- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
W miniony weekend mieliśmy okazję uczestniczyć w kursie cukierniczym organizowanym przez Krakowską Szkołę Restauratorów. Był to dwudniowy kurs pierwszego stopnia wprowadzający w słodki świat ciast i tortów :)
Słodką zabawę prowadziło dwóch kucharzy: Paweł Wojtyga i Michał Cienki, którzy podzielili naszą grupę na dwuosobowe zespoły. Każdy dostał zestaw przepisów do wykonania i można było zabrać się za cukiernicze szaleństwa. Były kruche i serowe ciasteczka. Później dwa włoskie klasyki czyli tiramisu i panna cotta. Serniczki na zimno i ciasteczka marchewkowe. W zestawie znalazły się również tarta cytrynowa i wytrawna z łososiem :) Pierwszy dzień zakończyliśmy roladą kakaową z waniliowym kremem russel :) Drugi dzień to kontynuacja deserów (truskawkowe tiramisu z zabajone) i kolejne zadania jak wykonywanie finger food-ów. Później praliny i czekoladki, dekorowanie tortów w stylu angielskim i dekoracje z karmelu :) Co prawda nie obyło się bez małych porażek dotyczących kremu czy serniczka ale w sumie to i dobrze bo można było wyciągnąć wnioski co zostało zrobione źle i jak to poprawić, a myślimy że właśnie taka wiedza jest najistotniejsza :)
Trzeba przyznać, że zakres kursu jest spory i oparty wyłącznie na zajęciach praktycznych co na pewno jest dużym plusem dla osób, które mają już jakieś pojęcie o cukiernictwie i próbowały coś robić w tym zakresie – taka też była nasza grupa :) W przypadku osób, które stawiają pierwsze kroki w tworzeniu ciast i ciasteczek, na takim kusie można by dodać troszkę wprowadzenia teoretycznego (coś o rodzajach ciast, kremów, użycia składników zagęszczających, słodzących czy spulchniających). Oczywiście podczas wykonywanych ćwiczeń na wszystkie pytania nasi prowadzący starali się znaleźć odpowiedź i wytłumaczyć jak uniknąć niepowodzeń np. przy ucieraniu jaj na gorąco czy jak zabrać się za czekoladę aby czekoladki były lśniące i pysznie pękały :) Dodatkowo – ponad programowo – zdradzali swoje przepisy i triki które stosują w swojej pracy :)
Kurs zakończył się wręczeniem dyplomów w dwóch językach i tradycyjną sweet fotką :) Jeżeli i Wy chcecie poćwiczyć zabawy z masą cukrową czy nauczyć się jak robić roladę biszkoptową to polecamy ten kurs zwłaszcza, że i jest co robić przez cały czas trwania kursu (mnóstwo ćwiczeń do wykonania), i jest masa składników dzięki czemu każda osoba może coś robić a nie tylko się przyglądać, i również panuje świetna atmosfera co na pewno sprawia że czas leci szybko i w twórczym klimacie :)My co prawda uczęszczamy obecnie na kurs kwalifikacyjny w zawodzie cukiernika do szkoły gastronomicznej ale dodatkowa wiedza – zwłaszcza taka warsztatowa – na pewno się przyda bo teoria teorią ale nic nie zastąpi praktyki :)
Na koniec dodamy jeszcze, że jest również drugi stopień tego kursu ale nie uczestniczyliśmy w nim więc ciężko nam powiedzieć jak jest prowadzony niemniej sądzimy, że ilość wiedzy i wykonywanych ćwiczeń może być podobna jak w pierwszym dlatego warto zainteresować się i jednym i drugim :)
Krakowska Szkoła Restauratorów
ul. Gdyńska 31, 31-323 Kraków
www.ksr.net.pl