Galaretka z truskawkami i pianką arbuzową

Magda

Ostatnio dostaliśmy kolejny upominek od Durszlaka w postaci kilku galaretek. Postanowiliśmy wziąć udział w konkursie organizowanym przez Durszlak do którego użyliśmy otrzymane galaretki :)

Składniki:

– 1 galaretka truskawkowa Winiary + 1/2 l wody
– 1 galaretka arbuzowa Winiary + 1/2 l wody
– 1/2 kg truskawek
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 200 ml wody gorącej
– 2 łyżki żelatyny

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy każdą osobno w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy od razu do pucharków aby szybciej nam wystygła. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy truskawki na drobne kawałki i wrzucamy do wystudzonych galaretek w pucharkach i wkładamy do lodówki do stężenia. Zostawiamy kilka truskawek do dekoracji.

Teraz robimy piankę arbuzową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę przekładamy na stężałą galaretkę z truskawkami i wkładamy do lodówki.

Przed podaniem deser dekorujemy truskawkami.

Smacznego :)

DSC_9381x900n

DSC_9393x900n

DSC_9239x900n

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Galaretka z truskawkami i pianką arbuzową”

  1. Fakt te nowe smaki im się udały :) Ogólnie nie przepadam za arbuzem ale ta galaretka jest super a w połączeniu z serkami jeszcze lepsza :)

Skomentuj karmel-itka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *