Konkurs „Romans z gotowaniem”

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj czeka nas mały romansik – taki z gotowaniem, w którym do wygrania będzie ostatnio opisywana książeczka „Romans z gotowaniem” autorstwa Patrycji Chmiel.

Konkurs: Romans z gotowaniem

Co trzeba zrobić aby wziąć udział w konkursie?

1. Tradycyjnie przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem – nie linki do przepisów! Tematem jest danie/potrawa/deser, które chcielibyście podać na romantyczny wieczór we dwoje :) Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 21 sierpnia 2016 r. do północy.
4. Do 24 sierpnia 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Romans z gotowaniem” autorstwa Patrycji Chmiel.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

01. Roladka drobiowa z pieczarkami – anonim

! Przepisu niestety brak w mailu tak więc nie braliśmy tego zgłoszenia pod uwagę.

09

02. CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE „Ptasie Radio” – Anula W.

Składniki – ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao do wypieków
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jaja
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

Składniki na krem:
230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
2 łyżki wódki
2 jaja
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka śmietany kremówki 36%

lukier plastyczny – można użyć gotowego, ja robię własny
cukrowe śnieżynki lub inne wybrane ozdoby :)

Przygotowanie:
Zaczynamy od połączenia suchych składników na ciasto – mąki, cukru, kakao, sody, proszku i soli.

W drugim naczyniu łączymy składniki mokre – maślankę, olej, jaja i aromat waniliowy (kawa na razie stoi obok). Mieszamy mikserem, a następnie dosypujemy, stale miksując na wolnych obrotach, wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy gorącą kawę. I mieszamy. :-)

Masę pieczemy w dwóch tortownicach średniej wielkości przez około 35-40 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Wskaźnikiem wypieczenia będzie suchy patyczek – choć samo ciasto pozostaje po upieczeniu dość wilgotne (a to oznacza, że w wersji sauté – bez kremu – też znakomicie by sobie poradziło).

Krem przygotowujemy równie łatwo. Czekoladę, kakao, kawę, wodę i wódkę (uwaga, mylenie tych dwóch substancji miewa groźne skutki!) umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż wszystko się roztopi.

Jaja rozbijamy, oddzielając białka od żółtek.
Cukier dzielimy na dwie równe części. Połowę miksujemy z żółtkami na puch, a następnie łączymy z masą czekoladową, delikatnie mieszając.

Ubijamy białka na sztywno, dosypując na końcu cukier. Następnie – równie delikatnie – łączymy je z masą czekoladową.

Na koniec – jeszcze tylko szybkie ubicie śmietany na sztywno (byle nie ubijać zbyt długo, bo może się zwarzyć). Tak, śmietana też ostatecznie ląduje w masie czekoladowej. Mieszamy ją do całkowitego połączenia składników, a następnie powstały w ten sposób krem schładzamy lekko, by stężał.

Blaty ciasta przekładamy kremem. I… tak by już mogło zostać, chyba że chcemy osiągnąć tak zwany efekt specjalny. Wtedy wystarczy z ciasta wyciąć dowolny kształt – np. bardzo adekwatne do okoliczności kalendarzowych serducha, przełożyć tak wycięte elementy kremem i ozdobić, jak tylko się chce.

01

03.  Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi – Wioleta Sz.

Bardzo zdrowy i lekki obiad lub romantyczna kolacja we dwoje. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku i działa jak afrodyzjak.

Składniki:
350 g dzikiego łososia
Sól
Pieprz
2 plastry cytryny
2 łyżeczki suszonego lubczyku
5 ziemniaków
Sól morska z młynka
Oliwa z oliwek
Różyczki brokuła

Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem.

02

04. Słodka tarta Niebo – Adriana G.

Ciasto kruche- każdy wg własnego przepisu, u mnie: 125g masła, 250 g mąki, 1 żółtko, łyżka cukru drobnego i szczypta soli. Szybko połączyć i wstawić na 1h do lodówki.

Krem: 500ml śmietany 36% kremówki, 250 serka mascarpone (1 opakowanie), 3 łyżki cukru pudru (czasami dodaję sok z połowy cytryny). Całość zmiksować i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Ciasto na tarte podpiec w piekarniku (góra-dół) 200C, 20 minut, schłodzić. Na wierzch wyłożyć krem i obsypać sezonowymi owocami:)

03

05. Risotto z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi – Elżbieta P.

Składniki;

20 dag pomidorów koktajlowych
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. szklanka białego ryżu
1 łyżka octu jabłkowego
20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych)
sól, pieprz, zielona pietruszka
Przygotowanie;
Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pomidorki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz łyżka miodu i chwile smażymy aż pomidorki lekko się przyrumienią.
Zdejmujemy je z patelni a wrzucamy na nią posiekaną cebule i czosnek, Wlewamy pozostałą oliwę i chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy  ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki i lekko kleisty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dolewamy także ocet jabłkowy.
Na samym końcu wrzucamy pomidorki i krewetki. Delikatnie mieszamy do chwili aż się dobrze podgrzeją i podajemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

04

06. Migdałowe ciasteczka z lukrem -Monika B.

Przepis (na ok. 50 ciasteczek):
300g mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
1 cukier migdałowy
200g zimnego masła
2 – 3 łyżki kakao
Lukier cytrynowy:
2 – 3 łyżki soku z cytryny
ok. 0,5 szkl cukru pudru
Lukier jeżynowy:
2 – 3 łyżki soku z jeżyn (można zastąpić jakimkolwiek innym czerwonym sokiem)
ok. 0,5 szkl. cukru pudru
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy, aż kolor ciasta stanie się jednolity. Obie części ciasta rozwałkowujemy na dość cienkie placki i foremką wycinamy dowolne kształty, np serduszka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w 190ºC przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasteczka odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Lukry: do osobnych miseczek wlewamy sok cytrynowy i jeżynowy, dodajemy cukier puder i przy pomocy drewnianej pałki ucieramy do gładkości. Gdyby lukier był zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru. Jeśli jest za gęsty – więcej soku. Przygotowanymi lukrami i posypkami cukrowymi zdobimy ciasteczka i odkładamy do całkowitego stężenia lukru.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

07. BOGRACZ – Anna G.

Składniki:

0,4 kg wołowiny, bądź innego mięsa gulaszowego
4 dag smalcu
2 małe cebule
puszka pomidorów bez skóry – najlepiej już krojonych, jeśli nie są krojone, należy je pokroić w kostkę
1 papryka czerwona
15 dag ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ewentualnie około 0,5 łyżeczki cukru
przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka – 1,5 łyżeczka
papryka ostra lub chili – 0,5 łyżeczki, ale jak ktoś lubi mniej, lub bardziej ostre, to można dodać odpowiednią ilość
kminek – 0,5 łyżeczki
majeranek – pół łyżeczki
ziele angielskie – 4 sztuki
liść laurowy – 2-3 sztuki
kluseczki:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżek wody
2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso pokroić w kostkę i zarumienić na smalcu – na patelni. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Połączyć cebulę z mięsem (najlepiej w garnku), a następnie dodać: pokrojony, lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, i przyprawy i 2/3 szklanki wody. Wszystko dusić przez 90 minut dolewając wody. Jeśli mięso jeszcze nie jest miękkie, to dusić do skutku (cały czas dolewając wody).
Kiedy mięso zaczyna mięknąć, można przygotować kluseczki. Mąkę, wodę i olej wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto tak, by nie przylegało do ręki. Z ciasta formować tzw. „sznurówki” (jak na kopytka, tylko cieńsze) i kroić co około 2 cm. Należy ugotować je w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Wracamy do gulaszu. Kiedy mięso zmięknie, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, ugotowane i odcedzone kluseczki (nic im się nie stanie, jak jeszcze w gulaszu będą się gotowały) oraz przecier pomidorowy. Gotować całość przez 30 minut, uzupełniając wodą, kiedy jest jej zbyt mało. Na koniec ewentualnie doprawić wszystko solą i pieprzem, a kiedy dla kogoś potrawa jest zbyt kwaśna (od koncentratu pomidorowego), można dodać odrobinę cukru.

06

08. Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwona porzeczką – Justyna D.

Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym i puszystym za sprawą ubitego białka kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką i uwieńczona motylkiem z ciemnej gorzkiej czekolady. Na romantyczny wieczór doskonałe! :)

Składniki: (na 4 wieżyczki)
200 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
1 białko małego jajka (jajko należy wcześniej sparzyć wrzątkiem)
100 g czerwonej porzeczki
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, ale nadal będzie płynna, rozsmarować ją łyżeczką na folii spożywczej tworząc 12 kół o średnicy ok. 8 cm. Najlepiej posłużyć się specjalnymi obręczami lub wcześniej wyciąć z kartki papieru pomocnicze kółka i podłożyć je pod folię. Powinniśmy otrzymać 12 identycznych kół o średnicy 8 cm.

