Grilowany kurczak z limonką i ziołami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj zapraszamy na kolejny przepis z książki „WHAT KATIE ATE weekend Katie” tym razem będzie to grilowany kurczak z dodatkiem limonki i ziół :)

grilowany-kurczak-z-limonka-i-ziolamiSkładniki:
– 6 limonek
– 2 łyżki oliwy
– 2 zielone papryczki chili
– 1 garść listków świeżej mięty
– 1 garść świeżej kolendry
– sól morska, pieprz
– 12 udek kurczaków lub 6 filetów z kurczaka

Składniki na 4 porcje.

Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy).  1 papryczkę, miętę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do limonek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę i wkładamy do marynaty. Mięso dobrze mieszamy aby był cały pokryty marynatą. Na wierzchu kładziemy wyciśnięte wcześniej połówki limonki i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godzin.

Po tym czasie kurczaka wyciągamy z lodówki i jak osiągnie pokojową temperaturę to wrzucamy go na grilla lub na grilową patelnie i grillujemy ok. 12 minut z każdej strony aż będzie dobrze upieczony.

Masze udka czy filety dekorujemy liśćmi mięty i kolendry oraz plasterkami chili :)

Smacznego :)

Uwagi: z udek kurczaka dobrze jest wyciągnąć kości żeby szybciej się ugrilowały, a jeżeli używamy filetów z kurczaka to można go również pociąć na paski robiąc takie niepanierowane stripsy .

grilowany-kurczak-w-limonce-i-ziolach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.