Konkurs: Mamuszka

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

I znów mamy dla Was kolejny konkurs książkowy :) Tym razem do zgarnięcia książka „Mamuszka” autorstwa Olii Hercules. 

konkursZasady konkursu:

1. Zasady konkursu są proste. Tym razem czekamy na Wasze kulinarne pomysły na wiosenne potrawy. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 15 maja 2016 r. do północy.
4. Do 17 maja 2016 r. poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Mamuszka” autorstwa Olii Hercules
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :) Prosimy również o podpis w e-mailu żebyśmy wiedzieli, że to nie jakiś automat wysyła maila :)  A tak naprawdę to po prostu będzie nam miło jak nie będą to maile takie bezosobowe :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje :)

1. Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce – Dominika K.

Składniki:
300g zielonych szparagów
Sos holenderski:
1 żółtko (z umytego i wyparzonego jaja)
60g masła (82-83% tł.)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka białego wina (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Jajka w koszulkach:
1 litr wody
2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
2 świeże jaja
Przygotowanie:
Najpierw przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło.W misce (na kąpieli wodnej) roztrzepać żółtko z musztardą, sokiem z cytryny i winem i cały czas miksując (blenderem z rózgą), wlewać cieniutką strugą gorące masło. Kiedy całość się połączy, nadal miksować i postawić kąpiel wodną na ogniu, podgrzewać masę, cały czas miksując na wolnych obrotach, a kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć całość z ognia i jeszcze chwile miksować – powtórzyć gotowanie 2 razy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, doprawić sos solą i pieprzem i przelać do sosjerki.

Szparagi pozbawić twardych części łodyg, dokładnie wypłukać pod zimną wodą, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 7 minut.Jajka: Każde jajko wbić do osobnej miseczki, nastawić wodę z octem, a kiedy zacznie wrzeć delikatnie wlać jajka i gotować 2-3 minuty. Wyjąć na talerzyk.Gorące szparagi odcedzić i ułożyć na talerzach, obok ułożyć jajko i polać wszystko sosem holenderskim, oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem i podawać od razu – polecam podawać z gorącą grzanką.

07

2. Lody buraczano-malinowe – LadyLaura.

Składniki :
2 małe ,ugotowane buraki
1/2 szklanki soku z buraków
3/4 szklanki mrożonych malin
1 banan
sok z połówki cytryny
Banana pokrój na plasterki ,rozłóż na plastikowej tacy i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny .Buraki zmiksuj w blenderze na gładkie pure .Wstaw do lodówki.  Teraz włóż do misy blendera zamrożonego banana ,maliny i miksuj aż otrzymasz pure o konsystencji lodów .Dodaj sok z buraków i z cytryny oraz buraczki odstawione do lodówki i zmiksuj ponownie .Otrzymaną masę przelej do płaskiego naczynia i wyjmuj z lodówki co 0,5 godziny i miksuj ponownie. Miksuj na krem ,aby nie wytworzyły się w lodach kryształki lodu .Wkładaj do zamrażarki po każdym miksowaniu .

Lody przed podaniem powinny spędzić 15 minut w lodówce . Następnie raz należy je zmiksować i nakładać .

01

3. Tort truskawkowo-rabarbarowy – Karolina M.

Biszkopt
(składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)
1 szkl. = poj. 250 ml
  •  5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta. Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną. Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb). Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC. Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.Tuż po upieczeniu
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Przekrawamy na 2 blaty.

 
Nasączanie
Każdy z blatów ponczujemy po ok. 50 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką soku z cytryny.
 
Krem truskawkowo-rabarbarowy
  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 660 ml śmietanki UHT 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek mleka w proszku
  • 3 łyżki „galaretki” z konfitury truskawkowo-rabarbarowej
  • czerwony barwnik spożywczy, wg uznania
Wszystkie składniki, poza galaretką, umieszczamy w misie i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na gładki i puszysty krem.Następnie dodajemy galaretkę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.Wstawiamy krem na min. 30 min. do lodówki.
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa + dodatki
  • 400 g  świeżych truskawek
  • 150 g świeżego rabarbaru
  • 100-150 g cukru
  • 3-4 wiśnie kandyzowane
  • kulki cukrowe
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z grubym dnem.Rabarbar umyć, pokroić w kawałki, dorzucić do truskawek.Wlać 2-3 łyżki wody i gotując na wolnym ogniu smażyć konfiturę ok. 2 h, co jakiś czas mieszając.
 