Czekoladowe koła schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia białej czekolady.

Krem: Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 1-2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo.

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, wymieszać. Następnie podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok na 1-2 minutki.

Do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka mascarpone i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do serka i krótko zmiksować do połączenia składników.

Białko sparzonego wcześniej małego jajka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie śnieżnobiała i lśniąca delikatnie wmieszać ją do mascarpone z żelatyną. Masę schłodzić w lodówce kilka minut, aż zgęstnieje.

W międzyczasie przygotować motyla z gorzkiej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Letnią przełożyć do tutki z papieru do pieczenia, odciąć róg i na przygotowany kawałek papieru do pieczenia narysować 4 motyle. Polecam wcześniej przygotować sobie szablony naszych motylków. Można naszkicować je na papierze do pieczenia, pamiętając, by przy malowaniu czekoladą odwrócić papier na drugą stronę, by czekolada nie zetknęła się ze szkicem. Najlepiej każdy szablon naszkicować na osobnym kawałku papieru.
Namalowane motylki umieścić w lodówce, podważając ich skrzydła, kładąc pod papier co tylko mamy pod ręką- u mnie dwa kieliszki do wódki. Chodzi o to, by po zastygnięciu czekolady, skrzydła motylków były ładnie uniesione, a nie tworzyły powierzchni płaskiej :)
Gdy lekko różowa masa zgęstnieje przełożyć ją do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką.
Czekoladowe koła delikatnie oderwać od foli spożywczej.

Składanie: Na kółko wycisnąć trochę masy. Na masie poukładać czerwone porzeczki. Przykryć drugim czekoladowym kółkiem i ponownie wycisnąć troszkę masy, poukładać porzeczki i przykryć ostatnim kółkiem z białej czekolady. Na wierzch wieżyczki po raz ostatni nałożyć różową masę. Deser na około udekorować porzeczkami, a na środku umieścić czekoladowego motyla. W ten sam sposób przygotować resztę wieżyczek.

Gotowe deserki schłodzić 30 minut w lodówce. Spożyć tego samego dnia. Smacznego!

07

09. Ramki z ciasta francuskiego – Aleksandra S.

Składniki:
Ciasto francuskie, 200g
Pierś z kurczaka, Jedna
Pomidorki koktajlowe , 125g
Niebieski ser pleśniowy, 100g
Suszone pomidory, 100g
Czosnek, 2 ząbki
Żółtko , 1 duże
Zioła prowansalskie, 2 łyżki
Oliwa, 1 łyżka
Sól, pieprz, Do smaku

Pokroić pierś z kurczaka w krótkie paski, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich(resztę zostawić na posypanie przed pieczeniem). Pokroić drobno czosnek i suszone pomidory w plastry. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pierś z kurczaka, dodając czosnek i suszone pomidory. Wystudzić całość, pozbywając się nadmiaru tłuszczu(kładąc na ręcznik papierowy). Z ciasta francuskiego wykroić prostokąty(rozmiar według apetytu) i cienkie paseczki. Położyć je na papierze do pieczenia. Ułożyć paseczki na bokach prostokątów i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Wypełnić środek ciasta
francuskiego ostudzonym kurczakiem, pokrojonym serem pleśniowym i połówkami pomidorków, posypać ziołami prowansalskimi. Piec w nagrzanym
piekarniku(180 stopni) aż do nabrania przez ciasto złocistego koloru.
Polecam podawać ze świeżą sałatą i winem.

08

 

Rozwiązanie konkursu

rozwiazanie

Z przesłanych propozycji wybraliśmy coś na słodko co myślimy, że całkiem nieźle się sprawdzi na romantyczną wieczór we dwoje :) To podwójnie  czekoladowe ciasto „Ptasie Radio” przygotowane przez Anula W.  – jak wiadomo… czekolada to idealny afrodyzjak ;)  Gratulujemy i czekamy na dane do przesyłki :)

A już w weekend kolejny konkurs książkowy – oczywiście zapraszamy do zabawy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.