Gulasz fasolowo-dyniowy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeśli nie macie pomysłu co dobrego zrobić na obiad w ten zimny dzień to polecamy w naszych Dyniowych Wariacjach rozgrzewający gulasz fasolowo-dyniowy z cukinią i kurczakiem :)

gulasz-fasolowo-dyniowy

Składniki:
– 600 g dyni hokkaido
– 500 g świeżej fasoli piękny jaś
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 400 g kurczaka
– 300 g ziemniaków
– 300 g cukinii
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
– kurkuma
– kumin (kmin rzymski)
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 0,5 l wody
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na ok 6 porcji.

DSC_7146x

Fasolę płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurkumę i kumin. Po 2 minutach wrzucamy posiekaną cebulę i jak się cebula zeszkli dodajemy starty czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę,  dodajemy do cebuli i dusimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Dynię obieramy, wybieramy miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dodajemy troszkę wody aby nam się całość nie przypaliła. Teraz dodajemy resztę przypraw. Gdy ziemniaki i dynię mamy już miękkawe dodajemy cukinie. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę.

Ilość wody zależy od tego czy gulasz chcemy mieć gęsty czy nie. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Gulasz możemy jeść sam lub z dodatkiem chleba.

Smacznego :)

gulasz-z-fasola-i-dynia

 

Sposób na dynię 2015

2 thoughts on “Gulasz fasolowo-dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.