- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić z liśćmi buraków oprócz zupy czy tarty to mamy dla Was propozycję – gołąbki z kaszą gryczaną z pieczarkami :)
Składniki na farsz:
– 50 g kaszy gryczanej
– 250 g pieczarek
– 1 łyżka masła
– 10 liści buraków
– sól, pieprz
– kilka gałązek zielonej pietruszki
– 1 jajko
– 1 łyżka bułki tartej
Składniki na sos:
– 150 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 50 ml śmietanki 18%
– sól, pieprz
Dodatkowo 2 liście buraków.
Składniki na 10 małych gołąbków.
Najpierw blanszujemy liście buraków. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę i gdy zacznie się gotować wrzucamy każdy liść buraka osobno na ok. 5 minut. Gotowe liście odstawiamy do odcieknięcia i wystygnięcia.
W między czasie robimy farsz do gołąbków. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę posiekaną w piórka i czekamy jak się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową kaszę i pieczarki mieszamy razem, dodajemy jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Teraz formujemy gołąbki. Na każdy liść buraka kładziemy po łyżce farszu i zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi i kładziemy na nich nasze gołąbki. Gołąbki zalewamy niewielką ilością wody lub bulionem jak mamy. Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut (możemy też to zrobić na głębokiej patelni).
Gdy gołąbki nam się pieką robimy sos. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulkę drobno posiekaną i dodajemy pieczarki drobno pokrojone. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i jeszcze chwilę dusimy do momentu uzyskani odpowiednio gęstego sosu.
Upieczone gołąbki układamy na talerzu i polewamy sosem.
Smacznego :)
swietny pomysł na gołabki!
Dzięki :)
Wczoraj kupiłam liście buraka i dzisiaj wpróbuje przepis ale z grzybami leśnymi :)
Super, na pewno też będą pyszne i aromatyczne :)