Gruzińskie gozinaki

Magda

W czasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :)  Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście :) Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód i orzechy będzie to rewelacyjna przekąska :)

DSC_0946Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy) i dodaje czekoladę :)

1. Gozinaki z orzechów włoskich

Składniki:
– 250 g orzechów włoskich
– 125 g miodu
– 2 łyżeczki cukru

Zaczynamy od miodu. Wlewamy go do garnka i trzykrotnie zagotowujemy tzn. kiedy pierwszy się raz zagotuje to odstawiamy do przestygnięcia i tę czynność ponawiamy jeszcze dwukrotnie.

DSC_0898

W międzyczasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki (można to zrobić blenderem ale trzeba mieć na uwadze aby za bardzo nie zmielić orzechów – w tym przypadku dobry nóż będzie zdecydowanie lepszą opcją), a potem na patelni je podprażamy. Po podprażeniu orzechy przekładamy na sito o dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów.

DSC_0894DSC_0908

Przesiane orzechy wrzucamy do gotowego miodu, dodajemy trochę cukru i dokładnie mieszamy.

DSC_0914

Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała bo wtedy zostanie nam dziwnego kształtu bryła :)  Aby lepiej i równomiernie uformować naszą masę pomagamy sobie – najlepiej – małym drewnianym wałeczkiem (choć i duży może być). Pamiętamy tylko aby wałek moczyć w wodzie żeby za bardzo nie lepiła się do niego masa.

DSC_0953

Gotowe gozinaki kroimy na dowolne kawałki, które możemy od razu zjeść :)

DSC_0940

2. Gozinaki z orzechów laskowych z czekoladą 

Drugą wersją naszych gozinaków była opcja z orzechami laskowymi i czekoladą.

DSC_1003

Składniki:
– 250 g orzechów laskowych
– 125 g miodu
– 2 łyżeczki cukru
– 50g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Tą wersję gozinaki robimy dokładnie jak poprzednią z tym, że na samym końcu tzn. kiedy mamy już uformowany kształt i pocięte kawałeczki, zdobimy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

DSC_0971

W zależności czy chcemy mieć jeszcze więcej słodkości czy troszkę ją stonować, możemy do tego wykorzystać czekoladę mleczną lub gorzką :)

DSC_0974

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Gruzińskie gozinaki”

  1. Wygldaja smakowicie, lekko i prosto się je przygotowuje. Przepis idealny dla mnie a przekaska dla moich potworków słodyczowych;o) Z tym miodem ciekawe, może takie wielokrotne zagotowanie sprawia, że taki miód tężeje i spoaja te orzechy i wtedy wszystko się trzyma kupy?

    1. Może tak być gdyż później całość tworzy zwartą strukturę. Od razu zaznaczę że kroić trzeba zaraz po uformowaniu gdyż później mógłby być już mały problem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *