Konkurs książkowy: ABC Gotowania 2

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Nastał nowy rok to czas na nowe konkursy :) Ostatnio pisaliśmy kilka słów o książce “ABC Gotowania 2” Mariety Mareckiej i dzisiaj chcielibyśmy Wam zaproponować kolejny konkurs, w którym do wygrania będzie takowa książeczka :)

 

Zasady konkursu:

1. Czekamy na maila z przepisem i jednym zdjęciem. Tym razem prosimy o przepisie na danie z drobiu – kura, kaczka, perliczka, gęś, indyk itd :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być na zimno lub na ciepło – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 22 stycznia 2017 r. do północy.
4. Do 25 stycznia 2017 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “ABC  Gotowania 2” Mariety Mareckiej.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

01. Sałatka grzybowa polana – Monika

Składniki:

filet z kurczaka
duży słoik marynowanych pieczarek
1 słoik mieszanki marchewka, kukurydza, groszek
3 jajka
3 ziemniaki
3 konserwowe ogórki
1 cebula
10 dag żółtego sera
Papryka ostra do smaku
1 łyżeczka przyprawy do kebab-gyros
olej do smażenia
sól, pieprz
majonez
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku

Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros usmażyć na oleju , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej,  mieszankę warzywną  i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.

Okrągłą tortownicę wyłożyć folią , ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem,  znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i gotowe do podania.

02. CYCKI ZROLOWANE – Mirka W.

Składniki na 4 roladki:
4 filety z piersi kurczaka średniej wielkości
20 dag szynki staropolskiej lub innej, która jest pod ręką
2 ogórki kiszone
mały słoiczek pomidorów suszonych
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Kroimy szynkę i ogórka wzdłuż, w długie paski. Pomidory odsączamy z zalewy.
Na skraj rozbitego mięsa kładziemy farsz – pomidora, ogórka i szynkę. Pierś zawijamy w roladę i spinamy szpilką do mięsa. Wierzch przyprószamy przyprawami.
Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, na dolnej półce piekarnika, przez około godzinę.
Roladki znakomicie komponują się z wielkopolskimi pyzami i wszelkimi warzywami oraz sałatkami. :)

03. TORT DROBIOWO-WARZYWNY – Marta M.

Składniki:
-3 podwójne filety z kurczaka
-2 udka z kurczakaFarsz:
-50 dag batatów
-35 dag mrożonego szpinaku
-15 dag sera fety
– ząbki czosnku
-1 papryka
-1 cebula
-20 dag pieczarek
-masłosól,pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Złota glazura:
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania:
1.Filety z kurczaka nacinamy w poprzek ale nie rozcinamy, rozkładamy na płat.
Z udek kurczaka usuwamy kości. Mięso nacieramy solą, pieprzem,paryką ostrą, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kurczaka i
odstawiamy do lodówki na cała noc.
2.Bataty gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,
podsmażamy, następnie szpinak i doprawiamy solą oraz pieprzem, dusimy 5 minut.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, cebule w piórka. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, rumienimy cebulę, dodajemy
pieczarki , dusimy ok.5 minut i wsypujemy paprykę i dusimy kolejne 5 minut.
Składniki na glazurę mieszamy.
3.Tortownicę śr.18 cm smarujemy masłem układamy płat fileta farsz pieczarkowy,filet,farsz z batatów,filet ,farsz szpinakowy i udka z kurczaka.
Wierzch smarujemy glazurą i wkładamy tort do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.60 minut.

04. Kukurydziane tortille – Agata W.

Składniki:

1 pierś z kurczaka

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 puszka pomidorów

pół słoiczka koncentratu pomidorowego

pół papryki czerwonej

pół ostrej papryczki jalapeno

5 tortille kukurydziane

olej kokosowy

ser gouda (około 100 g)

przyprawy: kolendra, kumin, sól, pieprz

Doprawionego kolendrą, kunimem, solą oraz pieprzem kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju kokosowym.

Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dosyp przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i ją podsmaż aż zmięknie.

Wlej pomidory oraz pół słoiczka koncentratu pomidorowego i dopraw kolendrą, kuminem. Dodaj świeżą posiekaną papryczkę jalapeno. Połowę sosu pomidorowego wlej do usmażonego kurczaka i wymieszaj. Do kurczaka połowę startego sera.

Pozostałą częścią sosu polejemyna koniec przygotowane tortille.

Kurczaka z pomidorami rozłóż na tortille I zawiń w rulon, a następnie przełuż do naczynia żaroodpornego. Po włożeniu wszystkich tortilli polej pozostałą częścią sosu pomidorowego i posyp startym serem.

Całość włóż do piekarnika rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni C na 10 minut.

05. Tarta gryczana z porem i kurczakiem – Roksana Z.

(średnica formy 24cm)

Ciasto:
200g mąki gryczanej
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
zimna woda
Do mąki dodajemy oliwę, sól, następnie wyrabiamy ciasto stopniowo dodając zimną wodę, aż do uzyskania zwartej, nieklejącej się masy. Formujemy kulę, którą wkładamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem lub wykładamy papierem. Rozciągamy ciasto w formie za pomocą małego wałeczka i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Farsz:
pierś z kurczaka
garść mrożonego groszku
biała część pora
kurkuma, tymianek, czosnek niedźwiedzi, świeży koperek
2 łyżki jogurtu greckiego
2 jajka
oliwa z oliwek
parmezan
Pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni z oliwą. Dodajemy kurkumę, tymianek i sól. Por kroimy w talarki i smażymy razem z kurczakiem i groszkiem ok. 3 minuty. W osobnej miseczce mieszamy jogurt, jajka, czosnek niedźwiedzi oraz świeży koperek. Farsz wykładamy na upieczone ciasto, a następnie polewamy jogurtem z jajkami. Staramy się wszystko dobrze wymieszać. Posypujemy po wierzchu parmezanem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 20 minut.

06. Kurczak glazurowany w miodzie z warzywami po chińsku i brązowym ryżem – Agnieszka W.

1 podwójna pierś z kurczaka

2 łyżki miodu

Przyprawa chińska 5 smaków

oliwa

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

2 ząbki czosnku

Mała puszka czerwonej fasoli

1 puszka ananasów

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki wody

2 torebki brązowego ryżu

Sól

Pieprz

Natka pietruszki

Chili w płatkach

 

Pierś z kurczaka przekroić na pół, natrzeć przyprawą chińską 5 smaków z obu stron oraz szczyptą soli, odstawić do lodówki na ok. godzinę.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, ananasa w kostkę,  czosnek w plasterki, fasolę odcedzić. Sok z ananasa rozmieszać z mąką ziemniaczaną i wodą.

Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek i ananasa. Chwilkę podsmażyć. Dodać sok ananasowy z wodą i mąką ziemniaczaną, zagotować żeby sos zgęstniał i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie al. dente. Pod koniec gotowania wrzucić czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i ewentualnie niewielką szczyptą przyprawy chińskiej 5 smaków.

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Natkę posiekać, część natki wymieszać z ugotowanym ryżem.

Kurczaka położyć na patelni z niewielką ilością oliwy i smażyć je przez kilka minut z obu stron często odwracając. Na minutę przed końcem smażenia polać je miodem, aby uzyskać ładną glazurę i złocisty kolor.

Na talerzu wyłożyć warzywa w sosie, na nie położyć pokrojoną pierś z kurczaka. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z miseczką ryżu.

07. Gołąbki z kapusty pekińskiej z farszem z mielonego indyka – Patrycja F.

Na ok. 10 gołąbków:

10 liści kapusty pekińskiej

2 woreczki ryżu (u mnie brązowy)

400g mięsa mielonego z indyka

2 łyżki ziół suszonych

ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Sos:

słoiczek koncentratu pomidorowego

łyżka mąki

pół szklanki wody

szczypta cukru

sól i pieprz

 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.

Mięso mieszamy z przyprawami i ryżem. 

Z liści kapusty skrawamy warstwę grubego białego nerwu aby liście dały się swobodnie zawinąć. Układamy na liściu porcję farszu i zawijamy, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pół szklanki wody, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.

Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy koncentrat, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy gołąbki i pieczemy jeszcze 10 minut.

Podawałam z kremowym puree z koperkiem ale można zajadać z chlebem lub solo.

08. Sałatka GYROS z filetem z kurczaka

Potrzebujemy:

1 duży pojedynczy filet z kurczaka
1 duża cebula czerwona
5 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
ostry ketchup
sos czosnkowy z ziołami
1 opakowanie przyprawy KEBAB
6-8 liści kapusty pekińskiej

Fileta z kurczaka przekrawamy na 3 płaty. Każdy płat na pół i kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju podsmażamy paseczki fileta z przyprawą do gyrosa.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kukurydze odsączamy z zalewy.
Kapustę drobno szatkujemy.

Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu, 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Szczypta oregano. Mieszamy dokładnie.

Składamy warstwowo sałatkę:

1 warstwa kurczak w gyrosie
2 warstwa ketchup
3 warstwa ogórki konserwowe w kostkę pokrojone
4 warstwa cebula w kostkę pokrojona
5 warstwa kukurydza konserwowa odsączona z zalewy
6 warstwa sos czosnkowy
7 warstwa ketchup
8 warstwa kapusta pekińska drobno poszatkowana
9 warstwa sos czosnkowi i ketchup

Wstawić do lodówki na 2 godz.

09.  Kotlet drobiowy inaczej – Kasia S.

z podanej porcji wychodzą 2 kotlety
 Składniki
 1 pierś z kurczaka
2 plastry (po 1,5 cm) żółtego sera
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
2 ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 jajka
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół i rozbić. Posypać solą i pieprzem. Pomidora i paprykę opłukać, osuszyć i wykroić gniazda nasienne. Razem z ogórkami pokroić w kostkę, przełożyć do miski i wymieszać. Majonez wymieszać razem z koncentratem pomidorowym. Jajka rozbełtać w głębokim talerzu. Na patelni rozgrzać olej. Rozbite wcześniej piersi z kurczaka obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety przełożyć na talerz. Plastry sera żółtego tak samo jak rozbite piersi z kurczaka obtoczyć najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej i również smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotlety z kurczaka posmarować sosem z majonezu i koncentratu. Na sos wyłożyć usmażony ser. Na wierzch wyłożyć sałatkę z pomidora, ogórka i papryki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

10. Pierś z kurczaka z warzywami ,serem camembert i ziarnami – Magdalena S.

Składniki na jedną porcję :

-1 duża pierś z kurczaka;
-kawałek czerwonej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków ;
-kawałek żółtej  słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków
-5 półplasterków cukinii zielonej;
-5 półplasterków czerwonej cebuli
-około 25g sera Camembert naturalnego;
-2łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-1łyżka mieszanki ziaren składającej się z czarnego i białego sezamu oraz słonecznika
-1,5 łyżeczki ziół toskańskich
-sól i pieprz do smaku
Ponadto:ziarna sezamu do posypania
1.Mięso oczyścić, opłukać ,osuszyć. pierś naciąć dość głęboko w 5 miejscach.
2.Jogurt połączyć z ziołami i ziarnami, przyprawić solą i pieprzem.Do przygotowanej marynaty włożyć mięso.Dobrze natrzeć,również miejsca nacięć.
Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę .Następnie w każdą kieszonkę włożyć po jednym pasku papryki żółtej i czerwonej,po kawalku sera,po pół plasterka cebuli oraz cukinii .
3.Tak przygotowane mięso delikatnie przenieść do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Posypać sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.250 st.C przez około 35 minut.Następnie zdjąć pokrywę, polać kilka razy wytworzonym sosem,zmniejszyć temp.do 180st.C i piec jeszcze przez około 10 minut. Podać z ryżem.

11. ROZINDYCZONA TORTILLA – Anula W.

Składniki na placki:
300 g mąki kukurydzianej (gdyby ciasto było zbyt luźne, można dosypać)
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
50 ml oliwy
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka curry
szczypta pieprzu
Składniki na nadzienie:
0,5 puszki kukurydzy
0,5 puszki fasolki czerwonej
3-4 duże ogórki kiszone
1-2 pomidory (wiem, nie powinno się ich łączyć z ogórkami, bo podobno tracą właściwości odżywcze i witaminy, ale… ja lubię to zestawienie i basta!)
1 duża cebula
500 g filetów z piersi indyczej
1 łyżka keczupu
1 łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz kolorowy, papryka ostra, bazylia, curry, estragon
Przygotowanie:
Indyka dzielimy na cząstki, przyprawiamy, a następnie mieszamy z keczupem i oliwą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub na stolnicy i wyrabiamy w miarę zwarte ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki kukurydzianej i/lub tortowej. Ciasto dzielimy następnie na kulki wielkości, hmm, powiedzmy że wielkości przeciętnego kiwi. :) Przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły. Podgrzewamy porządnie patelnię teflonową . Każdą z kulek rozwałkowujemy na cieniutki placek – ja wkładałam je po kolei do woreczka foliowego i wałkowałam w nim – łatwiej wtedy oddzielić ciasto od folii bez rozrywania go i nie trzeba go podsypywać mąką. Każdy placek smażymy krótko obustronnie na patelni (na sucho – bez tłuszczu!) – aż pojawią się brązowe plamki. Bąblami – jeśli wynijdą takowe – nie przejmujemy się absolutnie. ;-)
Wyjmujemy indyka z lodówki i podsmażamy na patelni przez kilkanaście minut. Łączymy z odsączonymi warzywami, doprawiamy.
Tortille po podsmażeniu nadziewamy mieszanką indyka i warzyw. Można dorzucić jeszcze żółty ser i sos czosnkowy – według uznania. Ale im ostrzej, tym lepiej.

12. Szaszłyki drobiowe na perłowej kaszy z sosem szpinakowym – Justyna L.

Składniki dla 4 osób:
– 400 g piersi z kurczaka lub indyka
– papryka 1 szt.
– kilka plastrów ananasa
– 1 cebula
– pomidorki koktajlowe
– 1 cukinia
– 200 g kaszy perłowej jęczmiennej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pieprz i sól
Sos:
– 150 g szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 200 g jogurtu greckiego
– sól i pieprz

Wszystkie składniki należy pokroić w większą kostkę. Drób posypać przyprawami, skropić oliwą z oliwek i pod przykryciem wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie można wszystkie składniki nadziać na patyczki. Szaszłyki piec w piekarniku lub na grillu ok. 15-20 minut przekręcając je od czasu do czasu.
Podczas, gdy szaszłyki się pieką, przygotowuję sos. Szpinak duszę na małym ogniu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie przyprawiam do smaku i dodaję kubeczek jogurtu greckiego.
Szaszłyki proponuję podawać na kaszy polewając sosem.

13. Tortilla inaczej – Karolina J.

Składniki:

2 małe piersi z kurczaka,

1 średniej wielkości cebula,

przyprawa do kurczaka,

4 duże placki pszenne tortilla,

słoik sosu meksykańskiego ok. 600 g,

ser żółty edamski,

olej do smażenia,

słodka papryka,

sos czosnkowy:

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki jogurty naturalnego

1 ząbek czosnku

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami do kurczaka i smażmy na oleju, na małym ogniu.Smażymy tak długo, aż staną się miękkie i mięso nie będzie surowe w środku. Kiedy piersi są już dobrze usmażone, rozdrabniamy je na kawałki przy pomocy widelców.

Następnie na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, smażymy teraz cebulkę. Ważne aby jej nie myć, wtedy cebulka przejdzie przyprawami i smakiem kurczaka.

Kiedy mamy już gotowy farsz, zabieramy się za przygotowanie sosu.
Żeby przygotować sos czosnkowy, należy do niewielkiej miseczki dodać dwie łyżki śmietany, dwie łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę soli, pieprzu oraz starty na drobnej tarce ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.
Wracamy teraz do tortilli, Sos meksykański ze słoiczka przelewamy do szerokiego naczynia ( tak aby było nam wygodnie maczać w nim gotowe tortille). Rozkładamy placki pszenne i nakładamy do nich farsz. Najpierw smarujemy placek sosem meksykańskim, następnie nakładamy widelcem pierś z kurczaka z cebulką a na końcu ser edamski pokrojony w paski. Całość zwijamy w rulon jak naleśnik.

Gotowy rulon tortilli kroimy na połowę i maczamy całość dokładnie w sosie meksykańskim. Tak przygotowane małe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Całość posypujemy startym żółtym serem i czerwoną słodką papryką,

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godz., po upływie tego czasu, zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 8 minut.

Gotową tortillę podajemy z sosem czosnkowym.

14. Wać Pani Sałatka z pijanym ptaszkiem – Dariusz K.

Potrzebuję 500 g filetów z indyka, 6 jajek, 1 awokado, 1 puszka kukurydzy, 300 g żółtego sera, 1 pęczek szczypiorku, 6 łyżeczek chrzanu, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki majonezu, sól , sok z połówki cytryny, pieprz kolorowy, 300 ml czerwonego wina niezbyt słodkiego ( ja korzystam z własnej produkcji winka) .

3-4 cytryny do podania sałatki , opakowanie z awokado, łupinka także do podania sałatki

 

Filet pokrojony w małą kostkę zalewam winem i wrzątkiem, aby płyn nakrył mięsko. Delikatnie solimy pod koniec gotowania, po czym odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ser żółty również. Kukurydzę odcedzamy , szczypiorek drobno siekamy. Awokado obieramy z łupinki, skrapiamy sokiem i gnieciemy na papkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy z majonezem i chrzanem.

Do dużej miski przesypujemy mięsko odcedzone i przestudzone, jajka, ser, szczypiorek, kukurydzę, solimy delikatnie, dajemy pieprz i sos majonezowo-chrzanowy. Łączymy wszystkie składniki by smaczki się przeżarły :-P

Przekładamy do salaterek ze skórki cytryny ( wyparzonej wcześniej i wydrążonej z miąższu) , można też do łódeczki z awokado :-) Dekorujemy koperkiem, plasterkiem oliwki, rzodkiewką i kawałkiem mięska na wierzchu. Albo tym, co jest do dyspozycji w kuchni :-)

Po godzinie bytowania w lodówce,  “Wać Pani Sałatka z pijanym ptaszkiem”  jest gotowa do konsumpcji :-)

Rozwiązanie konkursu :)

I znów musieliśmy wybrać laureata i znów problem bo nie da się ukryć, że kilka przepisów przesłaliście do nas :) Tak czy inaczej decyzja podjęta i wybór padł na tort drobiowo-warzywny Marty M. :) Gratulujemy i prosimy mailowo o dane do wysyłki :)

Kolejny konkurs lada chwila na naszym blogu  (i to nie jeden bo książeczek sporo czeka na Was) więc nie zapominajcie do nas zaglądać – przepisy tez mamy fajne ;)

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Konkurs książkowy: ABC Gotowania 2”

Skomentuj Dariusz K Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *