Klopsiki w pomidorach z makaronem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Bardzo lubię robić potrawy z mięsa mielonego. Tym razem postawiłam na klopsiki w pomidorach, które bardzo smakują z makaronem zwłaszcza tym zrobionym własnoręcznie. Przy okazji natrafiłam na konkurs w Klubie Celebro i postanowiłam wziąć w nim udział. Wybrałam wino które najlepiej pasuje do makaronu :)

Składniki na klopsiki:
– 1/2 kg mięsa mielonego
– 1/2 cebuli czerwonej
– 1/2 bułki
– 1/2 szklanki mleka
– 1 jajko
– sól, pieprz
– mąka

Składniki na sos pomidorowy:
– 1 łyżka masła
– 4 duże pomidory
– 1/2 cebuli czerwonej
– 2 gałązki świeżej bazylii
– 1 łyżeczka miodu
– suszona bazylia, pieprz, sól, mielony kminek

Składniki na makaron:
– 300 gr mąki
– 3 jajka
– 1 łyżka oliwy
– szczypta soli

W pierwszej kolejności robimy makaron. Na blat wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek do którego dodajemy jajka, sól, oliwę i stopniowo wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wkładamy do lodówki na ok. 30 minut żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyciągamy ciasto. Do zrobienia makaronu użyłam maszynki do makaronu. Najpierw „wałkujemy” przez maszynkę kawałki ciasta na cienkie płaty a potem przekładamy ciasto do części tnącej i powstaje nam makaron w paski. Gotowe paski posypujemy mąką i pozostawiamy na boku.

Teraz zabieramy się za klopsiki. Do mięsa mielonego wrzucamy drobno posiekaną cebulę, jajko, namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni ze wszystkich stron dopóki się nie zrumienią.

W między czasie robimy sos pomidorowy. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Następnie obieramy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i teraz dusimy wszystko do miękkości. Jeżeli sos zrobi się za gęsty możemy dolać wody. Potem dodajemy bazylię, miód i przyprawy i wszystko razem jeszcze chwilkę dusimy. Jeżeli komuś nie pasują kawałki pomidorów w sosie – sos można zmiksować.

Gotowe klopsiki przekładamy do pomidorów.

Gdy mamy wszystko gotowe to gotujemy makaron w osolonej wodzie i podajemy z klopsikami w pomidorach.

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *