Falafele z czerwonej fasoli i libańska sałatka tabbouleh

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki „Moja kuchnia wege” na falafele z czerwonej fasoli i libańską sałatkę tabbouleh„.

Falafele z czerwonej fasoli i libańska sałatka tabbouleh

 

Składniki na falafele:

– 500 g czerwonej fasoli
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 pęczka kolendry
– 1 łyżka zmielonego kminku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól
– olej słonecznikowy
– bułka tarta do obtaczania (u nas bułka bezglutenowa)

Składniki na tabbouleh:

– 2 pomidory
– 5 dymek
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek mięty
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki oliwy
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól

Składniki na 4 osoby.

Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę i wlewamy nową i fasolę gotujemy ok. 1 godziny, odcedzamy i studzimy.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w pojemniku blendera. Dodajemy kolendrę i miksujemy. Dodajemy fasolę  i miksujemy do uzyskania grudkowatej konsystencji. Przyprawiamy. Z gotowej masy formujemy kulki o średnicy 5 cm, mocno uciskamy. Falafele obtaczamy w bułce tartej, a następnie wkładamy do lodówki aby stwardniały.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy falafele z każdej strony na małym ogniu ok. 10 minut.

Teraz przygotowujemy sałatkę. Pietruszkę i miętę myjemy a następnie siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Do miseczki wrzucamy pomidory, cebulę, zioła. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i mieszamy.

Tabbouleh podajemy z ciepłymi falafelami.

Smacznego :)

Falafele z czerwonej fasoli i libańska sałatka tabbouleh

Uwagi:

Taka mała uwaga do przepisu. Nasze falafele deko się rozpadały podczas smażenia mimo że masa się dobrze sklejała, więc trochę je zmodyfikowaliśmy, dodaliśmy 2 jajka i 2 łyżki mąki ryżowej co sprawiło że usmażyły się idealnie.

Falafele z czerwonej fasoli i libańska sałatka tabbouleh

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.