Kiszone cytryny

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Podczas wspólnej zabawy z Dominiką Wójciak robiliśmy dwie rzeczy: tażin, na którego przepis już był na naszym blogu i kiszone cytryny.

Kiszone cytryny mają wiele zastosowań w kuchni. My pierwszy raz użyliśmy ich właśnie do wspomnianego powyżej tażinu ale to nie jedyne zastosowanie tak przygotowanych cytryn ponieważ można je wykorzystać również przy grilowaniu czy pieczeniu ryb, w sałatkach czy do różnych gulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu :)

kiszone-cytryny

Składniki:
– cytryny
– sól morska gruboziarnista
– sok z cytryn

Ilość cytryn i soku z cytryn zależy od tego ile cytryn chcemy kisić i  jakiej wielkości słoika użyjemy. Do naszego jednego słoika weszły 2 cytryny i sok z 2,5 cytryn.

cytryny-kiszone

Cytryny dobrze szorujemy, a następnie nacinamy prawie do samego końca na krzyż (od strony gdzie nie było ogonka). Do każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce soli morskiej gruboziarnistej i upychamy do słoika. Włożone cytryny zalewamy sokiem z wyciśniętych wcześniej (dodatkowych) cytryny tak żeby je zakryły (to zabezpieczy cytryny przed ewentualnym zapleśnieniem jakby się dodało powietrze).

Tak przygotowane cytryny wkładamy do lodówki i czekamy jak się ukiszą – do użycia nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach bo wtedy będzie odpowiedni ich efekt smakowy :)

Smacznego :)

kiszone-cytryny-z-sola

 

2 thoughts on “Kiszone cytryny

  1. To ten przepis o którym wspominaliscie na warsztatach, wyglada super.. już jest na mojej liscie do wypróbowania :) Pozdrawiam Was serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.