Hummus z bobu

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Nasza kolejna propozycja na bób to pyszny hummus z bobu. Idealna pasta na śniadanie czy kolację.

hummus-z-bobuSkładniki:
– 1 kg bobu
– 3 łyżki ziaren sezamu
– 4 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

hummus-bob

W garnku gotujemy wodę i jak zaczyna wrzeć to wrzucamy przepłukany bób i trochę solimy. Bób gotujemy ok. 15-20 aż będzie miękki. Następnie go odcedzamy, schładzamy i obieramy ze skórki. Zostawiamy kilka ziaren bobu do dekoracji.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulkę oraz czosnek. Jak się lekko zrumienią to dodajemy bób i podsmażamy ok. 5 minut a następnie blendujemy.

Teraz zabieramy się za sezam. Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał ale nie za bardzo bo zrobi się gorzki. Potem sezam mielimy ręcznym blenderem dodając łyżkę oliwy.

Powstałą pastę sezamową łączymy z pastą z bobu, dodajemy resztę oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę oliwy.

Hummus podajemy w miseczce z dodatkiem małych cząstek pozostawionego ugotowanego bobu i dodatkowo możemy polać go jeszcze oliwą. Idealnym uzupełnieniem naszego hummusu będzie świeżutki chlebek :)

Smacznego :)

hummus-z-bobem

Bóbmania

6 thoughts on “Hummus z bobu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.