Kurczak z fetą na makaronie z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Filet z kurczaka to naprawdę bardzo wdzięczny kawałek mięsa, z którego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem :)

Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 2 suszone pomidory
– 2 kawałki fety
– 2 listki bazylii
– 100 g masła
– 1/2 cebuli
– 160 g śmietany 18%
– 230 g mrożonego kalafiora
– 230 g mrożonego brokuła
– 6 pomidorków koktajlowych
– garść kiełków lucerny
– 100 g makaronu tagliatelle
– kilka bąków z cebulki
– 75 g kefiru
– 75 g majonezu
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– garść rukoli

Składniki na 2 porcje.

SAM_9403x Najpierw przygotowujemy filety. W filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią. Filety na wierzchu nacinamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 minut.

023020

Po tym czasie filety wkładamy do kieszonek zrobionych z foli i wlewamy do nich trochę wody i zamykamy. W drugiej fazie filety pieczemy w temperaturze 140 stopni i przez 20 minut i filety mamy gotowe.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i robimy sos. Brokuł i i kalafior gotujemy al dente. Na patelnię wrzucamy masło, roztapiamy i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy śmietanę i czekamy jak się zagotuje. Następnie dajemy ugotowane brokuły i kalafior lekko rozdrobnione oraz połówki pomidorków.

023d

Na koniec robimy jeszcze dressing. Kefir mieszamy z majonezem i dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.

Na talerz dajemy makaron który polewamy sosem, kładziemy fileta przekrojonego na pół, na górze dajemy kiełki, dodatkowo zdobimy rukolą, dajemy bąki cebuli i lekko polewamy dressingiem.

Smacznego :)SAM_9404x

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.