Karmelizowane orzechy włoskie

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Czasami szukamy czegoś prostego co można by zrobić i podać na stół jako małą przekąskę np. podczas grania w gry planszowe, których jesteśmy fanami :) Takim czymś są karmelizowane orzechy, które można przygotować w mgnieniu oka, a są niezłym dodatkiem do innych przekąsek w czasie towarzyskich spotkań :)

000

Składniki:
– 100g obranych orzechów włoskich
– 90g cukru kryształ
– 2 łyżki wody

Na patelnię lub do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści i osiągnie kolor bursztynowy. Kiedy nasz cukier będzie przechodził w stan ciekły nie mieszajmy go aby przyśpieszyć proces rozpuszczania.

001

Kiedy już cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wsypujemy obrane orzechy, zdejmujemy z gazu i mieszamy aż karmel oblepi wszystkie cząstki orzechów.

002

Po wymieszaniu, wysypujemy na drewnianą deskę bądź talerz, rozkładamy żeby były jak najmniej zbite w jeden kawałek i zostawiamy do wystudzenia.

003

Po wystudzeniu większe kawałki kroimy lub łamiemy i podajemy w miseczce :) Szybko, łatwo i smacznie :)

004

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Karmelizowane orzechy włoskie”

Skomentuj Sówka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *