Konkurs książkowy: “Po prostu po włosku”

Magda

Zapraszamy Was na kolejny konkurs na naszym blogu, gdzie do wygrania będzie książka “Po prostu po włosku” :)

Konkurs książkowy: "Po prostu po włosku"

Zasady konkursu:

1. Czekamy na maila z przepisem i jednym zdjęciem. Tym razem prosimy o przepis na danie z makaronem :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być na zimno lub na ciepło, słodkie lub wytrawne – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 19 marca 2017 r. do północy.
4. Do 25 marca 2017 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Po prostu po włosku” Micheli, Emanueli i Rominy Chiappa
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje

01. Aleksandra B.

Składniki:
– opakowanie makaronu muszle (duże muszle)
– 3-4 ząbki czosnku
– 2-3 duże cebule
– 2 puszki pomidorów krojonych
– 1/2 kg mięsa mielonego
– sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego z suszonymi pomidorami Kamis
– łyżeczka oleju
– łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
– ser żółty – kilka plastrów

Wykonanie:

Muszle ugotować na półmiękko. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Do mięsa dodajemy również przeciśnięte 2 ząbki czosnku i posiekaną drobno cebulę. Wszystkie mieszamy i smażymy na łyżeczce oleju.

Sos:
1-2 cebul drobno posiekać w kosteczkę, przecisnąć 1-2 ząbki czosnku, zeszklić na łyżeczce oleju. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pomidory z puszki razem z sosem. Po zagotowaniu dodajemy oregano, bazylię, sól i pieprz – oczywiście według uznania.

Do mięsa dodać 1/3 sosu i wymieszać. Muszle po wystygnięciu napełniać mięsnym farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dno nalewamy trochę sosu. Na nim układamy napełnione już muszle. Po napełnieniu wszystkich i ułożeniu w naczyniu na wierzch wylewamy resztę sosu. Można go nalać również między muszlami.

Zamknięte naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min (termoobieg). 5 minut przed końcem pieczenia naczynie wyciągnąć, otworzyć i nałożyć na wierzch ser, zamknąć i wstawić znów do piekarnika do zakończenia pieczenia.

02. Makaron z wiosennymi warzywami i pesto pietruszkowym – Roksana Sz.

Składniki:

Pesto z pietruszki
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki oliwy
pęczek pietruszki
sok z cytryny
łyżka płatków drożdżowych lub parmezan
pieprz i sól
Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Makaron z warzywami(1 porcja)
ok 40g makaronu gryczanego np. świderki
6 szparagów
garść groszku cukrowego
garść roszponki
1/4 cukini startej na tarce
czarne oliwki
Makaron i szparagi gotujemy al dente. Groszek cukrowy kroimy na 2 części. Szparagi kroimy na ok 3 cm kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę pietruszkowego pesto. Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerz.

03. Makaron soba z kremowym musem z awokado – Łukasz Z.

Składniki:

100g makaronu soba (bezglutenowy)
duża marchewka
cukinia
biała część pora
garść czarnych oliwek
Mus z awokado
pół awokado
łyżka soku z cytryny
garść listków bazylii
ząbek czosnku
sól, pieprz
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Obieraczką julienne lub zwykłą obieramy marchewkę i cukinię, tworząc warzywne spaghetti. Pora kroimy w cienkie paski, oliwki przekrawamy na pół. Mieszamy wszystko dokładnie w misce. W osobnym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki musu i blendujemy na gładką pastę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy mus z makaronem i warzywami.

04. Spaghetti po sycylijsku – Elżbieta P.

Składniki;
15 dag makaronu spaghetti
100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy
1 bakłażan
35 dag mielonej wołowiny
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 ml pokrojonych pomidorów z puszki
1 łyżka sosu worcester
sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane
60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki)
1 papryka ( kolor dowolny)
10 dag startego parmezanuPrzygotowanie;
Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać.

05. Makaron z sosem z pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane)
  • sól morska i pieprz
  • 360 ml roślinnej śmietanki (najlepsza jest tu migdałowa)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • 350 g makaronu spaghetti (u nas GF)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Paprykę położyć na blaszce i piec  – około 25-30 minut aż skórka zrobi się lekko czarna. Przykryć folią na 10 minut, a następnie obrać ze skóry, wyjąć nasiona i odłożyć na bok.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją poodaną na opakowaniu; odcedzić, skropić odrobiną oliwy z oliwek, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor – około 4-5 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.
Wrzucamy wszystko do blendera (papryka, cebula z czosnkiem, płatki drożdżowe, śmietanka, skrobia, płatki chilli), miksujemy na gładki sos. W razie potrzeby dosolić i dodać pieprzu, według uznania można dodać też więcej płatków.
Sos przelać z powrotem na patelnie i podgotować na średnim ogniu aż zacznie gęstnieć. Po osiągnięciu wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i pozwolić mu jeszcze chwilę się pogotować.
Do gęstego sosu dodać makaron. Wszystko razem wymieszać, potrzymać chwilę na gazie, żeby makaron dobrze połączył się z sosem i podawać. Najlepiej ze świeżą natką pietruszki lub świeżą bazylią.

06. Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem – Ulla P.

Składniki:
500 gram makaronu
150 gram mascarpone
200 gram obranego z łupek bobu
100 gram grubej kiełbasy krakowskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego + 2 łyżki masła
pieprz i sól do smaku
Makaron gotujemy tak aby był al dente.
Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy kiełbasę z czosnkiem, gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy bób, mieszamy i razem podsmażamy. Dodajemy mascarpone i 4 łyżki wody spod makaronu, wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu.

07. Bazyliowo-miętowe pesto – Marta P.

Składniki:

  • 3 garście świeżej bazylii (1 doniczka)
  • 1 garść świeżej mięty
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu np. tagliatelle

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z pesto.

08. Sałatka makaronowa z piersią kurczaka

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 mała kapusta pekińska

Pół szklanki ugotowanego makaronu

1 mandarynka

sól,pieprz,zioła prowansalskie-do smaku

olej rzepakowy

kawałek czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Posmarować olejem. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
źniej położyć na foli aluminowej posmarowanej olejem i zawinąć. Piec w blaszce w temp.180 stopni. przez godzine ( wstawiłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłam gaz).
W czasie pieczenia zla
ć płyn, który się wytopi.
Kapust
ę pekińską umyć, osuszyć i drobno pokroić. Posypać solą i wygnieść reką, wyłożyć na talerz. Polać olejem.
Pier
ś pokroić w paski, rozłożyć na kapuście. Mandarynkę obrać, rozdzielić na cząstki, położyć na talerzu. Posypać solą i pieprzem do smaku.
Dooko
ła sałatki rozłożyć makaron. Czerwoną cebulę pokroić i rozłożyć na sałatce

09. Zapiekanka serowa z makaronem.

Składniki:

200 g suchego makaronu kukurydzianego

1 łyżka masła

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 szkl mleka

100 g żółtego sera( ja dałam po trochę goudy, salami i camembert)

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron wkładamy do wrzącej, gotującej się wody i gotujemy al dente, po ugotowaniu odcedzamy.Ser drobno kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy beszamel: w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo dolewamy mleko, a gdy sos zacznie gęstnieć , ściągamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową( wg naszych upodobań).Dodajemy żółty ser i mieszamy.Następnie dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

10.  Makaron z gorgonzolowo-szpinakowym sosem i wędzonym łososiem w tle – Anula W.

Składniki:

250 g makaronu muszelki
250 g szpinaku (u mnie był to mrożony szpinakowy brykiet*)
150 g łososia wędzonego
100 g sera gorgonzola (pikantnego, rzecz jasna)
50 g sera hochlander z czosnkiem (ale może być też inny żółty, łatwo topliwy)
200 g śmietany 18%
garść orzechów włoskich
odrobina masła do nasmarowania patelni
przyprawy: pieprz, odrobina soli (opcjonalnie**), tymianek, pietruszka, koperek (może być suszony), gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.

W tym czasie nagrzewamy patelnię nasmarowaną lekko masłem i rzucamy na nią szpinak. Podgrzewamy szpinak na średnim ogniu, aż roztopi się, a woda odparuje, co zwykle trwa kilkanaście minut. Następnie doprawiamy zieleninę do smaku i zalewamy śmietaną. Podgrzewamy całość kilka minut, żeby się dobrze nagrzała.

Kroimy sery w kostkę i dorzucamy do patelni – zostawiając kilka kosteczek gorgonzoli do dekoracji. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo twarda skórka włoskiego specjału długo się roztapia. Gdy to już nastąpi, dorzucamy pokrojonego dość drobno łososia i jeszcze kilka minut podduszamy całość, żeby się smaki wymieszały. Oczywiście, doprawianie do smaku jest wskazane! :-)

Gdy zielona papka będzie już gotowa, wykładamy sos na makaron, całość posypujemy dodatkowo serem i orzechami włoskimi. A później… później odkrywamy, że szpinak nie jest wcale taki zły, zwłaszcza w oryginalnym połączeniu z gorgonzolą i łososiem!

Smacznego!

P.S. Sosu zostanie pewnie więcej, niż makaronu, ale można go zużyć np. na nadzienie do naleśników. Polecam. :-)

* Na pohybel Magdzie Gessler! Mrożonka i basta! ;-)
** Gorgonzola picante jest dość słona, podobnie jak łosoś, więc ja sobie solenie darowałam. ;)

 

ROZWIĄZANIE KONKURSU.

 

Z małym opóźnieniem ale jest rozwiązanie naszego konkursiku. Tym razem wybraliśmy propozycję Ulli P. tj. Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem – może dlatego, że już nam tęskno do świeżego bobu :) Gratulujemy i oczywiście książeczka pójdzie pocztą tylko prosimy mailem adresik.

 

Dziękujemy pozostałym za udział no i oczywiście zapraszamy wkrótce na kolejny konkursik książkowy ;)

 

 

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Konkurs książkowy: “Po prostu po włosku””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *