lodówki na całą noc
Dekoracje:
Ja boki obsypałam kokosem a górę przyozdobiłam świeżymi owocami,które nie tylko dodały cudownego wyglądu ale idealnie wkomponowały się w smak :)

08

10. Sałatka z pomarańczy – Xeniya

Składniki:

-pomarańcza
-surowa cebula biała
-rodzynki i/lub żurawina
-oliwa
-ocet jabłkowy (można bez)
-pieprz czarny mielony
-trochę cukru

Ilość składników dodajemy na oko oraz wg. preferencji. Myjemy, kroimy, nic nie trzeba gotować. Cebula i pieprz swoją ostrością świetnie podkreślają i wzmacniają smak pomarańczy z żurawiną.  Wolę jednak żurawinę niż rodzynki gdyż jej kwas trafnie cieniuje słodycz pomarańczy.  Oleju i octu starczy kilka kropel by nie zagłuszyć smaku.

10

11. Zielony koktajl – „Witaminowa bomba” – Katarzyna B.

Składniki:
– 1 garść świeżego szpinaku
– kilka listków selera naciowego
– malutki pęczek pietruszki
– 1 banan
– 1 pomarańcz
– 1 jabłko
– sok z 1 cytryny
– kilka białych winogron
– łyżeczka siemienia lnianego
– woda mineralna

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Owoce obieramy i kroimy w kawałeczki. Wszystko umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do uzyskania konsystencji koktajlu. Dodajemy stopniowo wodę tak by koktajl uzyskał pożądaną konsystencję.

11

12. Kurczak w musie ananasowym z lekką sałatką i pieczonymi ziemniakami – anonim

Składniki:

– kawałek piersi z kurczaka
– ok. 200g świeżego ananasa
–  łyżka jogurtu naturalnego *
– łyżeczka miodu
– 2 średnie ziemniaki
– ogórek
– papryka
– rukola
– kapusta pekińska
– oliwa z oliwek
Kurczaka doprawić i podsmażyć na patelni. Ziemniaki pokroić w ćwiartki lub talarki. Ułożyć na blaszce, posmarować pędzlem oliwą z oliwek i posypać słodką papryką (opcjonalnie). Piec w 200*C ok. 30 min.Ogórek, paprykę, rukolę, kapustę pokroić w ilości według uznania. Polać oliwą z oliwek, doprawić i wymieszać. Do sałatki można dodać np. pomidora, kiełki czy na co mamy tylko ochotę.Ananasa pokroić na mniejsze kawałki (kilka odłożyć) dodać miód i zblendować. Można dołożyć jogurt dla zmiany konsystencji.Wyłożyć wszystko na talerz, na kurczaku ułożyć kawałki ananasa i polać słodkim musem. Następnie tylko cieszyć się lekkim posiłkiem ;)

12

13. Trufle morelowo-żurawinowe, morelowo-marcepanowe i daktylowo-orzechowe – Roksana Sz.

Morelowo-żurawinowe
150g suszonych moreli
75g suszonej żurawiny
100g wiórek kokosowych
łyżka oleju kokosowego
łyżeczka miodu
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na lepką masę, z której formujemy kuleczki. Następnie uformowane trufle wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Morelowo-marcepanowe
150g suszonych moreli
100g masy marcepanowej
50g zmielonego brązowego cukru
2 łyżki rumu
ok 50g gorzkiej czekolady
Masę marcepanową kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera. Dodajemy morele, cukier i rum i miksujemy na gładką masę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w czekoladzie, a następnie wkładamy do lodówki na parę godzin.
Daktylowo-orzechowe
150g orzechów laskowych
100g suszonych daktyli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
szczypta soli
zmielone orzechy do obtoczenia
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min. Orzechy mielimy w młynku na mąkę i wrzucamy do misy malaksera. Dodajemy odsączone daktyle, cynamon, skórkę pomarańczową i sól. Miksujemy na gładką masę, z której robimy kuleczki. Następnie obtaczamy je w zmielonych orzechach i wkładamy do lodówki.

13

14. Surowa pasta rukolowa – Aleksandra K.

Składniki:
pół szklanki ziaren słonecznika
3 łyżki sezamu
paczka rukoli
2 łyżki miodu
natka pietruszki
150 ml oleju ryżowego
2 ząbki czosnku

Zaczynamy od zmiksowania pestek słonecznika i sezamu, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przechowujemy w lodówce.

14

15. Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii – Bernadeta

Składniki:
ok. 150 g pokrojonego jarmużu
7-10 truskawek
ok.50 g sera z mleka koziego (można zastąpić owocem awokado)
1 gruszka
garść orzechów piniisos winegret:
1,5 łyżki miodu
2-3 łyżki oliwy
1,5 łyżki cytryny
gruboziarnista sól
świeżo zmielony pieprz
Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć twarde łodygi i rozdrobnić. Gruszkę pokroić w kostkę, kozi ser (lub awokado) w paski, a truskawki przekroić na pół. Z podanych składników przygotować sos winegret, dodać świeżo zmieloną sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe, posypać nimi sałatkę.

ipp

16. Zielony szejk – Maugo

– duża garść szpinaku
– 2 banany
– jabłko
– gruszka
– pomarańcza
– grejpfrut
– odrobina wody
Owoce kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Taki wariant szejkowy jest ożywczy i idealny na upalne dni, a to za sprawą pomarańczy i nieco gorzkawego grejpfruta.
18

17. Mus z mango i porzeczek – Konrad

Potrzebujemy:
– 1 dojrzale mango
– 1 dojrzały banan
– 1 jabłko
– 1 garść agrestu, czarnych i czerwonych porzeczek
– odrobina wodyPrzygotowanie:

1. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Jabłko i obranego banana kroimy w mniejsze kawałki.
3. Pokrojone owoce i garść porzeczek i agrestu wrzucamy do blendera. Dolewamy niewielką ilość wody – wtedy uzyskamy konsystencję musu. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję szejka – wtedy dolewamy więcej wody. Jeżeli nie wiemy, ile dokładnie wody dolać, najlepiej robić to stopniowo. Lepiej dać mniej wody i ewentualnie później dolać, niż „przelać”. Wszystko blendujemy i gotowe do jedzenia:)
16

18. Sałatka z rukolą i orzechami – Małgosia

– 2-3 liście sałaty masłowej
– duża garść rukoli
– 1 pomidor
– ćwiartka czerwonej papryki
– 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane
– kiełki słonecznika
– dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego (lub pół łyżeczki miodu)

17

3 thoughts on “Konkurs: wygraj książkę „Raw Food”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.