Po tym czasie, gdy sok z owoców wyraźnie się zredukuje, dodać cukier.Smażyć konfiturę dodatkowe 30 min.
 
Gotową konfiturę wystudzić i wyłożyć na nasączony blat biszkoptowy.
 
Następnie wyłożyć 1/2 kremu. Przykryć kolejnym blatem biszkoptowym. Ozdobić pozostałym kremem (użyłam tylki Wilton 1M). Udekorować pokrojonymi w ósemki wiśniami kandyzowanymi i kulkami cukrowymi. Schłodzić min. 3 h przed podaniem.
 

02

4. Makaron z warzywami – Roksana Sz.

Pesto z pietruszki:
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki oliwy
pęczek pietruszki
sok z cytryny
łyżka płatków drożdżowych lub parmezan
pieprz i sól
Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Spaghetti gryczane (1 porcja):
ok 40g makaronu gryczanego np. świderki
6 szparagów
garść groszku cukrowego
garść roszponki
1/4 cukini startej na tarce
czarne oliwki
Makaron i szparagi gotujemy al dente. Groszek cukrowy kroimy na 2 części. Szparagi kroimy na ok 3 cm kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę pietruszkowego pesto. Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerz.

03

5. Szparagowe paluszki – Elżbieta P.

Składniki;
1 pęczek szparagów

około pół szklanki bułki tartej
około pół szklanki utłuczonych płatków kukurydzianych (śniadaniowych)
3 łyzki startego parmezanu
sól, pieprz,
1 łyzeczka przyprawy z suszonymi pomidorami
2 jajka
4 łyzki mąki
olej do foremki
Szparagi myjemy, obieramy z włókien i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bułke tarta mieszamy z płatkami, serem i przyprawami, wysypujemy do płaskiego naczynia. Szparagi najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku a na samym końcu w mieszance z bułki tartej. Blache wykładamy papierem, spryskujemy olejem i układamy szparagi aby na siebie nie nachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C i pieczemy do zrumienienia około 15 minut.
Najlepiej smakują na ciepło z ulubionym sosem lub bez.

04

6. Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą – Diana K.

 
 Składniki
  • 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
  • mały pęczek botwinki (łodygi i liście)
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy lub kokosowy do natłuszczenia patelni
  • mały jogurt naturalny
  • dojrzały pomidor malinowy
  • sól i pieprz do smaku
 Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Botwinkę myjemy, drobno kroimy i wraz z fetą dodajemy do ciasta.
Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię nakładamy po łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora kroimy i dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku. Podajemy na racuszkach.

05

7. Malinowo-kokosowy sorbet – Justyna D.

Składniki:

 600 g mrożonych malin

6 łyżek wiórków kokosowych

2-3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli maliny są kwaśne)

Przygotowanie:

 Maliny wyjąć z zamrażalki, przełożyć do kielicha blendera lub malaksera i odstawić na kilkanaście minut, by maliny lekko się ociepliły. Gdy będą na tyle rozmrożone, że blender nie będzie odmawiać posłuszeństwa, dodać do nich wiórki kokosowe oraz wlać miód. Wszystko zmiksować na gęsty, gładki mus. Łyżką do lodów nakładać porcję sorbetu. Podawać posypane wiórkami kokosowymi.

 Sorbet można zrobić również ze świeżych malin, ale wtedy zmiksowany mus umieszczamy na kilka godzin do zamrażalnika. Jeśli nie lubicie pestek maliny należy całkowicie rozmrozić (lub użyć świeżych), zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko. Dalej postępować według przepisu.

06

8. Szaszłyki-smakołyki – Anula W. 

Składniki:

600 g łopatki lub karkówki bez kości albo innego nadającego się na grilla mięsa (polecam odważnym poliki wołowe albo łatę wołową, np. bawetę – pychota, choć brzmi groźnie…)
200 g boczku wędzonego
2-3 cebule (u mnie czerwona i biała)
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
1 szklanka piwa (najlepiej ciemne, ale niekoniecznie)
3 łyżki oliwy
ulubione przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, curry… pełna dowolność! ma być smacznie i tyle)
do smaku: musztarda, keczup etc.

