Fotoreportaż: warsztaty cukiernicze w KSR

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

W miniony weekend mieliśmy okazję uczestniczyć w kursie cukierniczym organizowanym przez Krakowską Szkołę Restauratorów. Był to dwudniowy kurs pierwszego stopnia wprowadzający w słodki świat ciast i tortów :)

000

Słodką zabawę prowadziło dwóch kucharzy: Paweł Wojtyga i Michał Cienki, którzy podzielili naszą grupę na dwuosobowe zespoły. Każdy dostał zestaw przepisów do wykonania i można było zabrać się za cukiernicze szaleństwa. Były kruche i serowe ciasteczka. Później dwa włoskie klasyki czyli tiramisu i panna cotta. Serniczki na zimno i ciasteczka marchewkowe. W zestawie znalazły się również tarta cytrynowa i wytrawna z łososiem :) Pierwszy dzień zakończyliśmy roladą kakaową z waniliowym kremem russel :) Drugi dzień to kontynuacja deserów (truskawkowe tiramisu z zabajone) i kolejne zadania jak wykonywanie finger food-ów. Później praliny i czekoladki, dekorowanie tortów w stylu angielskim i dekoracje z karmelu :) Co prawda nie obyło się bez małych porażek dotyczących kremu czy serniczka ale w sumie to i dobrze bo można było wyciągnąć wnioski co zostało zrobione źle i jak to poprawić, a myślimy że właśnie taka wiedza  jest najistotniejsza :)

Trzeba przyznać, że zakres kursu jest spory i oparty wyłącznie na zajęciach praktycznych co na pewno jest dużym plusem dla osób, które mają już jakieś pojęcie o cukiernictwie i próbowały coś robić w tym zakresie – taka też była nasza grupa :) W przypadku osób, które stawiają pierwsze kroki w tworzeniu ciast i ciasteczek, na takim kusie można by dodać troszkę wprowadzenia teoretycznego (coś o rodzajach ciast, kremów, użycia składników zagęszczających, słodzących czy spulchniających). Oczywiście podczas wykonywanych ćwiczeń na wszystkie pytania nasi prowadzący starali się znaleźć odpowiedź i wytłumaczyć jak uniknąć niepowodzeń np. przy ucieraniu jaj na gorąco czy jak zabrać się za czekoladę aby czekoladki były lśniące i pysznie pękały :) Dodatkowo – ponad programowo – zdradzali swoje przepisy i triki które stosują w swojej pracy :)

Kurs zakończył się wręczeniem dyplomów w dwóch językach i tradycyjną sweet fotką :)  Jeżeli i Wy chcecie poćwiczyć zabawy z masą cukrową czy nauczyć się jak robić roladę biszkoptową to polecamy ten kurs zwłaszcza, że i jest co robić przez cały czas trwania kursu (mnóstwo ćwiczeń do wykonania), i jest masa składników dzięki czemu każda osoba może coś robić a nie tylko się przyglądać, i również panuje świetna atmosfera co na pewno sprawia że czas leci szybko i w twórczym klimacie :)My co prawda uczęszczamy obecnie na kurs kwalifikacyjny w zawodzie cukiernika do szkoły gastronomicznej ale dodatkowa wiedza – zwłaszcza taka warsztatowa – na pewno się przyda bo teoria teorią ale nic nie zastąpi praktyki :)

Na koniec dodamy jeszcze, że jest również drugi stopień tego kursu ale nie uczestniczyliśmy w nim więc ciężko nam powiedzieć jak jest prowadzony niemniej sądzimy, że  ilość wiedzy i wykonywanych ćwiczeń może być podobna jak w pierwszym dlatego warto zainteresować się i jednym i drugim :)

Krakowska Szkoła Restauratorów
ul. Gdyńska 31, 31-323 Kraków
www.ksr.net.pl

 

001

002

003

004a

006

007

009

010

010a

011a

013

014a

016a

018a

020

021

022

023

024

025

026

027

028

029

030

031

032a

034

036

037

038

039

040a

042a

044a

045

046a

048a

050aa

051

052a

054a

056

057a

059

060

061a

063

065a

067

068a

070

071

072

073

074

075a

077

078a

080

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.