Konkurs: Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy”

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Jeżeli macie ochotę na świąteczny prezent to mamy dzisiaj kolejny konkurs książkowy, w którym do wygrania jest najnowsza propozycja Doroty Świątkowskiej “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy”, o której pisaliśmy tutaj.

konkurs

No więc co trzeba zrobić aby mieć szansę na wspomnianą lekturkę?

1. Jak zwykle przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem – nie linki do przepisów! Tematem jest świąteczny słodki wypiek :) Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 11 grudnia 2016 r. do północy.
4. Do 14 grudnia 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest książka “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy” Doroty Świątkowskiej.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski.

 Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

01. Sernik waniliowy z solonym karmelem – anonim

Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem.

Ciasto:
270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe
30 g mielonych migdałów
85 g roztopionego masła

Masa serowa:
700 g sera twarogowego z wiaderka,może być
kremowy President
150 g cukru
4 jajka
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa śmietankowa:
300 g zimnej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Sos karmelowy:
125 ml śmietany 30 %
0,5 szklanki cukru trzcinowego
30 g masła

Dodatkowo:
sól morska w płatkach

Kruchy spód:
Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami.
Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie się za tłusta.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,oddzielnie dno i oddzielnie boki ,aby papier idealnie przylegał do boków formy .Teraz wyklejamy masą herbatnikową blaszkę.Zaczynamy od dna ,potem delikatnie boki. Blaszkę wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Ser ucieramy z cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy.
Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy.

Sos karmelowy:
W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia,sos jeszcze zgęstnieje .

Bita śmietana:
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.

Sernik upieczony ,he,he i schłodzony wyjąć z lodówki i pokryć wierzch ubitą śmietaną.Polać karmelem i posypać solą morską ,delikatnie.
Jeśli całego nie wykorzystamy od razu ,lepiej karmel i sól podać oddzielnie i polewać bezpośrednio przed podaniem.Ciasto przechowujemy w lodówce.

01

02. Domniemamy że to jakiś tort makowy choć w przepisie mowa o orzechowych blatach – Łucja S.

Przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu lat i pieczemy go zazwyczaj na święta, lub noc sylwestrową.

 

Składniki na blaty orzechowe:
tortownica o średnicy 18 cm
  • 200 g mielonego maku
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • 2 i 1/2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
Dodatkowo: 
  • 3/4 szklanki wody z cukrem waniliowym do nasączenia blatów. 
 
Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę (ok.5 minut), dodajemy kaszę mannę, olejek migdałowy i mak. Składniki łączymy, następnie dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie, mikserem na najniższych obrotach miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą.
Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 ° C. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
 
Składniki na masę:
  • 750 ml mleka 3,2 %
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 5 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
 
Jajka lekko roztrzepujemy ze śmietaną 18%. Mleko i śmietankę zagotowujemy, wlewamy śmietanę z jajkami i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż masa się zetnie i zrobi się serek. Zajmuję to ok. 15 – 30 minut, podgrzewamy do momentu aż ser wyraźnie oddzieli się od wody.
Całość odlewamy na sitko wyścielone gazą lub tetrą. Dokładnie odsączamy serek i całkowicie studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy stopniowo serek i miksujemy aż składniki się połączą.
Gotową masą przekładamy nasączone makowe blaty, zostawiając trochę do ozdobienia góry tortu. Wierzch można dowolnie udekorować, u mnie były to filetowane pomarańcze i żurawina.

02

03.PIERNICZKI DLA NIECIERPLIWYCH – Anula W.

Składniki:
300 g mąki tortowej
100 g mąki żytniej (najlepiej pełnoziarnistej, choć nie jest to konieczne)
2 jaja
13 dag cukru pudru
10 dag roztopionego i wystudzonego masła
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu (dodatkowo, bo uwielbiam ten zapach)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Idealnie biały lukier:
500 g cukru pudru
1 czubata łyżka masła
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Nie ma tu wielkiej filozofii – ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania – wystarczy oprószyć je mąką. Ciasta nie trzeba chłodzić – można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-) Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.
Lukier to też żadna filozofia. Cukier i masło wkładamy do garnuszka. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce, ucierając, aż lukier osiągnie wymaganą gęstość. Ja użyłam bardzo gęstego i bawiłam się później kilka godzin, zdobiąc pierniki za pomocą strzykawki. Tak, zwykłej strzykawki – do nabycia w aptece (choć panie za ladą niekiedy dziwnie patrzą, gdy przychodzę na takie nietypowe zakupy…). ;-)

03

04. Sernik w czekoladzie – Justyna

Składniki na masę czekoladową :
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g połamanej gorzkiej czekolady ( użyłam ciemnej )
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można zastąpić proszkiem do pieczenia )
  • 3 jaja

Białka oddzielamy od żółtek. 

Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko, czekoladę i kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i żółtka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy.

Składniki na masę serową : 

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie  500 g kremowego quark-u i 250 g mascarpone )
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g miękkiego masła
  • skórka otarta z jednej większej pomarańczy

Białka oddzielamy od żółtek. 

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.

Następnie wszystkie wcześniej oddzielone białka miksujemy razem na sztywną pianę. Dzielimy na pół i jedną połowę dodajemy do masy czekoladowej a drugą do masy serowej. Białka należy delikatnie, za pomocą łyżki lub łopatki wmieszać w każdą z mas.

Formę o wymiarach ok 25×30 cm ( u mnie 25×25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę ciasta czekoladowego. Na nim za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy serowej. Następnie przykrywamy je ciastem czekoladowym a na nie ponownie wykładamy kolejną partię kleksów masy serowej. I tak postępujemy do wyczerpania składników. 

Ciasto pieczemy w temp. 175°C prze 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.

04

05. Piernik z kremem czekoladowym i musem mandarynkowym – anonim

Składniki:

Piernik:
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki miodu
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
40 g przyprawy do piernika
Masa czekoladowa:
250 g śmietany kremówki
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1 op. cukru waniliowego
Mus mandarynkowy:
1 kg mandarynek
2 łyżki cukru
5-6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Piernik:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy.
Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.
Mus mandarynkowy:
Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy.
Wykonanie ciasta:
Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.

05

06. Ciasto z krainy lodu – Kasia S.

Składniki
BISZKOPT
6 jajek rozmiar L
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
1,5 szklanki zimnego mleka
3 śnieżki na mleko
500 gram sera homogenizowanego naturalnego
4 łyżki cukru pudru
2 niebieskie galaretki
2 szklanki wrzącej wody
niebieski barwnik
GALARETKA
3 szklanki Sprita
2 łyżki żelatyny
niebieski barwnik
ROZETKI
100 ml śmietanki 30 %
100 gram sera mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
niebieski cukier do ozdoby
płatki śniegu waflowe do ozdoby
150 gram biszkoptów
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto biszkoptowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 160 – 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i oddzielić ciasto od papieru.
MASA SEROWA
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Mleko przelać do miski. Wsypać śnieżki i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder oraz ser homogenizowany. Wymieszać. Na samym końcu wlać ostudzoną galaretkę. Wymieszać. 1/3 masy serowej przelać do osobnej miski. Dodać do niej niebieski barwnik. Wymieszać.
Na upieczony wcześniej biszkopt wylać masę z niebieskim barwnikiem. Ułożyć na niej biszkopty. Na wierzch wylać pozostałą masę serową. Rozsmarować tak, żeby masa dokładnie dotykała brzegu, żeby nie było żadnej dziurki.
GALARETKA
Sprita przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać niebieski barwnik. Wymieszać i odstawić do stężenia (nie całkowitego). Gdy galaretka zacznie tężeć (nie będzie lejąca) przełożyć ją na masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
ROZETKI
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ser mascarpone. Dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na galaretkę wyciskać ozdobne rozetki tak, aby na każdy kawałek ciasta przypadała jedna rozetka. Na wierzchu posypać niebieskim cukrem oraz ułożyć śnieżynki waflowe. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

06

07. Piernik z masą śliwkowo-marcepanową i powidłami – Dominika S.

Składniki:

2 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka miodu

120 g masła

2,5 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka kefiru

szczypta soli

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić, wystudzić. Miód podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji, wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, sól, przyprawę do piernika – przesiać, odstawić. Do wysokiej miski wbić jajka w całości, dodać cukier, zmiksować do uzyskania puszystej piany. Stopniowo wlewać miód, nadal ubijając. Następnie łyżka po łyżce dodawać masło, cały czas ubijając. Do mieszanki dodać kefir, oraz stopniowo dodawać suche składniki mieszając rózgą kuchenną.

Masę piernikową przelać do formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.

Masa śliwkowo – marcepanowa:

300 g śliwek kalifornijskich

200 ml soku jabłkowego

200 g masy marcepanowej (u mnie z Lidla)

100 g cukru pudru

Śliwki kalifornijskie namoczyć w soku jabłkowym przez dobę. Zmiksować blenderem.  Dodać cukier i połamaną masę marcepanową. Zmiksować na gładką masę.

Dodatkowo:

słoiczek powideł śliwkowych

śliwki kalifornijskie do dekoracji

Polewa:

150 ml śmietanki kremówki 30%

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

W garnuszku podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać pokruszone czekolady i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy.

Wykonanie

Oba blaty piernika posmarować w miejscu przecięcia warstwą powideł (w celu nasączenia piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy w pozostawionej części czekolady i  układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce.

07

08. Babeczki piernikowe z dodatkiem konfitury jagodowej – Julia S.

Składniki suche:
400 g mąki pszennej
250 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej*

*Przyprawa korzenna:
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
garść goździków
4 gwiazdki anyżu
kilka kulek ziela angielskiego

Cynamon, imbir, goździki, anyż oraz ziele angielskie umieszczamy w naczyniu i przy pomocy blendera mielimy na drobny piasek. Resztę przyprawy, której nie wykorzystamy do muffinek wkładamy do słoiczka i szczelnie go zamykamy. Będzie można ją wykorzystać do późniejszych wypieków.

Składniki mokre:
1 jajko
100 ml oliwy z oliwek
250 ml mleka

Dodatkowo:
konfitura jagodowa

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw.
W drugiej misce za pomocą trzepaczki do jaj mieszamy jajo, oliwę z oliwek oraz mleko.
Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do babeczek wykładamy papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę konfitury jagodowej i jeszcze raz łyżkę ciasta. Babeczki pieczemy przez 20/25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu możemy ozdobić je masą cukrową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

08

09. Karpatka czekoladowa – Magdalena W.

Ciasto parzone:

1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
2 płaskie łyżki kakao

Masa:

3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka
2 płaskie łyżki kakao
Dekoracja:

łyżka cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania: Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i dwie łyżki kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwiema łyżkami kakao. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

09

10. Pierniczki – Karolina Ł.

Składniki:
(na około 50 pierniczków)

– 2 i ¼ szklanki mąki Graham (ok. 300 g) + do mąka do podsypania,
– 1 jajko (ok. 60 g),
– 8 łyżek miodu (ok. 200 g),
– ½ kostki masła (ok. 100 g),
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 2 łyżeczki mielonych goździków,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– ½  łyżeczki imbiru,
– szczypta soli,
– mleko do posmarowania pierników.
 
 
Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę.
2. Dodajemy do mąki sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir i szczyptę soli.
3. Topimy w garnku masło razem z miodem.
4. Wystudzone masło z miodem dodajemy do mąki.
5. Dodajemy jajko.
6. Wyrabiamy ciasto.
7. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki.
8. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem.
9. Pierniczki pieczemy w 160 ⁰C ok. 7-10 min (gdy zaczną się rumienić od spodu).

10

11. Orzechowo-jabłkowa Pychotka – Justyna D.

Składniki: (na formę o wymiarach 25×35 cm)

Ciasto kruche:
220 g zimnego masła
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szkl cukru pudru
6 żółtek

Beza:
6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym)
1,5 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Wkładka jabłkowa:
350 g musu jabłkowego*
1/2 szkl gorącej wody
50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania)

Krem budyniowo-jabłkowy:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
220 g miękkiego masła
100 g musu jabłkowego

Dodatkowo:
  słoiczek musu jabłkowego*
200 g orzechów włoskich, posiekanych
 
*można użyć sklepowego musu jabłkowego lub przygotować go samemu. 
  

 Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.

Beza: Białka (powinny być w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.

Schłodzone kule ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25×35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować musem jabłkowym. Na mus wyłożyć pianę z białek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego, jak i drugiego placka). Gdyby orzechy zaczęły się za szybko rumienić, można przykryć blaszki folią aluminiową. Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wkładka jabłkowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy lekko przestygnie dodać do niej mus jabłkowy i wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na pierwszy blat ciasta umieszczony w blaszce, wyrównać. Schłodzić do całkowitego stężenia warstwy jabłkowej.

Krem budyniowo-jabłkowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem. Na koniec dodać mus jabłkowy, krótko zmiksować.
  
Na schłodzony placek z wkładką jabłkową wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i przykryć II blatem ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji, a blaty zmiękną. Pychotka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. 

11

12. Keks – Monika

Keks:
3/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka L (osobno żółtka i białka)
400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych moreli, 100g rodzynekLukier:
200g cukru pudru
gorąca woda
100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.
2. Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
3. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.
4. Do masy dodajemy pianę z białek i bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.

12

13. Królewiec – Katarzyna K.

Składniki

Ciasto

– 300 g mąki;
– 1/2 szklanki cukru;
– 150 g masła;
– 1 łyżka mleka;
– 1 jajko;
– 2 łyżki miodu;
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
– szczypta soli.

Biszkopt

– 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
– 2/3 szklanki cukru;
– 1/2 szklanki mąki pszennej;
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– szczypta soli.

Poncz

– 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody;
– około 5 łyżek soku z cytryny;
– 1-2 łyżki cukru.

Masa budyniowa

– 1/2 l mleka;
– 80 g cukru;
– 16 g cukru waniliowego;
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej;
– 200 g masła.

Polewa

– 3 łyżki masła;
– 3 łyżki kakao;
– 3 łyżki mleka;
– 3 łyżki cukru.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz (masło wcześniej posiekaj) i zagnieć. Gotowe ciasto podziel na dwie równe porcje (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Jedną z nich rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach około 21 x 32 cm. Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W ten sam sposób upiecz drugi blat. Pozostaw do ostygnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj cukier, kolejno po jednym żółtku. Mąki połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem blaszki (21 x 32 cm). Piecz przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
W szklance połącz wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Chłodny biszkopt nasącz przygotowanym ponczem.
Z mleka potrzebnego do przygotowania masy odlej niepełną szklankę, resztę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej do gotującego się mleka mieszając (najlepiej przelej przez siteczko), aby nie zrobiły się grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, rondelek zdejmij z ognia i dodaj partiami masło. Dokładnie wymieszaj.
Na blaszce połóż jedno ciasto miodowe (używam blaszki z wyjmowanym spodem). Wylej na nie połowę gorącej masy budyniowej. Na masę połóż biszkopt i wylej resztę masy. Wyłóż drugie ciasto miodowe.
Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Polej ciasto gotową polewą. Udekoruj wg uznania. Najsmaczniejsze po jednym dniu od przygotowania.

13

14.Kruche waniliowe ciasteczka – Monika B.

Składniki:

Ciasto:

300g mąki pszennej
200g zimnego masła
80g cukru pudru
1 cukier waniliowy

Lukier:

sok z 1 małej cytryny
ok. 1 szkl cukru pudru

Dodatkowo:

kolorowe posypki cukrowe
białe okrągłe cukierki
kilka kostek czekolady

Przygotowanie:
1. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, następnie podsypując mąką rozwałkowujemy na dość cienki placek. Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy z ciasta kółka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190ºC przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia.
2. Przygotowujemy lukier z soku z 1 cytryny, dodając w miarę ucierania tyle cukru pudru, by lukier był dość gęsty.
3. Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i posypkami. Aby zrobić bałwanki, na świeżo położony lukier nakładamy okrągłe, białe cukierki i po 3 kolorowe, cukrowe kuleczki. Odstawiamy ciasteczka do całkowitego zastygnięcia lukru, następnie roztopioną czekoladą malujemy bałwankom oczy, uśmiechy i ręce (jako że jestem pielęgniarką, pomagałam sobie strzykawką i igłą ;))

14

15. Żytnie pierniczki o pomarańczowej nucie – Martyna J.

Składniki: 
– 240g mąki żytniej typu 720
– 125ml mleka (u mnie kokosowe)
– 20g syropu klonowego/z agawy
– 3 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
– skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!)
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka kakao bez cukru
– szczypta soli

Mleko, syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek zależy od naszych upodobań. Wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 8-12 minut, w zależności jak cienkie ciasteczka zrobiliśmy (cieniutkie 8 minut, grubsze 10-12). Studzimy, a jeśli czas nam pozwala – zabieramy się za ozdabianie! Ja posłużyłam się roztopioną czekoladą i różnymi cukrowymi ozdobami.

15

16. PIERNIK A’LA TORT – anonim

Składniki:
masło – ½ kostki
jajka – 3
kakao – 2 łyżki
przyprawa do pierników – 1 torebka (można zrobić własną)
miód płynny – 3 łyżeczki
powidła – 2 łyżki
soda – 1 łyżeczka
cukier – 1 szklanka
(ja używam cukru brzozowego)
mąka tortowa – 2,5 szklanki
mleko – 1 szklanka

Dodatkowo:
 
śmietana kremówka – 0,25 litra
fix usztywniający śmietanę – 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 (ja robię sobie sama: cukier puder+ laska wanilii)
owoce do przystrojenia, tu: gałązki porzeczki
biszkopty – paluszki – 2 opakowania
kakao do posypania – 1 łyżka
dżem porzeczkowy do przełożenia piernika – 1 słoiczek

Wykonanie:

Sodę rozpuścić w mleku. Masło ubić z cukrem. Dodawać po 1 jajku i ubijać, aż masa będzie pulchna. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i kakao. Wsypywać po 1 łyżce do tłuszczu z jajkami i cukrem. Dalej ubijać. Dodać miód, 2 łyżki powideł, sodę z mlekiem. Wymieszać dokładnie. Ciasto piec w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formie do tortu około 35 minut do tzw. próby suchego patyczka. Ostudzić.

Ciasto przełożyć na talerz do tortu, przekroić na pół. Posmarować dolną część dżemem porzeczkowym (czy innym), położyć na to część górną ciasta. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i usztywniaczem do śmietany. Posmarować górę ciasta i boki śmietaną. „Przylepić” do boków biszkopty. Wyciąć z papieru gwiazdę betlejemską i położyć delikatnie na środku ciasta. Oprószyć  kakao (przez małe sitko) ciasto i udekorować  porzeczkami/innymi owocami.

16

 

17. Rolada makowa z kremem marcepanowym – Jolanta O.

Składniki: (na formę 25×30 cm):

Biszkopt:

3 jajka

2 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki maku
Krem:
2 żółtka

100 g + 30 g cukru

ok. 2 łyżki wody

125 g miękkiego masła

200 g masy marcepanowej
Polewa:
60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
5 łyżek śmietany 30%
Dekoracja:
bita śmietana
wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy między wilgotnymi ściereczkami. Miękkie masło ucieramy na puch, po czym dodajemy masę marcepanową podzieloną na 4 części i dokładnie ucieramy. Odstawiamy. Ze 100 g cukru i wody gotujemy syrop “do nitki”. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości, a następnie wlewamy stopniowo syrop cukrowy cały czas ucierając. Miksujemy do czasu całkowitego wystudzenia, a następnie po łyżce dodajemy wcześniej przygotowane masło z marcepanem. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy w roladę, odstawiamy w chłodne miejsce. Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady. Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.

17

18. Piernik z bajerami – Mirka W.

Składniki:
250 g ulubionego ciemnego dżemu lub powideł
1/2 kostki masła
2 łyżki oliwy
2 jaja
1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/3 szklanki zmielonych migdałów
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżka kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka przyprawy do pierników
3 łyżki skórki pomarańczowej
lukier, ozdoby – według uznania
Przygotowanie:
Tłuszcz, cukier i  jaja ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo dżem i skórkę – no i ucieramy dalej.
Mąkę mieszamy z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia, migdałami i orzechami.
Mieszankę dodajemy stopniowo do masy naprzemiennie z mlekiem – małymi porcjami. :)
Pieczemy na natłuszczonej blasze lub w foremce silikonowej – ja użyłam CHOINKI. :) Temperatura – 180-200 stopni C. Czas pieczenia – 35-40 minut. :)
Zdobimy wg uznania – ja użyłam lukru królewskiego z barwnikiem, żeby CHOINKA była wiarygodna. No i białych zdobień. W końcu lukier to jedyna forma śniegu, jakiej możemy zaznać tej zimy… ;)

18

 


rozwiazanie

Z małym poślizgiem ale mamy rozwiązanie konkursu. Tym razem książka “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy” powędruje do Katarzyny K. za przepis na Królewca :)

Gratulujemy, a wszystkim pozostałym dziękujemy za udział w konkursie i zapraszamy w przyszłym tygodniu na kolejny :)

Laureatkę prosimy o dane mailem do wysyłki książki.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



9 thoughts on “Konkurs: Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy””

Skomentuj Łucja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *