Gulasz z polędwiczki wieprzowej, gruszki i porów w estragonie

Magda

Dzisiaj mamy dla Was pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem gruszki i pora, który pochodzi z ostatnio recenzowanej książki “Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” :)

Gulasz z polędwiczki wieprzowej, gruszki i porów w estragonie

Składniki na gulasz z polędwiczki wieprzowej:

– 400 g polędwiczki wieprzowej
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 por
– 1 gruszka
– 1 łyżeczka estragonu
– 3 liście laurowe
– sól, pieprz
– olej

Składniki na 2 porcje.

Gulasz z polędwiczki wieprzowej, gruszki i porów w estragonie

Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i marynujemy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i estragonem. Polędwiczkę odstawiamy na noc do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy zamarynowaną polędwiczkę i ją rumienimy. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę oraz liście laurowe. Po kilku minutach dodajemy pora pokrojonego w półtoracentymetrowe plastry. Całość dusimy kilka minut i dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę. Jak wszystko mamy zmiękkie to jeżeli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

U nas polędwiczkę zjedliśmy z naszym ulubionym dodatkiem w postaci pieczonych ziemniaków :)

Smacznego :)

Gulasz z polędwiczki wieprzowej, gruszki i porów w estragonie

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Gulasz z polędwiczki wieprzowej, gruszki i porów w estragonie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *