Konkurs: „Szczęśliwe garnki extra”

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Kolejny tydzień i kolejny konkurs :) Dzisiaj do przytulenia książka „Szczęśliwe garnki extra” autorstwa Beaty Pawlikowskiej.

konkurs

Zasady konkursu:

1. Jak zwykle zasady są proste :) Jeden przepis i jedno zdjęcie :) Tym razem tematem są kulinarne pomysły na potrawę z pomarańczowym kolorem w tle ;)  Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 19 czerwca 2016 r. do północy.
4. Do 21 czerwca 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książkaSzczęśliwe garnki extraautorstwa Beaty Pawlikowskiej.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

1. „Pomarańczowe” babeczki z ciecierzycy – Ania D.

Składniki na 8 babeczek:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli lub wegety
  • odrobina pieprzu

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przemywamy pod bieżącą wodą. Następnie wsypujemy do wysokiego naczynia w którym wygodnie będzie nam ją zmiksować. Razem z 2 jajkami miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i proszek do pieczenia, po czym dokładnie mieszamy. Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki. Do silikonowych foremek do pieczenia babeczek (można użyć do tego foremek z innego tworzywa – odradzam jednak papierowe papilotki, gdyż ze względu na niewielką ilość tłuszczu, nasze babeczki mogą się do nich przykleić) nakładamy po jednej łyżce masy z ciecierzycy. Następnie układamy na niej suszone pomidory i przykrywamy kolejną łyżką masy. Wierzch posypujemy odrobiną ziół prowansalskich.

Piekarnik rozgrzewamy do 190oC i pieczemy nasze muffinki ok. 25 minut.

01

2. Ciasto skandynawskie – Hrabina

Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
2 szklanki startej marchwi
100 g rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
niepełna szklanka oleju rzepakowego
3 jajka
alkohol do namoczenia rodzynek
bułka tarta
masło do formy
lukier do polania
Rodzynki namoczyć w alkoholu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Marchew utrzeć na średnich oczkach, dodać do mąki. Kolejno wsypać cukier, rodzynki, wlać olej i rozmącone jajka. Całość dokładnie połączyć.

Formę z kominem nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).Ostudzić, wyciągnąć z formy. Polać lukrem.

SAMSUNG CSC

3. Krem z dyni z nutką imbiru i mlekiem kokosowym – Zofia S.

Składniki:
500 g dyni (np. hokkaido)
2 marchewki
1 por
Plaster świeżego imbiru
500  bulionu warzywnego lub z rosołu
3 łyżki mleka kokosowego
łyżka oliwy z oliwek
kilka listków natki pietruszki do ozdobienia zupy
pieprz/sólWarzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dynię obierz ze skórki i wydrąż pestki. Pokrój w grubą kostkę. Do garnuszka wlej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojonego pora. Duś do miękkości. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną marchewkę oraz dynię i zalej  bulionem. Dodaj plaster imbiru oraz pieprz i sól. Gotuj pod przykryciem ok 20 min. Chwilę odczekaj, aby zupa nieco przestygła, a następnie ją zmiksuj (wcześniej możesz wyciągnąć imbir). Na koniec dodaj mleko kokosowe. Zupę możesz również przyozdobić gotowaną marchewką lub natką pietruszki.

02

 


rozwiazanie

Myśleliśmy, że jak jest mniej Waszych propozycji to jakoś łatwiej wybrać zwycięzcę niemniej jednak okazało się, że jest jeszcze gorzej niż przy 20-tu przepisach :) Tak czy inaczej decyzję trzeba było podjąć i książeczka „Szczęśliwe garnki” powędruje do Ani D. za przepis na babeczki z ciecierzycy :)

Gratulujemy i zapraszamy wkrótce na kolejny książkowy konkursik, a laureatkę prosimy o kontakt mailowy z danymi gdzie ów książeczkę wysłać :)

 

One thought on “Konkurs: „Szczęśliwe garnki extra”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.