Gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Nie ma to jak zjeść coś porządnego i pysznego na obiad. Polecamy Wam gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną, który pochodzi z książki „Księga mięsa” :)

Gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną

Składniki na gulasz wołowy:

– 1 kg pręgi wołowej  lub łopatki
– 2 cebule cukrowe
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 200 ml mocnego czerwonego wina
– 800 ml fondu cielęcego lub bulionu mięsnego
– 1 łyżka mąki (u nas mąka ryżowa)
– 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
– 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
– sól
– pieprz
– 1/2 ząbka czosnku
– 1 cytryna

Składniki na 4 porcje.

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, posypujemy, solą, pieprzem, mąką i paprykami i dokładnie mieszamy.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy na nim połowę mięsa, wyjmujemy z garnka i przesmażamy resztę mięsa. Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i wkładamy z powrotem wyciągnięte mięso. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Po 5 minutach dodajemy wino i gotujemy 3 minuty aż płyn odparuje. Dodajemy fond lub bulion, mieszamy i dusimy do miękkości.

Czosnek obieramy i kroimy jak najdrobniej. Cytrynę sparzamy i dokładnie myjemy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę. Mieszamy czosnek ze skórką. Dodajemy przed końcem gotowania. Troszkę można zostawić do dekoracji.

Gotowy gulasz podajemy z knedlami (pyzami) lub ziemniakami :)

Smacznego :)

Gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.