Przygotowanie:

Tu nie ma mowy o spontaniczności – trzeba się przygotować kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. Z wina, piwa, oliwy i przypraw robimy marynatę (najlepiej w gęsiarce/brytfance/naczyniu żaroodpornym), w której ląduje mięso (nie boczek) pokrojony na spore kawałki (mniejsze mogą się rozpadać, a po co marnować mięcho…). Wkładamy to do lodówki na kilka godzin, niech się zmaceruje.

Na 2 godziny przed grillowaniem naczynie z aromatyczną zawartością ląduje w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Przez 60-80 minut mięso będzie się teraz dusić we własnych sokach i alkoholu, nabierając aromatu i wilgotności. Jeśli ktoś lubi cukinię, może ją dorzucić do puli – taka gorąca kąpiel też jej dobrze zrobi. :)

Potem studzimy zawartość brytfanki i odsączamy na sicie lub cedzaku.

Z tak przygotowanego mięsa sporządzamy szaszłyki, łącząc je z boczkiem i cebulą na specjalnych szaszłykowych kijkach lub szpilach.

Grillujemy na małym ogniu, aż cebula i boczek dojdą do właściwego stanu (15-20 minut, nie za długo, bo się zwęgli, a zwęglone mięso jest rakotwórcze!).

Podajemy z musztardą, keczupem, grillowanym chlebem i z czym dusza zapragnie. :) Takie szaszłyki – delikatne, wilgotne, aromatyczne – podbiją serce nawet największego smakosza! :)

10

9. Szachownica truskawkowo-borówkowa – Hrabina

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • ok. 200-250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • wiórki kokosowe
  • 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodać żółtka i na końcu mąkę. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. Ostudzić.
  • Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób, na końcu dodając kakao.
  • Przy pomocy talerzy, miseczek czy szklanek w obu biszkoptach wyciąć 4 krążki o zbliżonych odległościach.
  • Wycięte obręcze delikatnie wyjąć i poukładać naprzemiennie kolorami zaczynając od jasnego, a kończąc na ciemnym. To będzie spód tortu.
  • Schłodzoną kremówkę ubić, kiedy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, a na końcu serek mascarpone.
  • Wcześniej przygotowany spód posmarować warstwą kremu a po brzegach ułożyć umyte i oczyszczone truskawki.
  • Kolejno włożyć jasną średnią obręcz oraz środkowy najmniejszy krążek. Pomiędzy krążki włożyć kolejną porcję truskawek.Na truskawkach i na jasnych krążkach rozprowadzić warstwę kremu. Wyrównać. Ułożyć ostatnie dwa ciemne krążki, na które również nałożyć krem. Posmarować także boki tortu. Przestrzenie miedzy nimi uzupełnić resztą owoców, układając wg własnego uznania truskawki i borówki. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Ja dodatkowo wierzch posypałam barwionym cukrem.

SAMSUNG CSC

10. Zielona sałatka z kiełkami w sosie musztardowym – Joanna S. 

SAŁATKA:

  • 2 garście dużych kiełków u mnie słonecznik
  • 2 łodygi selera naciowegojeśli młode, mogą być wraz z listkami
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 garść szczypiorku
  • 1-2 garście żurawiny suszonej
  • 2 grube plastry dowolnej wędliny 

SOS MUSZTARDOWY:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sól, pieprzdo smaku

Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek i ziaren. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Plastry wędliny pokroić w małe słupki.

Przygotować sos. W małym naczynku wymieszać dokładnie razem musztardę, ocet winny, syrop z agawy i olej rzepakowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

W dużej misce wymieszać kiełki, wszystkie warzywa, wędlinę i suszoną żurawinę z sosem musztardowym. Odstawić do lodówki na ok 30 minut dla przegryzienia się smaków.

Jeść w towarzystwie ulubionego chrupkiego pieczywa

09

 

2 thoughts on “Konkurs: Mamuszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.