Indyk z kurkami i cukinią

Magda

Indyk jest smacznym i szybkim w przygotowaniu mięsem, dzięki czemu można przygotować szybki obiad. Do tego pyszne kurki z dodatkiem cukinii i mamy świetne danie. Zapraszamy na pysznego indyka z kurkami i cukinią :)

Indyk z kurkami i cukinią - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na indyka z kurkami:

– 350 g piersi z indyka
– 150 g kurek
– 1 cukinia (ok. 300g)
– 1 mały por
– 1 łyżka masła
– 50 g śmietanki 30%
– kilka gałązek świeżego tymianku
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W rondelku na maśle podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy z każdej strony. Cukinię kroimy na ćwiartki i dodajemy do indyka. Przyprawiamy. Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie i dodajemy do reszty składników. Jak cukinia i kurki są już miękawe to dodajemy śmietankę i dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną i zrobi się sosik. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami jak kasza, makaron itp.

Smacznego :)

Indyk z kurkami i cukinią - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Indyk z kurkami i cukinią”

  1. Długo szukałem jakiegoś fajnego przepisu z kurkami, całe życie znałem słynną jajecznice z kurkami. A teraz kolejny przepis do kolekcji ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *