Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Kolejna propozycja drożdżowych wypieków żeby wykorzystać owocowy sezon  tak więc dzisiaj drożdżóweczki ze śliwkami i kruszonką :)

DSC_3396x

Składniki:

1. Ciasto:
– 250g mąki pszennej
– 75g mleka
– 40g cukru
– 4g suchych drożdży
– 30g miękkiego masła
– 1 jajko
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2. Kruszonka:
– 30g masła (roztopionego)
– 3 łyżki cukru
– 1/4 szklanki mąki
– 2 łyżeczki cukru z cynamonem

3. Owoce – wypełnienie:
– 150g śliwek
– łyżka bułki tartej
– 1 jajko

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, wysypujemy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Tak wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Ostawiamy na jakąś godzinę aby wyrosło. Po tym czasie bierzemy nasze ciasto i dzielimy na 6 równych części, z których tworzymy bułeczki. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem, następnie nieco spłaszczamy i ponownie zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia – gdzieś 20 minut.

Kolejny krok to owoce. Pozbywamy się ze śliwek pestek, a następnie kroimy je na 8 części.

Na koniec przygotowań została kruszonka. Masło topimy w rondelku do którego dodajemy cukier jeden i drugi oraz mąkę i wszystko mieszamy. Następnie rozcieramy widelcem gdzie powstaną drobne granulki (mniejsze i większe), które to tworzą naszą kruszonkę.

Mamy już wszystko przygotowane więc możemy kończyć dzieło :) W ułożonych na blasze bułeczkach robimy dołek (słoikiem, palcami) mocno dociskając do blachy, który wypełniamy odrobiną bułki tartej. Następnie rozbełkatnym jajkiem smarujemy nasze bułeczki a w dołki wkładamy po kilka kawałeczków śliwek (4-5 kawałeczków). Wszystko posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika.

DSC_3344x

DSC_3348x

Bułeczki pieczemy ok. 17-20 minut aż do momentu zarumienienia w temperaturze 190 stopni. Tak upieczone drożdżóweczki zostawiamy do ostudzenia i ze smakiem się nimi zajadamy :) Najlepiej smakują tego samego dnia ale jeżeli nie zjemy wszystko na raz to możemy włożyć do papierowych torebek śniadaniowych i będą na następny dzień na śniadanie ;)

DSC_3400x

One thought on “Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.