Indyjski przysmak kokosowy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Poruszając się dalej po moim projekcie „Palcem po mapie” zapraszam do Indii na indyjski przysmak kokosowy.  Jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Polecam zwłaszcza tym co uwielbiają kokosowe słodkości. Dodatkowo zaznaczę, że niniejszy przysmak również mogą pałaszować osoby na diecie bezglutenowej :)

Słodki bezglutenowy przysmak kokosowy

Składniki na indyjski przysmak kokosowy:

– 175 g mleka skondensowanego słodkiego
– 75 g masła
– 200 g wiórków kokosowych

Do rondelka wrzucamy masło i topimy na małym ogniu. Masło cały czas mieszamy żeby nam się nie przypaliło. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i dalej mieszamy. Na końcu dodajemy mleko skondensowane i wszystko jeszcze gotujemy ok. 10 minut. Potem pozostawimy do wystygnięcia.

Ja masą wyłożyłam prostokątną brytfankę i pozostawiłam na noc w lodówce.

Na drugi dzień pokroiłam masę w prostokąty i obtoczyłam w wiórkach kokosowych.

Smacznego :)

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *