KONKURS: Retrowarzywa

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Mamy dla Was kolejny konkurs i kolejną książkę :) Tym razem jest to propozycja naszych znajomych blogerów, którzy swój debiut książkowy mieli rok temu :) Oczywiście mowa o „Retrowarzywach” i Pawle Łukasiku oraz Grzegorzu Targoszu :)

DSC_6935x

Zanim przedstawimy zasady konkursu, chcieliśmy przybliżyć Wam kilka informacji o naszej nagrodzie :) W maju tego roku, nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się kolejna książka kulinarna autorów bestselera „Kipi kasza” – „Retrowarzywa”. 105 oryginalnych przepisów zostało zilustrowanych 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji – zresztą jak w przypadku poprzedniej książki :)

Panowie przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych, a dziś rzadko jadanych warzyw. Nowatorskie, smaczne i zdrowe propozycje wpisują się w ideę slow food i powrotu do korzeni polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pod nóż poszło siedem zapomnianych lub sporadycznie wykorzystywanych warzyw: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur.

Znajdziecie w tej książce takie przepisy jak:

– Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami
– Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami
– Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem
– Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową
– Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką
– Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto
– Miodownik z pasternakiem
– Sushi z marynowaną brukwią
– Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką
– Sernik z topinamburem i kasztanami

My już mamy swój egzemplarz tej książki ale drugim się z Wami podzielimy bo Panowie zrobili kawał dobrej roboty :) Szczegóły odnośnie konkursu znajdziecie poniżej zdjęć ze wspomnianej książki :)

DSC_6936x

DSC_6937x

DSC_6938x

DSC_6939x

DSC_6940x

DSC_6941x

DSC_6942x

DSC_6943x

DSC_6944x

Zasady konkursu:

1. Czekamy na Wasze przepisy i zdjęcie. W przesłanym przepisie powinien znaleźć się jeden ze składników, które wykorzystywali autorzy książki Retro warzywa tj. burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew lub topinambur :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 24 lipca 2016 r. do północy.
4. Do 27 lipca 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Retrowarzywa” autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)

 


Wasze propozycje:

1. Rabarbarowo-truskawkowa pianka na biszkopcie z bezami – Justyna D.

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Biszkopt:
5 jajek w temperaturze pokojowej
180 g cukru
1 1/4 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki wody
Poncz:
1/3 szkl wody z sokiem z cytryną i cukrem
Pianka rabarbarowo-truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
3/4 szkl wrzątku
100 g truskawek
3 łodygi rabarbaru
1 łyżka soku z cytryny
600 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 150 g herbatników
małe beziki do dekoracji (ok. 30 sztuk)
Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą  pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem na przemian z olejem oraz wodą (piana nie może opaść!). Mąkę przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 30-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).
Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić na bok. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować i  razem z rabarbarem umieścić w rondelku. Zalać sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną (ok. 10 minut). Następnie masę zmiksować blenderem do gładkości. Do jeszcze gorącej masy rabarbarowo-truskawkowej wlać przestudzoną galaretkę (może być jeszcze ciepła) i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo wlewać ją do ubitej śmietany, cały czas miksując, by masa się nie zwarzyła. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę cukru pudru.
Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce, w której był pieczony. Nasączyć go wodą z cytryną i cukrem i nałożyć na niego rabarbarowo-truskawkową piankę, która powinna szybko tężeć, zostawiając kilka łyżek na bok. Dobrze rozprowadzić ją po całej powierzchni biszkoptu. Na piance ułożyć warstwę herbatników, a je przykryć resztą pianki. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować bezami.

01

2. Cynamonowa tarta z pasternakiem i orzechami w karmelu – Natalia I.

Składniki:
Na ciasto:
– 2/3 szklanki mąki żytniej razowej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 110 g zimnego masła
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 jajko
– 3 łyżki cynamonu

Na masę z pasternakiem:
– Ok. 800 g pasternaku
–  4 łyżki miodu
– 2 jajka
– 1/2szklanki mleka

Na karmel:
–  1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki orzechów laskowych

Wykonanie:

  1.      1.Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 – 60 minut. Po tym czasie wyłożyć nim foremkę na tartę o średnicy 30 cm, na ciasto położyć papier do pieczenia, na który wysypać fasolę, groch lub inny obciążnik. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut z obciążeniem i 5 minut bez.
  2.     2. Pasternak umyć, obrać i pokroić na spore kawałki. Na blaszce do pieczenia skropić go olejem i wymieszać tak, aby każdy kawałek był równomiernie w nim obtoczony. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 min, aż będzie miękki, co jakiś czas mieszając.
  3.     3. Upieczony pasternak zblendować na gładkie puree. Dodać miód, mleko i jajka, wymieszać mikserem.
  4.      4.Na upieczonym placku rozłożyć masę pasternakową i piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
  5.      5.Przygotować karmel: orzechy posiekać, cukier wsypać do rondelka, podgrzać, gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia, dodać orzechy i natychmiast wylać na tartę.

02

3. Krewetki z warzywami korzeniowymi – Roksana Sz.

200 g krewetek koktajlowych
ząbek czosnku
świeża pietruszka
oliwa z oliwek
średni batat
średni buraczek
spory kawałek dynii
korzeń pietruszki
rukola
szczypiorek
oregano, kurkuma, sól, pieprz
Składniki na dwie porcje.
Krewetki smażymy na oliwie z oliwek z czosnkiem i pietruszką. Warzywa korzeniowe kroimy w mniejsze kawałki, ale nie obieramy ich ze skórki. Mieszamy w miseczce z przyprawami i oliwą. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni. Na talerz wykładamy rukolę, szczypiorek drobno kroimy. Upieczone warzywa układamy na rukoli i dodajemy krewetki. Całość posypujemy szczypiorkiem.

03

4. LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM i IMBIREM – Elżbieta K.

Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany „all dente” dzielimy na 4 części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .

Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie układamy świeży poszarpany jarmuż, uprzednio przez dwie minutki na oliwie z czosnkiem potraktowany, okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno,  którego delikatnie oprószamy rozdrobionym czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy pieprzem czarnym.

Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki) podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i  tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.

Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I 3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi
dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne . Moim must have do lazanii są podduszone paski skorzonery w doborowym towarzystwie kolorowych papryk i sokiem z limonki.

Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. )  Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .

04

 


Rozwiązanie konkursu

Nie da się ukryć, że  przy tak fajnej książce spodziewaliśmy się dużo więcej zgłoszeń no ale cóż ;) Tak czy inaczej z przesłanych zgłoszeń dokonaliśmy wyboru choć mimo małej liczby zgłoszeń to i tak nie był ułatwiony ;)

rozwiazanie

Ostatecznie nasz typ padł na przepis Natalii i jej przepis na cynamonową tartę z pasternakiem i orzechami w karmelu :) Gratulujemy i jak zawsze zapraszamy do naszych kolejnych konkursów – już wkrótce następna książeczka :)

Laureatkę prosimy o kontakt mailowy z informacją gdzie wysłać książeczkę Retrowarzywa :)

One thought on “KONKURS: Retrowarzywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.