Konkurs: Ciasta drożdżowe

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Wczoraj na blogu była recenzja książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” a dziś można wygrać u nas jeden taki egzemplarz  :)

konkurs

Zasady konkursu:

1. Zasady konkursu są proste. Czekamy na Wasze kulinarne pomysły z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 10 kwietnia 2016 r. do północy.
4. Do 12 kwietnia 2016 r. poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Ciasta drożdżowe” autorstwa Tadeusza Barowicza
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :) Prosimy również o podpis w e-mailu żebyśmy wiedzieli, że to nie jakiś automat wysyła maila :)  A tak naprawdę to po prostu będzie nam miło jak nie będą to maile takie bezosobowe :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski

Miłej zabawy ;)


Wasze propozycje:

01. Drożdżowe kwiatuszki z rabarbarem – Ewelina P.

Składniki:
Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– 1 cukier wanilinowy
– 3/4 szklanki mleka
– 100g masła
– szczypta soli

Kruszonka:
– 20g masła
– 1/2 szklanki mąki
– 1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:
– 500g rabarbaru
– 3 łyżki wody
– 1 cukier wanilinowy
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– oliwa do smarowania blachy do pieczenia

Wykonanie:

Ciasto:
1. Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło – nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia ciasta.
2. Kruszonka:
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki.
3. Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.
4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do momentu aż się zarumienią.

10

02. Tort pizzowy w wersji hawajskiej z pieczarkami – Mirka W. 

Składniki:
– 400 g mąki pszennej
– 200 ml letniej wody
– 20 g drożdży
– 20 ml oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– bazylia, oregano, pieprz
Sos:
– przecier pomidorowy
– pieprz
– sól
– trochę cukru
– czosnek
– 2-3 łyżki wrzątku
– przyprawy (bazylia, oregano)
– ulubiony ser (mozzarella, wędzony, radamer…)
– pokrojone cieniutko pieczarki (jeœli lubicie, mogą być przysmażone na masełku i z cebulką – ale surowe też wspaniale smakują)
– szynka dobrej jakoœci
– suszone pomidory domowej roboty
– cząstki ananasa z puszki
Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy, a potem odstawiamy na pół godziny do wyroœśnięcia pod przykryciem (w ciepłym miejscu). Mieszamy przecier z resztę składników na sos. Kroimy ser, szynkę, odsączamy ananasa. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 częœci – 1 ma być większa, reszta – mniej więcej równa. Wałkujemy każdy z 3 kawałków i wycinamy obręczą od małej lub œśredniej tortownicy (ok. 20 cm śœrednicy) koło. Układamy 3 koła na blasze i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 10 minut (aż lekko „spuchną”). W tym czasie wykładamy spód i boki tortownicy ciastem z 4 większego kawałka. Smarujemy sosem, układamy składniki pizzy (1/4 z nich). Na tym układamy podpieczony i wystudzony spód. Smarujemy sosem, układamy składniki… i powtarzamy to z pozostałymi spodami. U mnie na wierzchu, no cóż, z rozpędu nie starczyło już na wierzch ananasa i szynki. ;) Tort pizzowy pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Takie danie zachwyci domowników – i nie znajdziecie go w żadnej pizzerii, tylko we własnym domu. Wystarczy wykorzystać ten przepis! :)

01

03. Dyniowe pampuchy z nadzieniem – Sylwia SD. 

CIASTO:
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
200 g puree z dyni Hokkaido
1 szklanka ciepłego mleka
3 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowejNADZIENIE:
250 g ziemniaków ugotowanych
250 g twarogu tłustego lub półtłustego
1 cebula
sól
pieprz czarnyZrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10min, aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Jeżeli będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką.
Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania.
Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10 min.
Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich. Smacznego :)

02

04. Owocowe drożdżówki bezglutenowe – Agnieszka Z.

Składniki:
20 dag mąki bezglutenowej (użyłam koncentrat Ciasta biszkoptowego firmy Balviten)
2 łyzki cukru
10 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
2 łyżki roztopionej i rozpuszczonej margaryny/ masła
1 jajko
1 żółtko

Wykonanie:
Rozetrzyj drożdże z odrobiną cukru, mąki i mleka, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj mikserem. Odstaw do podwojenia objętości. Łyżką rozłóż ciasto na blaszce (placki) i na nie owoce obtoczone w mące. Rozgrzej piekarnik do 180st. C. Piecz ok. 20 minut.

03

05. Bagietki pszenne – Justyna D.

Składniki: (na 4 duże bagietki)

 Podmłoda:
250 g mąki pszennej
250 ml wody
2 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
podmłoda z powyższego przepisu
300 g wody
10 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej typ 750
20 g soli
Przygotowanie:
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM
Podmłoda:  Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej do fermentacji.
W DNIU PIECZENIA
Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie. Wsypać mąkę, sól oraz dodać podmłodę. Wszystko zagnieść w kulę, a następnie przenieść na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 5-7 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i przestanie kleić się rąk. W razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na kuchennym blacie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Ważne, by miejsce gdzie ciasto wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów. W połowie tego czasu oprószoną w mące dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu po upieczeniu otrzymamy bardziej puszyste bagietki.
Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść rękami i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając, by zachować spore odległości pomiędzy bagietkami- urosną!
Uformowane bagietki odstawić na kolejne 2 godziny do napuszenia (również w ciepłe miejsce bez przeciągów).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st.C umieszczając na dole blaszkę z wodą (pieczenie z parą wodną spowoduję, że bagietki będą miały chrupiącą i lśniącą skórkę). Każdą bagietkę naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Jeśli chcemy uzyskać oryginalne nacięcia (takie jak jedna z moich bagietek na zdjęciach) należy posłużyć się nożyczkami: naciąć bagietkę kilka razy i wywinąć ciasto na zewnątrz- raz w jedną, a raz w drugą stronę.
Piec przez 20-25 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.

04

06. Makowiec – Iwona G.

Przepis
3,5 szkl.mąki pszennej
2/3 szkl.cukru pudru
25g świeżych drożdźy
2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego
1/2 szkl.mleka ciepłego
3 jajka
puszka maku
szczypta soli

W połowie mleka rozpuszczamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut do czasu aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, jajka, szczyptę soli, resztę mleka i zaczyn. Wszystko wyrabiamy na elastyczne ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rąk / w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na 6 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek smarujemy masą makową i zawijamy jak naleśnik.
Układamy na blaszce 3 naleśniki obok siebie tak, żeby stykały się bokami, na nich układamy 2 naleśniki i na samej górze pośrodku układamy 6 makowy naleśnik. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp.180 stopni przez około 50 minut na środkowej półce.

05

07. Bułeczki żabki – Elżbieta P.

Składniki;

570 g maki pszennej

12 g drożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn)
175 ml mleka
80 g masła
2 łyżki cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania
Dodatkowo;
sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i je wyrabiamy. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru, łyzke maki i drożdze, Wszystko wymieszać,zostawic na kilka minut az rozczyn urośnie i dodajemy do mąki.
Wyrobic ciasto i odstawić na około godzine pod przykryciem. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielic na niewielkie kulki. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy otrzymać. Z każdej porcji formowac kulke, staramy się aby była gładka a łączenie było pod spodem. Na kńcu  robimy oczy – czyli dwie małe kulki które przyklejamy do bułeczki. Należy zrobić to dokładnie aby podczas pieczenia nam nie odpadły. Możemy w bułeczce zrobić dwie dziurki do których wciskamy oczy, tak  aby kawałeczek oka „zanurzył” się w bułce. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na około 30 min. az bułeczki ładnie się zrumienia.
Kiedy bułeczki już nam przestygną, przekrawamy je na pół,smarujemy masłem i wkładamy na co tylko mamy ochote. Ja podałam składniki których uzyłam. Z białego sera wykroiłam kółka na oczy a w srodek wbiłam goździki, z nich również zrobiłam nos. Bułke przykrywamy i gotowe. Dekorujemy kiełkami

06

08. Drożdżówki z budyniem jeżynowym – Żaneta H.

Składniki na budyń:
100 g jeżyn
150 ml mleka
40 g cukru pudru
15 g mąki pszennej
2 żółtka
szczypta soliSkładniki na drożdżówki (w temp. pokojowej):
500 g mąki pszennej luksusowej
40 g drożdży
250 ml mleka
80 g cukru
100 g masła
1 jajko
odrobina soliPrzygotowanie:
1. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, dodajemy szczyptę soli. Mleko mocno podgrzewamy i powoli wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy przetarte jeżyny. Masę przelewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia.2. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek, do którego wrzucamy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i trochę mleka. Lekko mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i czekamy, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do mąki z gotowym zaczynem dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól i jajko. Chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą i powoli dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie, a cały tłuszcz się wchłonie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto urośnie.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 20 równych kulek (najlepiej ważyć), każdą z nich rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę nadzienia i formujemy bułeczkę. Kuleczki układamy w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

07

09. BUŁECZKI Z MAKARONEM I JAJKIEM – Marta M.

Składniki:

-5 dag makaronu szpinakowego

-45 dag mąki

-350 ml ciepłej wody

-4 łyżki oleju

-25 dag drożdży świeżych

-2 łyżeczki soli

-1 łyżeczka czosnku granulowanego

-1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

-7 jajek ugotowanych na twardo

-jajko do smarowania bułeczek

-czarnuszek, mak , kminek do posypania

Sposób wykonania:

1.Drożdże rozkruszamy mieszamy z łyżeczką cukru, dolewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki,mieszamy,odstawiamy na 15 min . do wyrośnięcia.

2.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,odcedzamy. Wystudzony kroimy na mniejsze kawałki.

3.Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól, czosnek ,olej oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Do ciasta dodajemy makaron i zarabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia.

4.Ciasto dzielimy na 7 części, każdą rozpłaszczamy i układamy jajko, formujemy bułeczki. Odstawiamy na 20 min.

5.Podrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, makiem lub kminkiem..

Pieczemy ok.20 min. w temp.170 stopni.

08

10. Chelsea Buns – angielskie drożdżówki z rodzynkami – Ola

Składniki (na 12 sztuk):
Ciasto
  • 500 g mąki chlebowej
  • 7 g (1 torebka) drożdży instant
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 40 masła, roztopionego
Nadzienie
  • 30 g masła, rozpuszczonego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
Glazura
  • 3 łyżki wody
  • 2 1/2 łyżki cukru
 Do misy miksera przesiać mąkę z drożdżami. Dodać po kolei: cukier, sól, mleko i masło – zagnieść przy pomocy końcówki-haka na gładkie, dosyć zbite ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (lub do piekarnika rozgrzanego do 40 st.) na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować je na stolnicy lekko oprószonej mąką na kwadrat o boku 30 cm. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając ok. 1 /2 cm wolnego  od krawędzi ciasta. Posypać cukrem, a potem rodzynkami. Zwinąć jak roladę i pokroić ostrym nożem na 12 równych plastrów. Ułożyć je rozcięciem do góry w natłuszczonej prostokątnej blaszce 32 x 22 cm. Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez ok. 20 min., aż drożdżówki będą mocno złote.
Przygotować glazurę: wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 min., do uzyskania syropu. Posmarować jeszcze ciepłe drożdżówki.

09

11. Malinianki – Kasia Z.

Składniki:

CIASTO:

  • 600g mąki pszennej 
  • 25g drożdży
  • 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy)
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy)
  • 250ml mleka

+ 1 jajko i 1 łyżka wody do posmarowania

NADZIENIE:

  • 500g malin
  • 10 łyżeczek cukru



Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek. Do dołeczka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i zalać kilka łyżek mleka. Wymieszać z odrobiną mąki (w dołeczku), aby powstała masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
W tym czasie w garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić.
Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto – będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Posmarować bułeczki jajkiem, upiec w 200’C przez 20 minut.

 

12

12. Drożdżowe bułeczki z chałwą – Iza K.

Rozczyn:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki letniego mleka
1 łyżka cukru
30 g drożdży

Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.

Ciasto:
Rozczyn
500 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
2 i pół łyżki cukru
Szczypta soli
3/4 szklanki mleka
2/3 łyżki roztopionego masła

Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić w miseczce, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na ok.1,5 h.

Nadzienie:
200 g chałwy (u mnie: 150 g zwykłej i 50 g bakaliowej)
1 białko
1 łyżka śmietany kremówki

Chałwę rozdrobnić widelcem, wymieszać z białkiem i śmietaną.

Końcówka:
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz, podzielić na równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25-30 minut.

11

13. Koszyk Wielkanocny Drożdżowy – Iwona T.

Składniki na zaczyn:
1/2 szkl letniej wody
1/2 szkl letniego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
30 gr drożdży

Ciasto:
cały wyrośnięty zaczyn
5 łyżek cukru
500 gr maki pszennej
1/4 kostki masła lub margaryny lub 1/2 szkl oleju
1 całe jajko
rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka
wykałaczki do połączenia elementów

1. Z letniej wody, letniego mleka, cukru, mąki i drożdży przygotowuje rozczyn. Odstawiam do ruszenia.
2. W misce szykuje mąkę z cukrem, dodaje całe jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Zaczynam wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodaje roztop. masło / margarynę bądź olej. Kiedy ciasto jest już wyrobione odstawiam je do podwojenia objętości na około 40 min.
3. Foremkę na babkę ( ja miałam z kominkiem ) bądź miskę żaroodporną obkładam folią aluminiową. Ciasto wałkuje na grubość 1 cm o kroje na paski 1,5 cm. i zaczynam tworzyć koszyk przekładając paski raz na wierzch raz pod spód.
4. Kiedy upleciemy już koszyk wstawiamy go do piekarnika na 20-30 min na 200 stop ( piek gazowy) lub 180 ( piek elektr.). Po upieczeniu nie zdejmujemy koszyka od razu z foremki, zostawiamy do ostygnięcia.
5. Z pozostałych pasków tworzymy dwa warkocze, jeden w formie wianka na górę koszyka, drugi półokrągły na uchwyt koszyka. Pieczemy razem około 15 min w 200 stop ( piek. gaz) w 180 Stop ( piek. elekt.)  Kiedy wszystkie elementy koszyka mamy gotowe i są zimne, możemy zacząć składanie. Wianek mocujemy na górze koszyka 2-3  wykałaczkami. Na końce uchwytu koszyka wbijamy po wykałaczce, a następnie mocujemy go do wianka. Całość dekorujemy według własnych upodobań :)

15

14. Domowe hod-dogi w cieście drożdżowym – Agnieszka R.

Składniki:
35 dag mąki
10 dag masła
1/2 szkl. mleka
1/2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
1 jajko
3 dag drożdży
8 cienkich długich parówek wieprzowych
25-30 dag sera żółtego w kawałku np.goudy
dodatkowo:1 jajko do posmarowania i ser żółty starty na drobnej tarce  do posypania hod-dogów

Sposób przygotowania :
Masło stopić,wystudzić. Mleko podgrzać. Z ciepłego mleka,cukru i drożdży zrobić rozczyn. Przykryć i pozostawić w cieple na chwileczkę do podrośnięcia. Następnie dodać jajko,rozmieszać,dodać wystudzone masło,sól i przesianą mąkę. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto na grubość ok.4-5 mm i pokroić w kwadraty ok.7cm x 7cm. Parówki obrać z osłonek i przekroić na pół. Ser żółty pokroić w słupki na długość parówek. Na każdym kwadraciku ciasta z brzegu kładziemy po 1 połówce parówki i po 1 słupku sera żółtego. Zawijamy ciastem parówkę i ser żółty formując hod-dogi. Układamy na przygotowanej blaszce w odstępach. Chwileczkę pozostawiamy do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 min. na złoty kolor.

13

15. Calzone – Anna G.

Na 4 porcje:

Zaczyn:
-25 g drożdży
-Szczypta soli i cukru
-Płaska łyżeczka mąki
-1/4 szklanki ciepłej wody
Drożdże pokruszyć, posypać mąką, cukrem i solą. Wymieszać z wodą, odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
-0,5 kg mąki
-łyżeczka oleju
-około szklanki ciepłej wody
-zaczyn

Do mąki dodać zaczyn i olej i trochę ciepłej wody na oko, ale żeby ciasto nie było za rzadkie. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz:
-0,5 kg pieczarek
-1 duża papryka
-2 cebule
-30 dkg szynki wędzonej
-100 ml passaty pomidorowej
-suszone bazylia, oregano, sól do przyprawienia
-30dkg sera żółtego
-1 jajko

Cebulę i szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut, dodać passatę i przyprawy, wymieszać i dusić przez 5 minut na małym ogniu.

Ciasto podzielić na kilka porcji i rozwałkować na kształt koła, ułożyć farsz na połowę, posypać potargowanym serem i zawinąć tak jak pierogi. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagranym na 180 stopni piekarniku przez około 30-45 minut do zarumienienia.

14

16. Wieniec drożdżowy makowo – serowy – Hrabina

Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki tortowej + naddatek
2/3 szklanki mleka
10 g świeżych drożdży
70 g cukru
25 g masła
1 ml aromatu śmietanowo – waniliowego
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki olejuMasa serowa:
100 g białego sera (półtłustego)
100 g ricotty
skórka z 1/3 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
350 g masy makowej z bakaliami

Lukier:
cukier puder
sok z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Odstawić na 10 min. Do miski z mąką wsypać resztę cukru, dodać aktywne drożdże, jajko, aromat, szczyptę soli oraz roztopione, wystudzone masło. Przez kilka minut zagniatać elastyczne ciasto, włożyć do miski i natrzeć olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotować masę serową. Twaróg, ricottę, cukier puder i startą skórkę z pomarańczy dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto posmarować najpierw masą makową. Kolejno masą serową. Zwinąć w rulon, a następnie przekroić wzdłuż ostrym nożem na dwie równe połowy. Oba kawałki spleść, a następnie połączyć, tak aby powstało koło. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 30-35 min. Ostudzony wieniec polukrować, posypać skórką pomarańczową.

ipp

17. „ANCYMONKI”czyli ślimaczki cynamonowe – Anula W.

Składniki na ciasto:
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki tortowej
6 łyżek cukru
1/2 kostki masła (roztopionego)
40 g świeżych drożdży (lub 20 g drożdży instant)
szczypta soli
Składniki pozostałe:
1/4 kostki masła (roztopionego)
1/2 szklanki cukru
8-9 łyżeczek cynamonu
200 g sparzonych rodzynek
100 g sparzonych wiśni suszonych
1 jajko do rozsmarowania
Jak to zrobić?
1. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 1/2 szklanki letniego mleka wyrobić zaczyn, a potem odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, sól, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn, a następnie wyrobić.
3. Do ciasta dodać roztopione masło i znów wyrobić na gładką masę, aż pojawią się bąble powietrza. Odstawić do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 4 części, każdą z nich rozwałkować, posmarować roztopioną kasią, posypać cukrem i cynamonem, a następnie dodać rodzynki i wiśnie (choć – jeśli nie ma się ich pod ręką, to nie szkodzi – sam cynamon też wystarczy…).
5. Ciasto zwijać w roladę, pokroić w plastry, a następnie ułożyć na blasze w dużych odstępach.
6. Ancymonki smarować roztrzepanym jajkiem, żeby miały ładny połysk.
7. Piec w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia – około 10-15 minut.

16

18. Ciasto drożdżowe ze śliwkami – Magda O.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g + 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • ok. 500 g śliwek

Przygotowanie:

  1.  Drożdże kruszymy do miski i ucieramy z łyżką cukru na płynną maź. Zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15 minut.
  2. 2 jaja ukręcamy z cukrem na kogel-mogel.
  3. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy lekkie zagłębienie, wlewamy w nie wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i resztę ciepłego mleka.
  4. Składniki starannie mieszamy, ugniatając ciasto, a po chwili dodajemy roztopione masło. Ciasto znowu zagniatamy (czym dłużej tym lepiej), przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę, do podwojenia objętości.
  5. Śliwki myjemy, suszymy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
  6. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią kilka razy i przekładamy do dobrze natłuszczonej formy (wypełniamy 1/3 wysokości) i ciasno przy sobie układamy śliwki. Ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia na ok.45 min. (ciasto nie może być wyższe od foremki, bo jeszcze urośnie w piekarniku).
  7. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem i pieczemy ok.45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po 5 minutach wyjmujemy delikatnie z blaszki.

17

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.