Indyjska zupa dahl z soczewicy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji choć czasem oddająca się słodkim wypiekom :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was przepis na aromatyczną i pikantną indyjską zupę dahl z soczewicy z książki „ABC gotowania 2”. Zupka w sam raz na mroźny dzień :)

Indyjska zupa dahl z soczewicy

 

Składniki na zupę:

– szklanka zielonej soczewicy (ok. 160g)
– 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy (ok. 90g)
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki soku z pomarańczy
– 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
– 1 łyżka miodu
– liść laurowy
– 1 łyżeczka ziaren kolendry
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka chili
– 1 łyżeczka garam masala
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– listki kolendry
– olej lub masło klarowane
– jogurt naturalny

Składniki na 5-6 porcji.

Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy kmin rzymski i kolendrę. Gdy zaczną pachnieć to przekładamy do moździerza i rozdrabniamy.

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy utarte przyprawy i liść laurowy i smażymy 2 minuty. Dodajemy chili, garam masala, kurkumę. Czosnek kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę drobno i dodajemy do reszty. Dosypujemy zieloną soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy i miód. Gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy ugotowaną czarną soczewice.

Ugotowaną zupę podajemy z jogurtem naturalnym i kolendrą.

Smacznego :)

Indyjska zupa dahl z soczewicy

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.