- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kto jeszcze chce w tym roku zawalczyć o książkę to mamy dla niego kolejny konkurs, w którym możecie stać się właścicielem libańskich smaków „Hummus, za’atar i granaty” autorstwa Samar Khanafer.
Zasady konkursu:
1. Tradycyjnie przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem. W przesłanym przepisie powinniście zawrzeć jeden ze składników, który składa się na mieszankę 7 przypraw libańskich tj.: czarny pieprz, ziele angielskie, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, nasiona kolendry, imbir :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 28 grudnia 2016 r. do północy.
4. Do 31 grudnia 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Hummus, za’atar i granaty” autorstwa Samar Khanafer.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
01. Hummus – Elżbieta K.
Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej, 4 duże cebule, łyżka masła, 4 ząbki czosnku, szklanka ugotowanej soczewicy ( lub w wersji dla leniwych soczewica z puszki), mały słoiczek suszonych pomidorków z oliwy, kilka ziarenek kolendry, pieprz czarny kilka ziarenek, 2 ziela angielskie, gałka muszkatołowa, 1 cm świeżego imbiru . Oczyszczoną wątróbkę duszę z cebulką na maśle z dodatkiem ziela angielskiego i ziaren kolendry, studzę. Soczewicę moczę kilka godzin wcześniej i gotuję, studzę i odcedzam. Do miski przekładam wątróbkę z dodatkami, czosnek, pokrojony w plasterki imbir i soczewicę, dodaję startą gałkę muszkatołową- traktuję całość blenderem przez około 4-5 minutek, aż będzie gładkie. Dodaję świeżo zmielony czarny pieprz i pokrojone w cienkie paski pomidory, łączę i przekładam do miseczek lub słoiczków. Daję na dwa kwadranse do lodówki i… smaruję pyszny, chrupiący i jeszcze troszeczkę ciepły wiejski , domowej roboty chlebek :-) Ogórek małosolny w tym towarzystwie sprawi, że będziemy w raju :-) ( Ja nie solę, bo wolę ciut więcej dopieprzyć czarnym pieprzem świeżo mielonym- i smak jest lepszy :-)
Oprócz pomidorków z oliwy dodawałam także szpinak podduszony na patelni z odrobinką czosnku :-) Taka wersja nr 2 :-) Smak ciekawy i co ważne mogłam przemycić coś zdrowego do menu dzieciaków :-) Nie wytropiły szpinaku :-P
Wierzch takiego hummusu można udekorować oliwą, pestkami prażonej dyni lub słonecznika. Najlepiej posypać ziarenkami granatu :-)
02. Karpatkę w CZEKOLADOWYM wydaniu – Magdalena W.
1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
2 płaskie łyżki kakao
1 płaska łyżeczka cynamonu
Masa:
3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka
2 płaskie łyżki kakao
Dekoracja:
łyżka cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania: Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i dwie łyżki kakao i płaska łyżeczkę cynamonu. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwiema łyżkami kakao. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
03. ŚLĄSKI KOŁOCZ Z JABŁKAMI – Justyna D.
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25×35 cm)
04. Pudding z karmelizowanymi gruszkami – Anna G.
Składniki:
– 1/2 szklanki białego ryżu (takiego, który lubi się rozgotowywać:))
– goździki
– kawałek imbiru
– 4 gruszki
– mleko
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 6 łyżek miodu
– garść orzechów włoskich
– trochę cukru pudru
– 2 łyżki masła
W garnku gotujemy wodę (ok. 2-3 szklanki) z 3 łyżkami miodu, goździkami i pokrojonym w plasterki imbirem. Gdy woda będzie się już gotować około 10 minut – wrzucamy obrane gruszki. Gotujemy do czasu, aż będą miękkie (ale NIE za miękkie!). Studzimy je, przekrajamy na pół i wyjmujemy gniazdo z pestkami. W tym czasie gotujemy 1,5 szklanki mleka ze szklanką syropu, w którym gotowaliśmy gruszki. Dodajemy ryż i czekamy, aż wchłonie cały napar. Gdy będzie już mięciutki (jeśli wciąż nie będzie, to dolewamy jeszcze syropu), dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, na nie kładziemy gruszki obtaczane w cukrze pudrze i podsmażamy z obu stron, po chwili dodajemy także 2 łyżki miodu i orzechy. Zdejmujemy z ognia w chwili, gdy gruszki będą ładnie skarmelizowane. Do naczynek nakładamy ryż, na to kładziemy gruszki i orzechy, całość polewając pozostałym karmelem. Gotowe! Jemy póki przyjemnie ciepłe :)
05. D-ZIELne Śniadanie – Anula W.
2 garście szpinaku/rukoli/roszponki (zależy, co jest pod ręką, byle zielone)
2 gruszki
Rozwiązanie konkursu :)
Nadszedł czas aby ogłosić wyniki ostatniego naszego konkursu w 2016 roku. Zgłoszeń nie było dużo ale i tak jak zawsze był problem z wyborem niemniej postawiliśmy na słodkie i wybraliśmy śląski kołocz z jabłkami nadesłany przez Justynę D. :)
Dziękujemy za udział i oczywiście zapraszamy wkrótce na kolejne konkursy bo już kilka książek czeka na Was :)