Kiszone cytryny

Magda

Podczas wspólnej zabawy z Dominiką Wójciak robiliśmy dwie rzeczy: tażin, na którego przepis już był na naszym blogu i kiszone cytryny.

Kiszone cytryny mają wiele zastosowań w kuchni. My pierwszy raz użyliśmy ich właśnie do wspomnianego powyżej tażinu ale to nie jedyne zastosowanie tak przygotowanych cytryn ponieważ można je wykorzystać również przy grilowaniu czy pieczeniu ryb, w sałatkach czy do różnych gulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu :)

kiszone-cytryny

Składniki:
– cytryny
– sól morska gruboziarnista
– sok z cytryn

Ilość cytryn i soku z cytryn zależy od tego ile cytryn chcemy kisić i  jakiej wielkości słoika użyjemy. Do naszego jednego słoika weszły 2 cytryny i sok z 2,5 cytryn.

cytryny-kiszone

Cytryny dobrze szorujemy, a następnie nacinamy prawie do samego końca na krzyż (od strony gdzie nie było ogonka). Do każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce soli morskiej gruboziarnistej i upychamy do słoika. Włożone cytryny zalewamy sokiem z wyciśniętych wcześniej (dodatkowych) cytryny tak żeby je zakryły (to zabezpieczy cytryny przed ewentualnym zapleśnieniem jakby się dodało powietrze).

Tak przygotowane cytryny wkładamy do lodówki i czekamy jak się ukiszą – do użycia nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach bo wtedy będzie odpowiedni ich efekt smakowy :)

Smacznego :)

kiszone-cytryny-z-sola

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Kiszone cytryny”

  1. To ten przepis o którym wspominaliscie na warsztatach, wyglada super.. już jest na mojej liscie do wypróbowania :) Pozdrawiam Was serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *