Fotoreportaż: warsztaty kuchni molekularnej

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Po raz kolejny nadarzyła nam się okazja aby uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z doświadczonym szefem kuchni i po raz kolejny w stanie gotowości zebrała się ekipa blogerskiego światka: Aga, Ulka, Kasia, Kasia, Grzesiek, Paweł no i oczywiście my ;) Ty razem były to warsztaty kuchni molekularnej i sous-vide, które poprowadził Zbigniew Kurleto w Bistro Kampus w Wieliczce. Nie da się ukryć, że to zdecydowanie coś innego niż nasze dotychczasowe spotkania kulinarne :)

Warsztaty zaczęliśmy od małego wprowadzenia do tematu bo przecież nie codziennie stosuje się wapno czy algi w domowym gotowaniu, a także technika sous-vide to nie szybkie zapodanie kurczaka na patelnię ;) Następnie podział na małe grupy i już zabieramy się za małe czary mary :) Łosoś, kurczak, czekolada czy arbuz to kilka z produktów, które tego dnia mogliśmy smakować w innych niż dotychczas podaniach :)

Warsztaty kuchni molekularnej

Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej

Próbujemy, testujemy i walczymy z „nowym” w tej profesjonalnej kuchni gdzie mimo wszystko czuliśmy się dość swobodnie – pewnie atmosfera czy wszystko idealnie zorganizowane sprawiało, że grupa amatorów kulinarnych nie czuła spinki czy zakłopotania :)

Warsztaty kuchni molekularnej

Zaczęliśmy od mięcha, później w ruch poszły owoce, czekolada i mała dawka azotu co by ochłodzić nieco gorący temperament uczestniczących w warsztatach blogerek ;)

Warsztaty kuchni molekularnej 005 Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej

Kolejne czary to beziki w pięć sekund – to dla tych co nigdy nie mają czasu stać w kuchni. Jedynie co potrzeba to deko ciekłego azotu ale przecież to żaden problem ;)

010 011

Z czekoladą było mniej czarów ale za to kombinacje ze smakami jak wypełnienie jej wasabi czy miodem :)

Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej

Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej 016

Były tez galaretki z pomarańczy czy arbuza oraz sorbet pomarańczowy również wspomagany ciekłym azotem ;)

Warsztaty kuchni molekularnej

Sympatycy napoju jakim jest herbata mogli ją poznać z innej strony – tej mięsnej :)

019

Kolejny przystanek tego wieczoru to technika sous-vide czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w próżni i w odpowiedniej temperaturze. Naszym zaskoczeniem było to że np. łosoś czy kurczak miał zdecydowanie inny smak czy też strukturę mięsa. Soczyste, miękkie i smaczne z aromatem tego co zostało dodane do woreczka jak np. kawa – pycha :) Szkoda że takich zabawek nie ma w domu – może kiedyś znajdzie się sponsor ;)

020 Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej

Kolejny punkt programu to dymiące winko i drinki – sam zapach już dawał mocno po nozdrzach więc nie trzeba było pić żeby nabrać procentów choć nie da się ukryć że dziewczyny z niecierpliwością patrzyły na stojące wypełnione kolorową zawartością kieliszki ;)

024 Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej

Przedostatni punkt to deser z molekularnym arbuzowym kawiorem. Trzeba przyznać że ta sztuczka z robieniem kawioru to idealna opcja na dekorację potraw – coś czuję że trzeba będzie ją wdrożyć zwłaszcza że w tej opcji mogą pojawić się różne płyny – nie tylko z owoców ;)

027

Na koniec tradycyjne słit focie, bażancik i degustacja wszystkiego tego co robiliśmy tego wieczorka :)

Warsztaty kuchni molekularnej 029 Warsztaty kuchni molekularnej Warsztaty kuchni molekularnej

Bardzo dziękujemy Zbyszkowi Kurleto i właścicielom Bistro Kampus za podzielenie się ciekawostkami kulinarnymi  i możliwością spędzenia fantastycznego popołudnia/wieczorka :)

Kampus Wielicki
Wieliczka, ul. Pilsudskiego 105
FACEBOOK

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Fotoreportaż: warsztaty kuchni molekularnej

    1. Andzia: myślę że najlepiej zadzwonić bezpośrednio do Kampusu Wielickiego (tu masz tel: 12 289 17 89) lub wysłać maila (biuro@kampuswielicki.pl) i zapytać o terminy i ceny warsztatów ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *