Gołąbki

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki „Apetyt na Francję”. Ten przepis rzucił nam się od razu w oczy dlatego postanowiliśmy go zrobić :) Gołąbki podane w nietypowy sposób, ponieważ nie są tradycyjnie zawijane tylko w formie tortu. Bardzo smaczne i aromatyczne danie :)

Kuchenne Wariacje

Składniki:
– 1 główka włoskiej kapusty
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 300 g mielonej wołowiny
– 300 g mielonej wieprzowiny
– 100 g pomidorów krojonych w puszce
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1 liść laurowy
– sól morska, pieprz
– ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry)

Dodatkowo masło do wysmarowania formy.

Składniki na 4 porcje.

Kuchenne Wariacje

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy liście kapusty włoskiej wycinając głąby. Liście gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy największy liść kapusty, a na nim kolejne, aż spód formy i boki będą zakryte. Na liście kapusty układamy nadzienie tak na 1 cm wysokości i przykrywamy liśćmi kapusty. Czynność powtarzamy aż skończy się nadzienie. Warstw będzie 3-4 w zależności od wielkości formy. Na koniec na wierzchu kładziemy liście kapusty. Nasza forma miała średnicę 21 cm i wyszły 3 warstwy.

Kuchenne Wariacje

Kuchenne Wariacje

Gotową formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu na formę kładziemy talerz i odwracamy wszystko do góry nogami i zdejmujemy formę. Nasz gołąbkowy tort kroimy na kawałki i jemy :)

Smacznego :)

Kuchenne Wariacje

Kuchenne Wariacje

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Gołąbki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *