Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Piri Piri przyzwyczaiło nas do cyklicznych spotkań i kiedy po kilkumiesięcznej przerwie znów doszła nas informacja, że odbędą się kolejne warsztaty kulinarne to nie mogliśmy inaczej zaplanować popołudnia i wieczoru :) Tym razem tematem spotkania był grill :)

Warsztaty jak zwykle poprowadził Maciej Wawryniuk – doradca kulinarny firmy Kamis oraz znani i lubiani kucharze Piri Piri :) Pomimo, że kucharzy było wielu to do grona gotujących postanowił dołączyć mój małżonek a aparat oddał w moje ręce :)

Na początku Pan Maciej objaśnił nam co będzie przygotowywane,  czego będziemy próbować i co jak łączyć ze sobą. Oj będzie się dużo działo – dużo mięs i wiele pomysłów na dipy.

001

002

003

004

005

006

Wszyscy zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła :) – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita :)

007

010

008

009

Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju, miodu i przyprawy grilowej oraz szaszłyki z wątróbki – wątróbki były owinięte w boczek a do tego jabłka i cebulka.

011

012

014

Pan Maciej pokazał nam jak się luzuje skrzydełka. Tym razem nawet uczestnicy warsztatów wzięli czynny udział w pomaganiu. Chyba ten klimat grilla oraz to, że odbył on się na zewnątrz restauracji spowodował, iż przybyli bardziej byli wyluzowani i chcieli we wszystkim próbować swoich sił co powodowało fajną atmosferę – inną niż dotychczasowe wydania warsztatów jeżeli chodzi o aktywność :)

013

Teraz przyszedł czas na piersi z kaczki. Kaczkę najlepiej jest zamarynować na noc ale tu nie było na to czasu. Skóra kaczki została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako dip do mięsa.

015

029

016

Każdy chciał spróbować podziałać przy zawodowcach, dlatego kolejne osoby zabrały się za pomoc przy naszej grillowej uczcie :)

017

Przygotowania jedzenia szły pełną parą więc czas mocniej rozpalić grilla  :)

018

Jako że pora roku odpowiednia to na naszym grillu nie mogło zabraknąć również zielonych szparag. Zostały one najpierw zblanszowane, a następnie zawinięte w boczek. Boczek nadawał szparagom ciekawy słonawy smak :)

020

Jedni czynnie pomagali przy przyrządzaniu poszczególnych potraw a inni skrupulatnie notowali wszystkie przepisy :)

021

022

023

Panowie przygotowują kolejne pyszności na grilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową :)

024

025

026

Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód, sok z limonki, imbir, chili, olej i mięta :)

027

028

Podczas warsztatów została przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to:

  1. dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól
  2. dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól
  3. dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir
  4. dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz
  5. dip: mięta, sól, pieprz, chili, jogurt
  6. dip: majonez, jogurt, curry
  7. dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania
  8. dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz, jogurt
  9. dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz
  10. dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa, sól, pieprz
  11. dip czosnkowy: czosnek, jogurt lub śmietana, ocet winny, majonez kielecki, sól i pieprz
  12. dip z zielonym pieprzem: zielony marynowany pieprz z puszki, majonez, sól
  13. dip: miód, musztarda sarepska, woda, olej, sok z limonki, musztarda francuska

033

Dipy oprócz tego że były w różnych kolorach to jeszcze każdy miał inny niepowtarzalny smak. Pan Maciej mówił nam który dip do jakiego mięsa pasuje ale już po kilku straciłam rachubę :)

Skoro wszystko mamy przygotowane to nadszedł czas na grilowanie i co najważniejsze na degustację bo nie da się ukryć że do tej pory tylko sałatka ziemniaczana została spałaszowana choć założeniem było aby stanowiła dodatek do mięska :)

030

031

032

034

035

036

037

040

041

042

042c

Dań na grilla było tak dużo że nie byłam w stanie wszystkiego zapamiętać i sfotografować zwłaszcza, iż wydawanie ich odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;)  Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków.

043

044

To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe, z dużą dawką energii i sporym tempem do którego w końcu przyzwyczaił nas Pan Maciek. Mamy cichą nadzieję, że na kolejne warsztaty nie będzie trzeba tak długo czekać ja na te – może nawet powtórka by się przydała bo miejsca w Piri Piri na grilowane klimaty sporo i na pewno wielu chętnie odwiedzi to miejsce nie tylko podczas warsztatów ;)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *