Fotorelacja: degustacja w Cosa Nostra

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Kilka dni temu na zaproszenie krakowskiej restauracji Cosa Nostra, mieliśmy okazję spróbować ich nowego menu przygotowanego przez szefa kuchni Michała Podobińskiego. Zebrała się niemała grupka gości, która mogła spróbować sporo nowości z karty restauracji. Trzeba przyznać, że Cosa Nostra stanęła na wysokości zadania tak z jakością jak i ilością potraw bo zaserwowała aż 10 propozycji zaczynając od przystawek, poprzez zupy i dania główne, a kończąc na deserze. Mało prawdopodobne aby ktokolwiek mógł wyjść z degustacji głodnym gdyż taka ilość jedzenia mogłaby starczyć na tydzień :) Dodatkowo jak na włoską restaurację przystało, klimat wieczoru uprzyjemniała lecąca z głośników muzyka włoska, która idealnie wpadała w ucho przy jednoczesnym sięganiu po kieliszki z bardzo dobry winem :)

Jedzonka zaserwowano sporo ale naszymi faworytami wieczoru były:
– przystawka: wątróbka flambirowana wiśniówką podana na grzance
– zupa: zupa pomidorowa z fagottini
– danie główne – gwiazda wieczoru: okoń morski z puree ziemniaczanym z chrzanem oraz szparagami

Dziękujemy za zaproszenie bo to naprawdę był bardzo miły wieczór z doborowym towarzystwem, a wszystkich zainteresowanych włoskimi smakami zapraszamy do restauracji Cosa Nostra na ul. Dajwór 25 w Krakowie :)

Cosa Nostra Cosa Nostra Cosa Nostra

Przystawka 1:  Carpaccio.

Cosa Nostra - Carpaccio

Przystawka 2: Arancini z sosem pomidorowym i czosnkowym.

Cosa Nostra - Arancini z sosem pomidorowym i czosnkowym.

Przystawka 3: wątróbka flambirowana wiśniówką podana na grzance.

Cosa Nostra - wątróbka flambirowana wiśniówką podana na grzance

Przystawka 4: Pizza z porem

Cosa Nostra - Pizza z porem

Zupa 1: włoski chłodnik warzywny z kluseczkami cielęcymi.

Cosa Nostra - włoski chłodnik warzywny z kluseczkami cielęcymi

Zupa 2: zupa pomidorowa z fagottini

Cosa Nostra - zupa pomidorowa z fagottini

Danie główne 1: filet z kurczaka marynowany w jogurcie z risotto grzybowym z sałatka z rucoli.

Cosa Nostra - filet z kurczaka marynowany w jogurcie z risotto grzybowym z sałatka z rucoli

Danie główne 2: polędwiczka wieprzowa z krokietem i kalafiorem romanesco.

Cosa Nostra - polędwiczka wieprzowa z krokietem i kalafiorem romanesco

Danie główne 3: okoń morski z puree ziemniaczanym z chrzanem oraz szparagami

Cosa Nostra - okoń morski z puree ziemniaczanym z chrzanem oraz szparagami

Deser: tarta cytrynowa podana z sorbetem z kiwi.

Cosa Nostra - tarta cytrynowa podana z sorbetem z kiwi

A tu tradycyjna sweet focia na pamiątkę tego smacznego i sympatycznego wieczoru :)

Cosa Nostra

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *