Kaszotto z boczkiem i cukinią

Magda

Niedawno byłam na spotkaniu kulinarnym “Pod znakiem kaszy” i serwowano nam do jedzenia róże kasze, które mi nawet smakowały :) Pani Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis :)

Składniki:
– 2 woreczki kaszy pęczak
– 1 cebula
– 2 suszone pomidory ze słoiczka
– 1 por
– 1 cukinia
– 100 g wędzonego boczku
– 1 l bulionu warzywnego
– 25 g masła
– 2 łyżki parmezanu
– sol, pieprz
– natka pietruszki i koperek – kilka gałązek

Porcja na 3 osoby

W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Po wymieszaniu doprawiamy kaszę i dodajemy pietruszkę i koperek (w ilościach jakie chcemy).

Smacznego :)

SAM_4982x1200n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *