Hummus

Magda

Dzisiaj mamy coś dietetycznego dla Was – jest to hummus (pasta z ciecierzycy). Jedząc hummus pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki :)

Składniki:
– 200 g suszonej ciecierzycy
– 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini
– 3 suszone pomidory
– 3 łyżki oliwy
– ząbek czosnku
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz

Aby zrobić hummus należy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Najlepiej zostawić ją na noc. Na drugi dzień gotujemy ciecierzycę do miękkości. Niektórzy stosują też ciecierzycę z puszki ale jej nie próbowaliśmy.

Gotową ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu :)

Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy.

Powstałą pastę łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze miksujemy blenderem aby połączyć. Na końcu dodajemy jeszcze suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy wodę z gotowania z ciecierzycy lub wodę mineralną albo dolewamy jeszcze trochę oliwy.

Smacznego :)

Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun.

DSC_0403x900bez

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Hummus”

  1. Polecam jak ktoś lubi dodać czarnuszkę.
    A dla tych którzy maja za słaby blender polecam zmielić ziarna sezamu w młynku do kawy :) Specjalnie taki zakupiłam do mielenia drobnych ziaren :)

  2. Oki doki. Niemniej jednak orygialna pasta tahini to właśnie sam zmielony sezam, z którego wydobywa się olej, więc to taka klejąca się masa :) [tak robiła pani w Maroku która opowiadała mi jak go robią;)] A z kolei mój bledner nawet nie rozpołowi sezamu na pół :) No ale każdy robi jak lubi przecież, ja tylko dałam podpowiedź osobą które mają zwykły blender taki jak ja :D

    1. Jasne Aga, dzięki za podpowiedzi :)
      Mam blender który jest dodatkiem do miksera, też nie poradził sobie z sezamem a nawet ciecierzycy nie zblendował na ładną gładką masę :( Natomiast nowy blender radzi sobie świetnie i z sezamem i z ciecierzycą :)

Skomentuj frogus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *