Domowe przetwory: gruszki w syropie waniliowym

Magda

Najwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym :)

DSC_6773xSkładniki:
– 1 kg twardych gruszek
– 0,25 kg cukru
– 0,40 l wody
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 1/2 cytryny
– 3 lub 4 gwiazdki anyżu
– 2 laski wanilii

Składniki na 3 lub 4 słoiki o pojemności 0,7 l.

Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy gruszki, wrzucamy gwiazdkę anyżu, połówkę laski wanilii i zalewamy gotowym syropem. Na koniec wrzucamy drugi plaster cytryny i zakręcamy (patrzymy aby gruszki były całkowicie zalane  syropem i aby były ciasno ułożone w słoiku żeby nie podnosiły się ku wieczku jak nalejemy syropu).

Kiedy wszystkie słoiki mamy gotowe pasteryzujemy je albo w piekarniku tzn. wkładamy słoiki do piekarnika i włączamy go na 140 stopni zostawiając słoiki na 30 minut lub wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut licząc od momentu zagotowania wody.

Gruszki możemy również pokroić w kostkę ale jeżeli np. będziemy chcieli wykorzystać je do ciasta w całości jak np. my tutaj to już nie będzie takiej możliwości :)

DSC_6766x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *