- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Wczoraj na blogu była recenzja książki “Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” a dziś można wygrać u nas jeden taki egzemplarz :)
Zasady konkursu:
1. Zasady konkursu są proste. Czekamy na Wasze kulinarne pomysły z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 10 kwietnia 2016 r. do północy.
4. Do 12 kwietnia 2016 r. poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Ciasta drożdżowe” autorstwa Tadeusza Barowicza
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :) Prosimy również o podpis w e-mailu żebyśmy wiedzieli, że to nie jakiś automat wysyła maila :) A tak naprawdę to po prostu będzie nam miło jak nie będą to maile takie bezosobowe :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
01. Drożdżowe kwiatuszki z rabarbarem – Ewelina P.
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– 1 cukier wanilinowy
– 3/4 szklanki mleka
– 100g masła
– szczypta soli
Kruszonka:
– 20g masła
– 1/2 szklanki mąki
– 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
– 500g rabarbaru
– 3 łyżki wody
– 1 cukier wanilinowy
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– oliwa do smarowania blachy do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto:
1. Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło – nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia ciasta.
2. Kruszonka:
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki.
3. Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.
4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do momentu aż się zarumienią.
02. Tort pizzowy w wersji hawajskiej z pieczarkami – Mirka W.
03. Dyniowe pampuchy z nadzieniem – Sylwia SD.
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
200 g puree z dyni Hokkaido
1 szklanka ciepłego mleka
3 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowejNADZIENIE:
250 g ziemniaków ugotowanych
250 g twarogu tłustego lub półtłustego
1 cebula
sól
pieprz czarnyZrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10min, aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Jeżeli będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką.
Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania.
Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10 min.
Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich. Smacznego :)
04. Owocowe drożdżówki bezglutenowe – Agnieszka Z.
Składniki:
20 dag mąki bezglutenowej (użyłam koncentrat Ciasta biszkoptowego firmy Balviten)
2 łyzki cukru
10 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
2 łyżki roztopionej i rozpuszczonej margaryny/ masła
1 jajko
1 żółtko
Wykonanie:
Rozetrzyj drożdże z odrobiną cukru, mąki i mleka, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj mikserem. Odstaw do podwojenia objętości. Łyżką rozłóż ciasto na blaszce (placki) i na nie owoce obtoczone w mące. Rozgrzej piekarnik do 180st. C. Piecz ok. 20 minut.
05. Bagietki pszenne – Justyna D.
Składniki: (na 4 duże bagietki)
06. Makowiec – Iwona G.
Przepis
3,5 szkl.mąki pszennej
2/3 szkl.cukru pudru
25g świeżych drożdźy
2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego
1/2 szkl.mleka ciepłego
3 jajka
puszka maku
szczypta soli
W połowie mleka rozpuszczamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut do czasu aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, jajka, szczyptę soli, resztę mleka i zaczyn. Wszystko wyrabiamy na elastyczne ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rąk / w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na 6 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek smarujemy masą makową i zawijamy jak naleśnik.
Układamy na blaszce 3 naleśniki obok siebie tak, żeby stykały się bokami, na nich układamy 2 naleśniki i na samej górze pośrodku układamy 6 makowy naleśnik. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp.180 stopni przez około 50 minut na środkowej półce.
07. Bułeczki żabki – Elżbieta P.
570 g maki pszennej
08. Drożdżówki z budyniem jeżynowym – Żaneta H.
100 g jeżyn
150 ml mleka
40 g cukru pudru
15 g mąki pszennej
2 żółtka
szczypta soliSkładniki na drożdżówki (w temp. pokojowej):
500 g mąki pszennej luksusowej
40 g drożdży
250 ml mleka
80 g cukru
100 g masła
1 jajko
odrobina soliPrzygotowanie:
1. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, dodajemy szczyptę soli. Mleko mocno podgrzewamy i powoli wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy przetarte jeżyny. Masę przelewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia.2. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek, do którego wrzucamy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i trochę mleka. Lekko mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i czekamy, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do mąki z gotowym zaczynem dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól i jajko. Chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą i powoli dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie, a cały tłuszcz się wchłonie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto urośnie.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 20 równych kulek (najlepiej ważyć), każdą z nich rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę nadzienia i formujemy bułeczkę. Kuleczki układamy w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
09. BUŁECZKI Z MAKARONEM I JAJKIEM – Marta M.
-5 dag makaronu szpinakowego
-45 dag mąki
-350 ml ciepłej wody
-4 łyżki oleju
-25 dag drożdży świeżych
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
-7 jajek ugotowanych na twardo
-jajko do smarowania bułeczek
-czarnuszek, mak , kminek do posypania
Sposób wykonania:
1.Drożdże rozkruszamy mieszamy z łyżeczką cukru, dolewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki,mieszamy,odstawiamy na 15 min . do wyrośnięcia.
2.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,odcedzamy. Wystudzony kroimy na mniejsze kawałki.
3.Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól, czosnek ,olej oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Do ciasta dodajemy makaron i zarabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia.
4.Ciasto dzielimy na 7 części, każdą rozpłaszczamy i układamy jajko, formujemy bułeczki. Odstawiamy na 20 min.
5.Podrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, makiem lub kminkiem..
Pieczemy ok.20 min. w temp.170 stopni.
10. Chelsea Buns – angielskie drożdżówki z rodzynkami – Ola
-
500 g mąki chlebowej
-
7 g (1 torebka) drożdży instant
-
70 g cukru
-
1 łyżeczka soli
-
250 ml mleka, lekko podgrzanego
-
40 masła, roztopionego
-
30 g masła, rozpuszczonego
-
5 łyżek cukru trzcinowego
-
100 g rodzynek
-
3 łyżki wody
-
2 1/2 łyżki cukru
11. Malinianki – Kasia Z.
CIASTO:
- 600g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy)
- 2 jajka
- 100g masła
- 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy)
- 250ml mleka
+ 1 jajko i 1 łyżka wody do posmarowania
NADZIENIE:
- 500g malin
- 10 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek. Do dołeczka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i zalać kilka łyżek mleka. Wymieszać z odrobiną mąki (w dołeczku), aby powstała masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
W tym czasie w garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić.
Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto – będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Posmarować bułeczki jajkiem, upiec w 200’C przez 20 minut.
12. Drożdżowe bułeczki z chałwą – Iza K.
Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić w miseczce, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na ok.1,5 h.
Chałwę rozdrobnić widelcem, wymieszać z białkiem i śmietaną.
Końcówka:
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz, podzielić na równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25-30 minut.
13. Koszyk Wielkanocny Drożdżowy – Iwona T.
Składniki na zaczyn:
1/2 szkl letniej wody
1/2 szkl letniego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
30 gr drożdży
Ciasto:
cały wyrośnięty zaczyn
5 łyżek cukru
500 gr maki pszennej
1/4 kostki masła lub margaryny lub 1/2 szkl oleju
1 całe jajko
rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka
wykałaczki do połączenia elementów
1. Z letniej wody, letniego mleka, cukru, mąki i drożdży przygotowuje rozczyn. Odstawiam do ruszenia.
2. W misce szykuje mąkę z cukrem, dodaje całe jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Zaczynam wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodaje roztop. masło / margarynę bądź olej. Kiedy ciasto jest już wyrobione odstawiam je do podwojenia objętości na około 40 min.
3. Foremkę na babkę ( ja miałam z kominkiem ) bądź miskę żaroodporną obkładam folią aluminiową. Ciasto wałkuje na grubość 1 cm o kroje na paski 1,5 cm. i zaczynam tworzyć koszyk przekładając paski raz na wierzch raz pod spód.
4. Kiedy upleciemy już koszyk wstawiamy go do piekarnika na 20-30 min na 200 stop ( piek gazowy) lub 180 ( piek elektr.). Po upieczeniu nie zdejmujemy koszyka od razu z foremki, zostawiamy do ostygnięcia.
5. Z pozostałych pasków tworzymy dwa warkocze, jeden w formie wianka na górę koszyka, drugi półokrągły na uchwyt koszyka. Pieczemy razem około 15 min w 200 stop ( piek. gaz) w 180 Stop ( piek. elekt.) Kiedy wszystkie elementy koszyka mamy gotowe i są zimne, możemy zacząć składanie. Wianek mocujemy na górze koszyka 2-3 wykałaczkami. Na końce uchwytu koszyka wbijamy po wykałaczce, a następnie mocujemy go do wianka. Całość dekorujemy według własnych upodobań :)
14. Domowe hod-dogi w cieście drożdżowym – Agnieszka R.
Składniki:
35 dag mąki
10 dag masła
1/2 szkl. mleka
1/2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
1 jajko
3 dag drożdży
8 cienkich długich parówek wieprzowych
25-30 dag sera żółtego w kawałku np.goudy
dodatkowo:1 jajko do posmarowania i ser żółty starty na drobnej tarce do posypania hod-dogów
Sposób przygotowania :
Masło stopić,wystudzić. Mleko podgrzać. Z ciepłego mleka,cukru i drożdży zrobić rozczyn. Przykryć i pozostawić w cieple na chwileczkę do podrośnięcia. Następnie dodać jajko,rozmieszać,dodać wystudzone masło,sól i przesianą mąkę. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto na grubość ok.4-5 mm i pokroić w kwadraty ok.7cm x 7cm. Parówki obrać z osłonek i przekroić na pół. Ser żółty pokroić w słupki na długość parówek. Na każdym kwadraciku ciasta z brzegu kładziemy po 1 połówce parówki i po 1 słupku sera żółtego. Zawijamy ciastem parówkę i ser żółty formując hod-dogi. Układamy na przygotowanej blaszce w odstępach. Chwileczkę pozostawiamy do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 min. na złoty kolor.
15. Calzone – Anna G.
Na 4 porcje:
Zaczyn:
-25 g drożdży
-Szczypta soli i cukru
-Płaska łyżeczka mąki
-1/4 szklanki ciepłej wody
Drożdże pokruszyć, posypać mąką, cukrem i solą. Wymieszać z wodą, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
-0,5 kg mąki
-łyżeczka oleju
-około szklanki ciepłej wody
-zaczyn
Do mąki dodać zaczyn i olej i trochę ciepłej wody na oko, ale żeby ciasto nie było za rzadkie. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
-0,5 kg pieczarek
-1 duża papryka
-2 cebule
-30 dkg szynki wędzonej
-100 ml passaty pomidorowej
-suszone bazylia, oregano, sól do przyprawienia
-30dkg sera żółtego
-1 jajko
Cebulę i szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut, dodać passatę i przyprawy, wymieszać i dusić przez 5 minut na małym ogniu.
Ciasto podzielić na kilka porcji i rozwałkować na kształt koła, ułożyć farsz na połowę, posypać potargowanym serem i zawinąć tak jak pierogi. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagranym na 180 stopni piekarniku przez około 30-45 minut do zarumienienia.
16. Wieniec drożdżowy makowo – serowy – Hrabina
3 szklanki mąki tortowej + naddatek
2/3 szklanki mleka
10 g świeżych drożdży
70 g cukru
25 g masła
1 ml aromatu śmietanowo – waniliowego
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki olejuMasa serowa:
100 g białego sera (półtłustego)
100 g ricotty
skórka z 1/3 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
350 g masy makowej z bakaliami
Lukier:
cukier puder
sok z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa
17. “ANCYMONKI”czyli ślimaczki cynamonowe – Anula W.
18. Ciasto drożdżowe ze śliwkami – Magda O.
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g + 1 łyżka cukru
- 100 g masła
- 3 jaja
- szklanka mleka
- 50 g drożdży
- ok. 500 g śliwek
Przygotowanie:
- Drożdże kruszymy do miski i ucieramy z łyżką cukru na płynną maź. Zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15 minut.
- 2 jaja ukręcamy z cukrem na kogel-mogel.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy lekkie zagłębienie, wlewamy w nie wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i resztę ciepłego mleka.
- Składniki starannie mieszamy, ugniatając ciasto, a po chwili dodajemy roztopione masło. Ciasto znowu zagniatamy (czym dłużej tym lepiej), przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę, do podwojenia objętości.
- Śliwki myjemy, suszymy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
- Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią kilka razy i przekładamy do dobrze natłuszczonej formy (wypełniamy 1/3 wysokości) i ciasno przy sobie układamy śliwki. Ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia na ok.45 min. (ciasto nie może być wyższe od foremki, bo jeszcze urośnie w piekarniku).
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem i pieczemy ok.45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po 5 minutach wyjmujemy delikatnie z blaszki.