Fotoreportaż: Food Stock

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Trzeba przyznać, że w Krakowie się dzieje – oj dzieje :) 18-tego maja dane nam było uczestniczyć w kolejnej ogólnodostępnej imprezie kulinarnej organizowanej na terenie Krakowa. Tym razem to Food Stock,  który swój piknik rozmieścił na terenie „FABRYKI„. Nie da się ukryć że organizatorzy łatwo nie mieli bo i w tym dniu (jaki i kilku wcześniej) deszczu nie brakowało (dobrze że tylko rano), i akurat maraton się odbywał po cały Krakowie, i przez wspomniany maraton skutecznie został zablokowany (na jakiś czas) dojazd na miejsce kulinarnych doznań. Łatwo nie było ale chętni, którzy chcieli spróbować przygotowanych przez wystawców specjałów dotarli w sporej ilości co na pewno było sukcesem.

01

02

03

 

Chcąc porównać do drugiej podobnej imprezy czyli Najedzeni Fest, Food Stock wielkościowo był tak pomiędzy dużymi NF a małymi NF – ani za mały ani za duży dzięki czemu można było i ogarnąć wszystkich wystawców i spróbować też kilku rzeczy nie mając później żalu że było jeszcze tego tyle i nie było już miejsca aby zjeść więcej. Również różnorodność wystawców – pomimo, że impreza była sygnowana tematem „grilla” – pozwoliła urozmaicić smakowo chyba każdego kto przyszedł :)  Na plus na pewno też zasługuje fakt że impreza była i na zewnątrz i wewnątrz gdzie można było spokojnie zjeść bo organizatorzy przygotowali wystarczająco miejsca aby wiele osób mogło w piknikowy sposób spędzić tę niedzielę.

Podczas imprezy za wszystkie potrawy można było płacić kuponami – 1, 2 czy nawet 4. Każdy z kuponów to odpowiednik 5 zł., a kupony można było kupić wewnątrz budynku. To rozwiązanie miało swoje plusy i minusy.  Na pewno wystawcy mieli ułatwione zadanie, a i łatwiej było wszystkim operować kuponami jednak ci, którzy o takiej formie rozliczeń nie doczytali, nie wiedzieli itp. i stanęli w kolejce, a na końcu dowiadywali się że pieniążki nie przejdą byli lekko zirytowani choć jak później zauważyliśmy ponownie stali w kolejkach do tych samych wystawców :) Niestety uważamy, za bardzo duży minus fakt iż nadwyżkę kupionych kuponów nie można było zwrócić. Przecież np. nie wiem ile zjem (jak szybko się najem), nie wiem czy nie poczuję się gorzej, nagle będzie trzeba wracać – i co, do wyrzucenia kasa? Oczywiście widać było, że ludzie sobie jakoś radzili i próbowali kupony odsprzedawać ale chyba nie o to chodziło. Sami – jak się o tym fakcie dowiedzieliśmy – to nie kupiliśmy jednorazowo większej ilości tylko staliśmy dwa razy w kolejce żeby kupić tyle ile będziemy w stanie wykorzystać. Jeżeli ta niedogodność zniknie przy następnej imprezie to będzie ok ale na razie to wielka krecha.

Zwiedzanie zaczęliśmy od wnętrz Fabryki. I tu zetknęliśmy się z drugim – małym – minusem, a mianowicie wnętrze gdzie były stoiska wystawców. Nie, nie chodzi o to że powiedzmy były odrapane ściany. Chodziło o oświetlenie :( Wiadomym jest, że je się również oczami a przy okropnym oświetleniu led z niebieskim i zimnym zafarbem, część potraw wyglądała jak zepsuta – choć taka nie była :( Kilkoro wystawców miało swoje oświetlenie – i dobrze – ale Ci co go nie mieli to hym… sami wiecie co ;) Mroczny klimat moze się sprawdza i byłoby ok gdyby nie odcień światła :(

Aby nie było że tylko narzekamy, to chcemy zaznaczyć ze to były dla nas tylko te dwa „ALE” tej imprezy – wszystko inne było w jak najlepszym porządku :)

05

06

07

08

10a

Wracając do wystawców to można było spotkać i nowych i starych (tych z innych imprez kulinarnych). Wędrówkę po sali można było rozpocząć od HAMSA Hummus Happiness i ich fantastycznymi aromatami.

11a

Później stoisko Pstrąg Ojcowski. Nie było szans abyśmy się nie skusili zwłaszcza że widzieliśmy ich pierwszy raz i… było pysznie :) Bułeczka z wędzonym pstrągiem była pycha.

13a

15

Następnie kolorowe stoisko Book me a cookie gdzie już nam znane panie z innych imprez, serwowały swoje słodkie smakołyki – było w czym wybierać :)

16a

17

19

Kolejny wystawca i coś do pobudzenia w ten niedzielny leniwy dzień czyli Makiato i ich wyborna kawa – z tego co nam mówiono bo sami nie pijemy ;)

20a

22

Za nimi kolejne stoisko i tym razem La Baguette także ze słodkościami, na które się skusiliśmy – ciacho z serkiem mascarpone i malinami – cud, mód, orzeszki ;) Mieliśmy ochotę jeszcze na tartę, ale trzeba było zostawić miejsce dla innych wystawców :)

24a

25

Tarty, tarty, tarty – no i jeszcze lody – to stoisko BonJour CaVa. Widzieliśmy ich już na innych imprezach, ale jakoś nigdy nie udało się spróbować ich dzieł wiec tym razem nie mogliśmy odpuścić i kolejne słodkości w postaci tarty jogurtowej z galaretką zostały spałaszowane :)

26a

Chłopaki z Radia ESKA umilają czas zwiedzającym i jedzącym swoją – jak nam się wydaje – swoją klubową nutą a my idziemy na drugą stronę sali do kolejnych wystawców zobaczyć co tam dobrego mają :)

09

Drugą stronę sali rozpoczyna stoisko Restauracji Spółdzielna Organic Bar. To u nich tak najbardziej koszmarnie świeciło ów ledowe światło choć przynajmniej to nei przeszkadzało obsługującym paniom w dobrym humorze i serwowaniu swoich specjałów – a zainteresowanie było spore bo kolejka ustawiała się cały czas :)

28a

30

Opuszczamy spółdzielnie i witamy się z Madzią i jej małżonkiem Piotrkiem z Zielonego Talerza, którzy serwują swoje kolorowe wypieki :)

31a

34a

Wycieczkę po wnętrzach zamykało stoisko Otwarte Kartki – zamykało lub otwierało jeżeli przyjmiemy przeciwny kierunek ruchu :)

36a

37

Opuszczamy mroczne ;) wnętrza i idziemy sprawdzić co przygotowali wystawcy mający swoje stoiska na zewnątrz gdzie panował naprawdę  piknikowy klimat z masą znajomych twarzy :) Dodatkowo – jak było wewnątrz – i tu organizatorzy zapewnili doznania słuchowe wszystkim jedzącym, które idealnie realizował DJ serwujący reggae klimaty :)

41

42

Na początek KGB czyli Krakowski Grilowany Burger. Pachniało rewelacyjnie ale kolejka, która się do nich ustawiła spowodowała że tym razem nie poddaliśmy się degustacji ich burgerów niemniej jesteśmy pewni że przy kolejnej edycji – jeżeli będą – na pewno do nich zajrzymy :)

38

40a

Po burgerach można było spróbować tradycyjnych włoskich chlebków od Po Prostu Rower.

43

Swoje szaleńcze kuchenne dania serwował kolejny z wystawców czyli Trzy Kroki w Szaleństwo :) Mam nadzieję że nikomu po nich nie odbiło choć w sumie w tym smutnym świecie może deko szaleństwa by nie zaszkodziło – hym… ? ;)

44a

Idziemy dalej i potykamy się o grila, który rozłożyła restauracja Etnika i jej ekipa :) Było w czym wybierać ale jednak jakoś nie skorzystaliśmy i podążyliśmy dalej – na pewno będzie okazja następnym razem :)

47a

48

Trochę się zakorkowaliśmy w tłumie ale to może dlatego, że za Etniką swoje potrawy serwował Korek Resto Bar :)

49a

51

Nie da się ukryć, że chyba największa kolejka jaka w tym dni była podczas pikniku to ustawiła się do Moo Moo Steak & Burger Club. Podobnie jak w Krakowski Grilowany Burger i tu trzeba było swoje odstać ale naprawdę było warto – oj było :)

52a

54a

W między czasie, kiedy staliśmy do Moo Moo – a chwilę to trwało – to stwierdziliśmy że jeszcze mała porcyjka frytek się zmieści więc zaaplikowaliśmy sobie ich małe opakowanie z sosem czosnkowym z Frytka Bar – mniam :)

57a

59

Ostatnim ze stoisk jakie odwiedziliśmy było stoisko Oriental Spoon i ich koreańska kuchnia :)

60

61

Nie da się ukryć, że BBQ Food Stock to rodzinna impreza gdzie można było spędzić czas przy pysznym jedzeniu, słuchając dobrej muzyki i ze wszystkimi najbliższymi – i tymi najmłodszymi i tymi na czterech łapkach, których było baaaardzo dużo :) Pomimo tych dwóch minusów, o których pisaliśmy, a które organizatorzy wezmą pod uwagę następnym razem, imprezę oceniamy bardzo wysoko i liczymy że kolejne edycje będą równie udane :)

04

63a

64

65

66

 

3 thoughts on “Fotoreportaż: Food Stock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.