Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Pyszny, sycący i aromatyczny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami świetnie nadaje się do placków ziemniaczanych, pieczonych ziemniaków i innych ulubionych dodatków :)

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami - Kuchenne Wariacje

Składniki na gulasz:

– 400 g łopatki wieprzowej
– 100 g pieczarek
– 1 mała papryka czerwona
– 1 mała zielona papryka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki ryżowej
– natka pietruszki
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– szczypta chili
– sól
– pieprz
– woda

Składniki na 2 osoby.

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.  Wieprzowinę kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, posypujemy mąką i mieszamy. Mięso dodajemy do cebuli i obsmażamy. Dolewamy trochę wody i dusimy mięso do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy więcej wody żeby mięso nam się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy w kostkę a pieczarki na większe kawałki i dodajemy do mięsa. Jak wszystko mamy miękkie podajemy z ulubionymi dodatkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Zapisz

4 thoughts on “Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

  1. Wygląda na niesamowicie smaczny, aż zgłodniałem na sam widok i zatęskniłem do jedzenia na świeżym powietrzu zamiast przy biurku w pracy. :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.