Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić z liśćmi buraków oprócz zupy czy tarty to mamy dla Was propozycję  – gołąbki z kaszą gryczaną z pieczarkami :)

golabki-z-kasza-gryczanaSkładniki na farsz:
– 50 g kaszy gryczanej
– 250 g pieczarek
– 1 łyżka masła
– 10 liści buraków
– sól, pieprz
– kilka gałązek zielonej pietruszki
– 1 jajko
– 1 łyżka bułki tartej

Składniki na sos:
– 150 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 50 ml śmietanki 18%
– sól, pieprz

Dodatkowo 2 liście buraków.

Składniki na 10 małych gołąbków.

golabki-z-kasza-gryczana-w-sosie-pieczarkowym

Najpierw blanszujemy liście buraków. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę i gdy zacznie się gotować wrzucamy każdy liść buraka osobno na ok. 5 minut. Gotowe liście odstawiamy do odcieknięcia i wystygnięcia.

W między czasie robimy farsz do gołąbków. Kaszę gryczaną  gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę posiekaną w piórka i czekamy jak się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową kaszę i pieczarki mieszamy razem, dodajemy jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.

Teraz formujemy gołąbki. Na każdy liść buraka kładziemy po łyżce farszu i zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi i kładziemy na nich nasze gołąbki. Gołąbki zalewamy niewielką ilością wody lub bulionem jak mamy. Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut (możemy też to zrobić na głębokiej patelni).

Gdy gołąbki nam się pieką robimy sos. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulkę drobno posiekaną i dodajemy pieczarki drobno pokrojone. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i jeszcze chwilę dusimy do momentu uzyskani odpowiednio gęstego sosu.

Upieczone gołąbki układamy na talerzu i polewamy sosem.

Smacznego :)

golabki-w-lisciach

golabki-z-kasza-z-pieczarkami

zBLOGowani.pl

4 thoughts on “Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.